papryka w occie - 3457 przepisów (strona:72/231)

Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 220

piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej, pełnej kolorów Toskanii, gdzie naturalny smak zaskakuje jeszcze zwykłych ludzi

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka 236

oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser, krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką

Kulinarne Inspiracje
Chutney z mango 196

łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili ok. 330 g siekanej czerwonej cebuli 50-60 g posiekanego drobno świeżego imbiru 200 g drobno posiekanej czerwonej papryki 60 ml soku z ananasa (niesłodzonego) 30 ml octu jabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 120 g żółtych rodzynek(...)dusić na średnim ogniu aby cebula zmiękła i zeszkliła się. Dodać następnie poszatkowany imbir i paprykę. Zamieszać, podkręcić ogień na większy i dusić przez 1-2 minuty. Teraz dodać mango, zamieszać i dusić kolejną 1 minutę. W osobnej misce zmieszać razem sok ananasowy, ocet jabłkowy, cukier i curry w proszku. Dodać tę mieszankę do mango. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 164

łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól  Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka  W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać(...)ziemniaczanej z 1 łyżką wody. Dodać do marynaty i wymieszać. Zagotować, trzymać na palniku do zgęstnienia.  Mięso pokroić na plasterki. Podawać z ryżem, polane sosem i posypane słodką papryką lub kolendrą. Smacznego! Przepis ze strony Kwestia Smaku

Chocolate Muffin Blog
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 267

polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju roślinnego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę sól i pieprz 1 szklanka soku pomarańczowego 4 łyżki sosu Hoisin 4 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki miodu ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków(...)odstaw. Do tej samej patelni wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj sos hoisin, wino, ocet, miód, chili, sos sojowy, olej sezamowy, przyprawę pięć smaków i imbir, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Włóż ponownie wieprzowinę wraz z papryką do patelni i dodaj mango. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż warzywa będą gotowe

karmelowy
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!) 174

również: zupę z pieczonych pomidorów i ciecierzycy Zupa z pieczonych pomidorów koktajlowych i papryki Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 kg pomidorków koktajlowych bez szypułek gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku oliwa szczypta płatków chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego garść świeżej bazylii sól, pieprz do podania: grzanki z czerstwego chleba lub bułki (pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz(...)przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę.  Czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do blendera razem z pieczoną papryką, pomidorkami, listkami rozmarynu oraz wszystkimi sokami z pieczenia. Dodaj pozostałe składniki - płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 172

soli Sos: 1 czerwona papryka 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, paprykę i obrany, posiekany czosnek, delikatnie posolić

Czerwień i błękit
Pieczarki marynowane w occie 133

mojej domowej spiżarni. Są pyszne, idealne do sałatek. Składniki: ½ kg młodych pieczarek ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 gałązki rozmarynu sól do smaku ostra papryka do smaku składniki na marynatę: 50 ml octu balsamicznego 1 liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 150 ml wody Wykonanie: Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut w dwóch litrach wody

Tradycyjna Kuchnia
Lunch'owa sałatka ;) 523

dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz(...)pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu

Czerwona Porzeczka
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 792

Utopence w smaku są lekko kwaskowate, pikantne, z wyraźną nutą czosnkową. Przekąska do piwa rzeczywiście idealna :) Składniki: parówki 1-2  cebule 1 nieduża papryka czerwona (można zastąpić papryczkami chili) 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. octu (dałam jabłkowy 6%) 2 szkl. wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2  łyżeczki ziela angielskiego 1-2 listki laurowe(...)soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, oliwę z oliwek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, paprykę na mniejsze kawałki. Do słoika na dno ułożyć ok. 1 cm warstwę cebuli

zadanie-gotowanie
Sałatka z ogórków i papryki do słoików 238

słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę

kuchnia doski
Ketchup sos z cukinii 816

warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki   sosu. Składniki: 3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu) 500g cebuli 2 szkl cukru 1 szkl. octu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 500g koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki 4 małe, płaskie łyżeczki soli Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać(...)zasypać solą i odstawić na około 2 godziny, powstałego soku nie odlewać. Po tym czasie warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować   w słoiczkach przez kolejne 15 minut

W garach u Gosi
Rozwiązanie Konkursu z firmą SEKO 159

Pani Eli Sledzie po kaszubsku. Skłądniki •40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku •1 łyżka oliwy z oliwek •1 czerwona papryka •3 ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy(...)paseczki. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy

Z Kuchni Do Kuchni
Ketchup z cukinii. 170

obranej i wydrążonej cukinii 500 g cebuli ( w tym jedna sztuka cebuli czerwonej) garść soli 420 g cukru 250 ml octu 420 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki             Sposób przyrządzania:              Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć(...)czasie warzywa przełożyć do dużego garnka (nie odciskać), zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia przez 30 minut. Dodać cukier i ocet, gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Żeberka w modrej kapuście 136

niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać(...)osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do sporego garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania