sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół plasterki. Paprykę
R'n'G Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Kazimiery Pyszkowskiej: "Przetwory w gospodarstwie domowym". 1 kg papryki (kolorowej) Zalewa: 1/2 litra wody 100g cukru 20g soli 100 ml octu 10% Dodatkowo: czosnek suchy koper ziarna pieprzu ziele angielskie liście laurowe Umytą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę ułożyć (ciasno) w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru, kilka ziaren
Di gotujemnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny lub octu 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy. W misie łączymy
Kuchnia ŁukaszaGazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej
Kulinarne PrzebojeSALSA : 150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy(...)gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego. Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z jednej i drugiej strony. Następne skrapiamy sokiem
Kulinarne Fantazje Mariolidziś zrobiłam jajka sadzone jako dodatek. A zaczęłam tak: Rukola z botwinką Potem dodałam to: i jeszcze coś takiego :) Oraz mój ulubiony składnik: Ocet balsamiczny - tu gruszkowy Do rukoli i botwinki dodałam pokrojoną w kostkę paprykę ( najlepiej kolorystycznie pasuje żółta), pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Dwa jajka usmażyłam na sadzono i dodałam do sałatki. Ocet balsamiczny wymieszałam z oliwą
Olikowa kuchniamnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias 250 g SEKO 1 czerwona cebula żółta papryka szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo sos: 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku Wykonanie: Filety śledziowe kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy
Z Majeczką w kuchnimarchewki 1/2 cebuli 15 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu zalewa 1,5 szklanki oleju 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę obrać. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać ziarna pieprzu oraz
magiczna kuchnia Kasipotrawą o nazwie peperonata . Nieskomplikowany i do zrobienia w 20 minut. Peperonata to wywodząca się z południowych Włoch przystawka z papryk duszonych z czosnkiem, cebulą i pomidorami. W mojej potrawie zrezygnowałam z pomidorów, za to dodałam natkę pietruszki, ocet winny i miód, które nadają jej głębi smaku. Do spaghetti peperonata możecie dorzucić też garść słonych kaparów czy oliwek - potrawa(...)warzywa zmiękną. W międzyczasie zagotuj duży garnek posolonej wody i pod koniec duszenia papryki wrzuć spaghetti do wrzątku. Posiekaj łodyżki natki pietruszki i dodaj je do warzyw razem z czosnkiem, papryczką chilli i kaparami lub oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj. Gdy makaron będzie al dente, przełóż
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na sałatkę ze śledziami, groszkiem i serem żółtym, który może się przydać na nadchodzące Święta. Składniki: 250 g śledzie w occie 5 jajek puszka groszku ok 200 g papryki konserwowej 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Na dnie salaterki układamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie. Na nie wysypujemy odsączony dokładnie z zalewy groszek konserwowy
e-PrzepisyKulinarnepora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy. Składniki 2 sztuki leszcza 2 cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżeczki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki(...)startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie
R'n'G KitchenSałatka z kapusty i czerwonej papryki. Składniki : 3 kg białej kapusty białej 1 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki czerwonej Marynata : woda 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 szklanka cukru 250 ml octu 200 ml oleju roślinnego 6 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy(...)wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól,cukier,olej,przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.Przechowujemy
Przepisy i porady kulinarnegóry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry. Składniki do chow mein: - 100 gram chow mein - 1 papryka czerwona - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka brązowego cukru - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka trawy cytrynowej - sezam Przygotowanie chow mein: Chow mein przygotowujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w słupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając. Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy go wcześniej uprażyć). Voila! Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakuCzas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Składniki 3 kg buraków czerwonych 500 g papryki czerwonej 3 średnie cebule Zalewa 250 ml octu 250 ml oleju 220 g cukru 1/2 łyżeczka soli Instrukcje Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy się wybierać buraki jednej wielkości
Wędrówki po kuchnijako dodatek do obiadu. Moim dzieciakom strasznie posmakowała, więc polecam!!! :) Składniki 1 opakowanie rukoli 1 czerwona papryka 3 jajka 5-6 oliwek zielonych nadziewanych papryką 5-6 oliwek czarnych Dressing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Umytą i osuszoną rukolę przekładam do salaterki. Paprykę kroję w kostkę, jajka
Bea(u)ty kitchen