klasyczny dodatek na polskich stołach, każdy ma swój wypróbowany przepis. Ja już kilka publikowałam kilka propozycji. Dziś w wersji z cebulką. Składniki: 1 kg kolorowej papryki, ½ kg cebuli, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu, sól do smaku, cukier do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy do każdego słoika. Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić i zblanszować we wrzątku przez
Tradycyjna Kuchniaobrane i drobno posiekane 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego 120 g cukru trzcinowego Demerara 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie
karmelowychrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć
O kuchni z uczuciemłyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Cebulę i czosnek obrać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona (jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, pestki można zostawić). Cebulę, czosnek
Pełny talerzSkładniki: 6 dużych młodych ziemniaków 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego świeżo zmielony pieprz szczypta soli Przygotowanie: umyte ziemniaki wraz ze skórką ucieramy na tarce przeznaczonej do ucierania warzyw na cienkie talarki. Ziemniaki zalewamy lub smarujemy mieszanką z wyżej wymienionych składników. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingtakich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingząbek czosnku, zmiażdżony 10 kaparów 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego pęczek pietruszki posiekanej 2 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano
w mojej kuchniząbek czosnku, zmiażdżony 10 kaparów 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego pęczek pietruszki posiekanej 2 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano
w mojej kuchnicebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprz 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pól szklanki octu 10% 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku 2 do 4 łyżek stołowych magi oliwa lub olej 1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę
Apetyczna babeczkapomidorów, 2 cebule, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli,5 ziaren jałowca,8 ziaren pieprzu, 3 goździki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,3 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka granulowanego czosnku. Przygotowanie Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać cukier, ocet
Z miłości do słodkościSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieszybko a przede wszystkim smacznie Składniki dla 2 osób: 1 cebula pokrojona w piórka po pół papryki: czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonych w paseczki 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy (brak na zdjęciu) ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego jajka (po jednym dla każdego) 2 łyżki masła klarowanego sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie(...)oliwę. Wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła, dodałam czosnek i paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu około 4 minuty, żeby papryka zmiękła. Posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Teraz tylko doprawiłam do smaku cukrem i octem balsamicznym. Wymieszałam i pozostawiłam na małym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut. Przykryłam przykrywką i odstawiłam. W tym czasie zajęłam się
Kuchnia u Krysipół czerwonej papryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa możemy spokojnie przygotować sobie dzień wcześniej. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w talarki a oliwki przecinamy na pół. Wszystko mieszamy w misce i tak przygotowane
Taste Therapypapryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziół(...)papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu
Wanilia i Kardamonręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską(...)poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje