Super zdrowa i pyszna suróweczka np. do obiadu. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół ogórka sałatkowego pół średniej cukinii 2 pomidory 1/4 papryki czerwonej 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki ziół prowansalskich sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Ogórka i cukinię obieramy ze skórki.Kapustę drobno siekamy,przekładamy do miski.Ogórka i cukinię kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneostre, kwaśne-słodkie ? Koniecznie wypróbujcie. Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów SKŁADNIKI: na 4 słoiki 560ml 1,3 kg ogórków 1 papryka czerwona 2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów 125 ml octu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki chilli PRZYGOTOWANIE: Do garnka o szerokim dnie wlewamy ocet, wsypujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 3kg ogórków gruntowych 3 marchewki 4 czerwone papryki 3 cebule 5 ząbków czosnku Zalewa: 2 szklanki octu ( 10% ) 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki ( nie obierać ). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3. Z papryki wyciąć gniazda nasienne
A Ty Smakuj Mniesałatki. Składniki: papryki w różnych kolorach ser kozi (można go zastąpić zwykłym lub fetą) łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Wykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią umyte i osuszone papryki w różnych kolorach. Ja upiekłam paprykę czerwoną, pomarańczową, żółtą i białą, w sklepie zabrakło zielonej :) Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni(...)się pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami. Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce). Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem i solą. Smacznego
Taste Of My Dayprzetworów. Ten przepis pochodzi ze starych zapisków i zawsze się sprawdza. Buraczki są pyszne, lekko słodkie - takie jak lubimy. Polecam! 6 kg buraków 11 papryk (dużych) 7 cebul Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Buraki ugotować i po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natomiast cebulę i paprykę należy pokroić
Di gotujeszklanki soku ananasowego z puszki2 połówki brzoskwiń z puszki1/2 szklanki soku brzoskwiniowego z puszki4 łyżki ketchupu1 łyżeczka cukru*2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego*1 papryczka chilli (opcjonalnie)1 łyżka oleju1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki słodkiej papryki+do podania: ryż basmatiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę(...)cebulę i smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut.2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy
Tajskie smakistrąk Papryka czerwona 1 strąk Pomidory -4 szt Cebula czerwona -1 szt Seler naciowy – kawałeczek Gruszka -2 szt Jabłko -2 szt Ocet winny- 2 łyżki Oliwa -2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Pomidory umyć, i pokroić w półplasterki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. seler oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki, cebule obrać i pokroić cienko
Camilla w kuchnisposób grzyby. Zmniejszyliśmy ilość papryki, za nią daliśmy podgrzybki. I wiecie co? Wyszły wyśmienite <3 Kasia, rewelka <3 Składniki 4 czerwone papryki 1 papryka żółta 600 g grzybów leśnych Zalewa: 150 ml octu 10% 200 ml wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 10 ziaren czarnego pieprzu 6 liści laurowych Omasta: 150 g musztardy stołowej 150 g musztardy
R'n'G Kitchenpomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 16 łyżeczek cukru 6 łyżeczek soli ¾ szklanki octu Wykonanie: Marchewkę pokroić w talarki i smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Następnie włożyć do wyparzonych słoików
Tradycyjna Kuchniażeby każdy znalazł to czego szuka. A jak nie znajdziecie to dajcie znać. Zrobimy, przetestujemy, opublikujemy. Potrzebujemy: 1 kg papryki 5-6 łyżek oliwy z oliwek Zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego 10% 50 g miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy kilka kulek ziela angielskiego Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż
Marder&Marder Manufacturekwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka soli 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru gorczyca liście laurowe, ziele angielskie Ogórki kroimy na 2-3cm kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę
Czerwona Porzeczkajuż czujemy się jak w knajpce nad Morzem Egejskim... Ech... do dzieła - zróbmy sobie tę przyjemność:) Składniki: 2 bakłażany 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu oliwa sól 50 g sera bałkańskiego 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Bakłażany pokroić wzdłuż(...)roztarty z solą, kumin i cynamon. Dodać pomidory z puszki (odsączone), cukier i ocet. Dusić jeszcze około 15 minut. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć 1/3 sosu. Na nim ułożyć warstwę bakłażanów. Lekko posolić. Następnie znowu sos, bakłażany (posolić) i sos. Na wierzchu ułożyć paski pieczonej papryki. Całość posypać pokruszonym serem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec około
zadanie-gotowaniepiersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka octu ryżowego;250 ml przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Sposób przygotowania(...)minut.Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć i osuszyć. Cukinię i marchewkę obrać, pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę.W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka
Gospodyni MiejskaSKŁADNIKI (na 3-4 porcje - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 łyżki miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi(...)oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :) 1 porcja - 345 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjemnie z pewnością będzie często gościć jako dodatek do obiadu… Składniki: 1 młoda cukinia 2 marchwie pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 łyżka miodu pół łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz *** Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i również ścieramy(...)dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w małe paseczki *** *** Wszystkie warzywa solimy (użyłam 1 łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody *** *** W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę oraz ocet jabłkowy *** *** Tak powstałą marynatą zalewamy warzywa, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy na 20 minut aby smaki się przegryzły *** *** Następnie ponownie mieszamy
Blog z Apetytem