Składniki: 1,5 kg papryka żółta, 1 łyżka sól MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 8 szklanek woda, 1 łyżka cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarnaz papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać
W Mojej Kuchni Lubiębędzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce
BaRepasWaszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta płatków chili kilka szczypt mielone papryki wędzonej sól, pieprz przyprawa do żeberek (opcjonalnie) Przygotowanie: Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy(...)octem i oliwą, tartym czosnkiem oraz płatkami chili. Tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie każdy kawałek. Na koniec oprószamy z każdej strony papryką wędzoną. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy lekko żeberka i przekładamy do foli do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy najpierw w temp. 195 stopni (ok 15 minut), przez następne 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy
Kuchnia po mojemujajka 1 szalotka rzeżucha lub koperek ½ strąka czerwonej papryki oliwa z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki. Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce
Pyry na Gazkoktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój
Powiedz dietom niepyszna. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość świeżej papryki Cebula Gorczyca Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz w ziarnach olej Zalewa 750 ml wody 250 ml octu 10% 7 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy w dowolne kawałki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 – 4 minuty. Do słoików wkładamy kawałek cebuli, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść
Smaki Ewyostrej papryki całkowicie odmieni poczciwe korniszony, nadając im nowy ostry charakter. Składniki 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 strąki ostrej papryki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 cebula Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier(...)ziarna gorczycy, cebulę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku. Z alewamy marynatą, uważając
Miód i pieprzgarść bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki soli 2 -3 łyżki cukru 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili 3 łyżki winnego octu WYKONANIE Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna(...)sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka. Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp. Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy
W kuchennym oknie Ewyocet 10 % 1 szklanka do garnka wsypać pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalać wodą i gotować z 15 minut, wsypać pokrojone cebule, papryki, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe, cukier i gotować z 5 minut, wlać ocet i gotować z 2 minuty, jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę to wlać z 1,5 szklanki octu świeże śledzie wyfiletować, opłukać, w misce
W Mojej Kuchni Lubięszklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 liść laurowy ok 4 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz czarny Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Paprykę pokroić na kawałki oczyszczając ją z gniazda nasiennego. Przełożyć do kielicha blendera, dodać koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Zmiksować(...)oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Makarony , Mięsa , Obiad Tagged: papryka , wieprzowina
https:KKuchniaMniampiersi, skrzydełka): - 5 szt suszonych śliwek - 1 szt suszonej moreli - 0,5 łyżki miodu (najlepiej prawdziwego) - 2 łyżki whisky Jack Daniel's - 1 łyżka octu winnego - 100ml oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - wędzona czerwona papryka Śliwki i morelę zalać wodą do napęcznienia (ja zalewam i zostawiam na całą noc). Przełożyć do blendera. Dodać miód, whisky i ocet winny. Zmiksować
CookYourselfsałatkę robię w dwóch wersjach jedna z papryką a druga bez. Składniki:- 4 kg ogórków- 1/2 kg cebuli- 1/2 kg marchwi- 1/2 kg papryki czerwonej- 3 łyżki soli- 1 szklanka oleju- 1 szklanka octu- 1 szklanka cukru- 1 pęczek natki pietruszki- 4 ząbki czosnku- pieprz do smakuPrzygotowanie:Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem z cebulą, lekko solimy i zostawiamy(...)godzinę. Marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kostkę a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Po upływie godziny wyciskamy ogórki z cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy powstałą zalewą i pasteryzujemy
Zainspirowana w kuchniwafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 małej cebuli 1 mały pomidor 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki słodkiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my lubimy mocno pomidorowy, ale można użyć mniej) 2 łyżki octu balsamicznego 3/4 szklanki wody sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy(...)wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami
Lamarida.plżółta papryka 1 czerwona cebula 1 duża antonówka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 – 2 łyżki soku z cytryny lub dobrego octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna chrupiąca papryka w słodkiej miodowej zalewie. Składniki: 2,5 kilograma kolorowej papryki Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 5 łyżek miodu prawdziwego 2 łyżeczki soli Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka listków laurowych 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki, układamy w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy
Bajeczna Kuchnia