papryka w occie - 3457 przepisów (strona:66/231)

Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 237

cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości świeżego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leśne grzyby po kaszubsku 1113

grzyby. Już sprzedany dalej. Składniki 1 kg ugotowanych grzybów pół kg cebuli 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju Zalewa: 3/4 szklanki wody 2 łyżki ostrej papryki 5 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 5 łyżek passaty pomidorowej     Przygotowanie   Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut

R'n'G Kitchen
Pomidorowa salsa, Salsa (Seinfeld) 224

Prosty i smaczny dodatek do chleba lub głównego dania. Smacznego! Składniki: 8 średnich pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta chili i słodkiej papryki sól, czarny pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny/limonki 4 łyżki oliwy posiekana pietruszka Pokrój drobno pomidory (można je również obrać ze skórki), czosnek i cebulę. W misce umieść warzywa, przyprawy, ocet winny

Qlinarnie i Qlinarnie
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 144

śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej papryki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka octu jabłkowego Wykonanie 1 Krem bananowy: banany rozgniatamy, mieszamy z pulpą pomidorową, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy. Studzimy i dodajemy ocet. 2. Soczewicę płuczemy na sicie

Raj dla Podniebienia
"WIEJSKI TWAROŻEK" Z TOFU , KOPERKIEM I RZODKIEWKĄ 178

taki "sam"  SKŁADNIKI : 1 kostka odsączonego naturalnego tofu  1 łyżeczka płatków drożdżowych ( można pominąć) 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka octu jabłkowego ( niekoniecznie) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki czubrycy lub czosnku  3 łyżki mleka sojowego niesłodzonego lub migdałowego  sól , świeżo mielony pieprz  koperek/szczypiorek itp. rzodkiewka  PRZYGOTOWANIE : Odsączone tofu miksujemy

Marcepanowa kuchnia
Sos romesco. 238

swojskich kanapkach i wegańskich pieczonych  warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar. I w ogóle ;) Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ząbek czosnku garść orzechów włoskich 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól oliwa Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć

zadanie-gotowanie
Cukinia z papryką do słoików na zimę 203

pomarańczowa. Składniki : 1 duża cukinia 2-3 czerwone papryki po ząbku czosnku do słoika Składniki na zalewę: 1 litr wody szklanka cukru szklanka octu 2 łyżki soli pieprz, ziele angielskie Przygotowanie : Cukinię i paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w długie paski W garnku wymieszać dokładnie składniki na zalewę, woda powinna być ciepła W słojach układać warzywa, wkładać po ząbku

Proste Potrawy
Wegańskie pierogi z jarmużem. 230

tofu wędzonego (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem żółtym)  3 ząbki czosnku 1 cebula (pokrojona i podsmażona) 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto.  2. Dodaj nasiona chia i ponownie

Powiedz dietom nie
Papryka konserwowa z cebulą 157

Przepis na tą paprykę mam od teściowej. Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła pyszna i chrupiąca. Jest idealna na zimę :) Składniki: 2 kg papryki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 7 szklanek wody 1 szklanka cukru 10 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego 20 goździków 2 łyżki soli 1 opakowanie gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę umyć, usunąć gniazda

Na Ciasteczkowych Papierach
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 214

kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik

Codzienne Gotowanie
Keczup z zielonych pomidorów z kurkumą i chili 186

słoików po 200-220 ml: 2 kg zielonych pomidorów 1,2 kg cebuli 2 jabłka 4 płaskie łyżeczki pasty chili lub 4-5 cm świeżej papryki 10 dag cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki startego imbiru 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3 szklanki wody Przyprawy do gotowania w kawałku materiału: 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
Pierś z kurczaka w marynacie miodowej. 211

dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu Łyżeczka octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała

Kuchnia Łukasza
Galaretka drobiowa 194

   Na lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy 

Maminek kulinarny
Domowy ketchup pikantny 199

pietruszki 1 duża cebula 0,5 małego selera 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli  Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez

chwile dla mnie
Chutney z dyni i śliwek 213

występuje też w kuchni brytyjskiej. Składniki : 800 g obranej dyni 800 g wydrylowanych węgierek 2 jabłka 2 jalapeno lub inne chili czerwona papryka pół laski cynamonu 5 zielonych kardamonów 8 goździków ewentualnie: 5 liści kafiru 400 ml octu jabłkowego 6% 300 g cukru (połowa białego i połowa ciemnego) Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić(...)Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney uzyska pożądaną konsystencję. Wyłączyć ogień i odstawić chutney

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszna sałatka wielowarzywna 2033

mielonego pieprzu3 łyżki mielonej słodkiej paprykiPrzygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie umyć i pokroić ze skórką na cieniutkie plastry. Użyłam cukinii żółtej(...)Troszkę sobie pracę ułatwiłam i pomogłam szatkownicą do warzyw i cukinię oraz marchewkę przygotowałam z jej pomocą. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić

Monia miesza i gotuje
Sałatka z fasolą 189

kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej. Składniki: 100 gram fasoli szparagowej żółtej 100 gram fasoli szparagowej zielonej 1 duża papryka 1 cebula 100 gram suchej fasoli orzełek Cenos Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania: Fasolę suchą wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniałą. Następnego dnia wodę odlewamy(...)szparagową, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i  paprykę kroimy w paski, wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, ocet i doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki żeby składniki się przegryzły, sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień

Bajeczna Kuchnia
Śledzie panierowane w zalewie octowej 219

smaku, kruszeją i smak się uwydatnia Składniki: 1 kg śledzi  - może być filet lub tuszka do smażenia 1 szklanka octu  5 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki miodu 1 łyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie(...)mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć

kgwjanczewo
Szaszłyki z kiełbasą i warzywami w marynacie balsamicznej 190

szybko. Doskonały do nich jest dip grillowy ze świeżego ogórka.   Pycha! Składniki: 65 dag cienkiej kiełbasy serowej Hańderek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 2 średnie cebule Marynata do warzyw: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla Świeże oregano sól, pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę . Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa. W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i  dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę

Wanilia i Kardamon