papryka w occie - 3457 przepisów (strona:77/231)

Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym 171

Jamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci zapachem! Jest pyszny!!! Pasta peperonata 2 duże lub 3 małe czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 1 łyżka octu balsamicznego 2 puszki krojonych pomidorów 320 g makaronu świderki lub penne starty parmezan lub inny ser długo dojrzewający Na 2 łyżkach oliwy(...)rondlu podsmażamy paprykę. Smażymy 15 minut na średnim ogniu mieszając. Po tym czasie dorzucamy czosnek, smażymy minutę i wlewamy pomidory razem z octem. Dolewamy trochę wody, zagotowujemy i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Egipska shoarma drobiowa 250

łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania(...)miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki. Wszystkie upieczone warzywa umieściłem w blenderze. Dodałem do nich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku

Wyprawy kulinarne
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - do obiadu 169

kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie  sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno szatkujemy. Paprykę oczyszczamy ze środka i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki. Umieszczamy wszystko w misce.  Przygotowujemy

Gotuj z Mąką
Krokodylki czyli ogórki na zimę na ostro 365

uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony. Na 4 słoiczki zużyłam: 1 kg malutkich ogórków 2 łyżki soli 1 czubata łyżka ostrej mielonej papryki 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 1 szkl octu 1/2 kg cukru 1/4 szkl oleju Ogórki kroję na ćwiartki. Umieszczam w misce. Solę i zostawiam na 4 godziny żeby ogórki puściły wodę. Wylewam wodę, dodaję

MojaQchnia.pl
Wiosenna sałatka z fetą i tuńczykiem 154

lekką sałatkę z warzywami,botwinką, serem fetą i tuńczykiem Princes.  #MasterTuńczyk Do tego lekki dresing z musztardy i octu :) Polecam :)  SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➞ 1 puszka tuńczyka Princes ja dałam w oleju  ➞ 1 ogórek zielony ➞1/2 czerwonej papryki ➞1/3 kostki sera feta Greckiej  ➞ 2 garście mix sałat z botwinką  ➞sól i pieprz do smaku(...)dresing: 2 łyżki musztardy , 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku , szczypta cukru np. brązowego  PRZYGOTOWANIE: 1.Warzywa myjemy. Ogórka obieram i kroję w kostkę, paprykę również kroję w kostkę.  2. Ser  feta kroję w kostkę.  3. Tuńczyka odcedzam i za pomocą widelca rozdrabniam.  4. Składniki dresingu łączę ze sobą.  5. Do miski

Gotowanie Patki
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 136

ząbek czosnku, solimy i rozcieramy. Wlewamy ocet balsamiczny i wkładamy do kubka ubijaczkę balonową blendera – cienką strużką, powoli, wlewamy do octu z czosnkiem oliwę stale miksując. Miksujemy do zemulgowania sosu (nie będzie bardzo gęsty). Dosalamy, dopieprzamy, wsypujemy słodką wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski.   Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem(...)tymianek, cząber) 1 ser halloumi (200-250g) oliwa do grillowania sól pieprz WINEGRET 1 mały ząbek czosnku, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oliwy oliwek 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Horiatiki – sałatka grecka 227

sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu.  Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone   Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół plasterki. Paprykę

R'n'G Kitchen
Papryka marynowana 130

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Kazimiery Pyszkowskiej: "Przetwory w gospodarstwie domowym". 1 kg papryki (kolorowej) Zalewa: 1/2 litra wody 100g cukru 20g soli 100 ml octu 10% Dodatkowo: czosnek suchy koper ziarna pieprzu ziele angielskie liście laurowe Umytą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę ułożyć (ciasno) w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru, kilka ziaren

Di gotuje
Sałatka z kolorowej papryki. 377

mnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny lub octu 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie:  Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy.  W misie łączymy

Kuchnia Łukasza
Szybkie gazpacho 177

Gazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej

Kulinarne Przeboje
STEK Z TUŃCZYKA Z SALSĄ Z KOMOSY RYŻOWEJ 135

SALSA :  150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy(...)gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego.  Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z jednej i drugiej strony. Następne skrapiamy sokiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka rukola z botwinką i z jajkiem sadzonym 156

dziś zrobiłam jajka sadzone jako dodatek. A zaczęłam tak: Rukola z botwinką Potem dodałam to: i jeszcze coś takiego :) Oraz mój ulubiony składnik: Ocet balsamiczny - tu gruszkowy Do rukoli i botwinki dodałam pokrojoną w kostkę paprykę ( najlepiej kolorystycznie pasuje żółta), pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.  Dwa jajka usmażyłam na sadzono i dodałam do sałatki. Ocet balsamiczny wymieszałam z oliwą

Olikowa kuchnia
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z JAJEM 149

mnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias 250 g  SEKO 1 czerwona cebula żółta papryka szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo sos: 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku Wykonanie: Filety śledziowe kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka warzywna 356

marchewki 1/2 cebuli 15 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu zalewa 1,5 szklanki oleju 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę obrać. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać ziarna pieprzu oraz

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti peperonata - szybki makaron z kolorowymi paprykami 179

potrawą o nazwie peperonata . Nieskomplikowany i do zrobienia w 20 minut. Peperonata to wywodząca się z południowych Włoch przystawka z papryk duszonych z czosnkiem, cebulą i pomidorami. W mojej potrawie zrezygnowałam z pomidorów, za to dodałam natkę pietruszki, ocet winny i miód, które nadają jej głębi smaku.  Do spaghetti peperonata możecie dorzucić też garść słonych kaparów czy oliwek - potrawa(...)warzywa zmiękną. W międzyczasie zagotuj duży garnek posolonej wody i pod koniec duszenia papryki wrzuć spaghetti do wrzątku. Posiekaj łodyżki natki pietruszki i dodaj je do warzyw razem z czosnkiem, papryczką chilli i kaparami lub oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj.  Gdy makaron będzie al dente, przełóż

Chilli Czosnek i Oliwa