papryk,6 czerwonych papryczek chili,500 g cukru,200 g pomidorów konserwowych bez skóry (jedna puszka lub słoiczek),1,5 szklanki octu jabłkowego najlepiej domowego,30 g pektyny jabłkowo-cytrusowa (lub innego środka żelującego).Przygotowanie:Umyte papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne z błonami, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować w blenderze razem z pomidorami na drobną kostkę. Przełożyć
SzczyptaSmaQsałatek, dań jednogarnkowych i przystawek. Składniki: 2 kg papryki 1 główka czosnku ziele angielskie gorczyca olej Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek) 7 łyżeczek soli Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku, kilka ziarenek
Kuchnia w czekoladziepikantnych przetworów. Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą. Składniki ok 20 szt ostrych papryk 8 ząbków czosnku 4 niewielkie cebulki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku Do garnka wrzucamy cztery liście(...)laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy papryki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku i po jednej niewielkiej obranej cebulce. Z alewamy słój marynatą, uważając aby papryki były
Miód i pieprzpracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :) Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy(...)łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu 2,5 szklanki cukru 1/2 lub 3/4 szklanki octu 10% (w oryginale 1 szklanka) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę lu ćwiartki, przełożyć do garnka i trochę rozgotować. Można też całe pomidory ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, włożyć
Kuchnia domowa Aniudka 1 jabłko pół papryki ogórek cebula pół szkl białego wina 1 łyżki octu balsamicznego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia łyżka masła Udka umyć i wyluzować , (kości przydadzą się na wywar do zupy) Rozłożyć mięso, nadziać kawałkiem jabłka, papryki, cebuli i ogórka, zwinąć skórką do zewnątrz i spiąć wykałaczkami. W rondelku rozgrzać łyżkę masła przysmażyć
Gotowanie jest łatwepulsacyjnie, tak żeby zachować drobne widoczne fragmenty poszczególnych składników i nie skończyć z warzywną papką. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do miski. Mieszamy w małym garnuszku ocet z wodą, dodajemy cukier, sól, kumin i suszoną paprykę. Zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia cukru, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą octową zalewą zalewamy warzywa w misce, mieszamy i odstawiamy(...)ostra papryczka, np. pepperoni (10-15g) ½ dużej czerwonej papryki (100-150g) 2 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 szalotki lub pół średniej czerwonej cebuli 1 łyżeczka soku z limonki garść listków natki pietruszki albo kolendry ZALEWA 2 łyżki octu spirytusowego 10% (30ml) 4 łyżki wody (60ml) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 pełna łyżeczka
Karo in the Kitchenziemniaki pozostałe z obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników). Poniższy przepis potraktujcie więc jak inspirację. Lubię podawać ją z sałatką z rukoli z oliwą i octem balsamicznym. Frittata jest dobra na ciepło i zimno i po pokrojeniu(...)Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 150 g pieczarek 1 żółta papryka garść ziół, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia (co akurat macie) 7 jajek sól, pieprz 3 garście rukoli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz opcjonalnie papryczkę chilli
Chilli Czosnek i Oliwapapryczki chili, 1 puszka pomidorów bez skóry, 130 ml oliwy, 40 ml białego octu winnego, cukier, sól i pieprz, ewentualnie inne zioła wg. uznania. Przygotowanie: Papryki, przekrojone na pół bakłażany i czosnek w łupinkach upiec w 190 stopniach przez 30 minut. Papr yki kilka razy przekręcić w trakcie pieczenia
SzczyptaSmaQpapryki. 2 kg papryki czerwonej 8 liści laurowych 16 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny 8 łyżek oleju rzepakowego ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli 1 szklanka miodu prawdziwego płynnego Paprykę umyć i pokroić na paski o średnicy ok 4 cm. Należy pozbyć się wszystkich nasionek. Włożyć do słoików, układając paski w pionie. Wyszło
https:KKuchniaMniamSKŁADNIKI: sałata lodowa rucola sałata rzymska cebula czerwona czerwona papryka pomidory kolendra( świeża) mango orzechy( nerkowce) oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz miód ziarna Do miski wlewamy oliwę, ocet, miód, dobrze wymieszać wsypać sól, pieprz, wrzucamy potargane sałaty, kolendrę, pokrojone w gruba kostkę pomidory, pokrojoną w drobna kostkę cebulę, paprykę, pancettę, orzechy i mango. Wymieszać, posypać ziarnami. Sałatkę
harrisajest fenomenalny smak - chciałoby się go wyjadać łyżką z garnka (podczas gotowania) a potem ze słoiczków. Do przygotowania Ljuticy potrzebujemy: - 3 kg czerwonej papryki - 250 g papryczek chilli - 10 ząbków czosnku - 1 szklankę octu - 1.5 szklanki cukru - 1.5 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 3 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 600g przecieru pomidorowego Papryki oczyścic z gniazd nasiennych
Szybko Tanio Smaczniekolację ;) Składniki:- 3/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem),- 1/2 ogórka wężowego,- 1 czerwona papryka szpiczasta,- 2 kawałki selera naciowego,- 1 opakowanie kiełków na patelnię,- garść pestek dyni,- 1/2 główki sałaty lodowej,- garść oliwek czarnych,- sól, pieprz,- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego,- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.Wykonanie:Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni kiełki z pestkami dyni, odstawić jedno(...)cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.Smacznego
Co na wege obiad?świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad Polecam! Składniki: Cebulowe krążki: 1 duża cebula 1 szklanka mleka roślinnego 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 szklanki oleju do smażenia Caserrole: 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki(...)większym naczyniu mieszamy mleko z octem jabłkowym i odstawiamy. Ocet spowoduje, że mleko się “zsiądzie” i pojawią się małe grudki – tak ma być! Dużą cebulę obieramy i kroimy na cienkie krążki, wrzucamy ją do mleka i odstawiamy na około 15 minut. Do większej miski wsypujemy mąkę ryżową, paprykę słodką w proszku, sól i pieprz mielony i dokładnie mieszamy łyżką
Lamarida.plJamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci zapachem! Jest pyszny!!! Pasta peperonata 2 duże lub 3 małe czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 1 łyżka octu balsamicznego 2 puszki krojonych pomidorów 320 g makaronu świderki lub penne starty parmezan lub inny ser długo dojrzewający Na 2 łyżkach oliwy(...)rondlu podsmażamy paprykę. Smażymy 15 minut na średnim ogniu mieszając. Po tym czasie dorzucamy czosnek, smażymy minutę i wlewamy pomidory razem z octem. Dolewamy trochę wody, zagotowujemy i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania(...)miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki. Wszystkie upieczone warzywa umieściłem w blenderze. Dodałem do nich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku
Wyprawy kulinarne