papryka w occie - 3457 przepisów (strona:58/231)

Sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę – bez cukru 128

klasyczna) 2 papryki 5 cebul 2 główki czosnku 30 ziarenek pieprzu 20 ziarenek ziela angielskiego 2,5 łyżki soli 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu Wszystkie warzywa umyć. Z ogórków i cukinii odciąć końcówki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić na plasterki ręcznie lub przy pomocy maszynki. Umieścić w dużym garnku, zasolić, dodać(...)przyprawy, ocet i ksylitol, wymieszać, przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut. Artykuł Sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę – bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Sałatka z batatów 176

oczywiście zdrowa.  Przepis z moimi zmianami stąd . Polecam! Składniki: 2 małe bataty lub jeden duży batat (300g) 1/4 puszki fasoli czerwonej papryka (czerwona lub żółta) 2-3 ogórki konserwowe mała cebula ząbek czosnku 1-2 łyżki octu balsamicznego przyprawy (sól, pieprz) 1. Batata/bataty dokładnie myjemy i albo zawijamy w folię aluminiową pieczemy(...)minut lub wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy w mundurku około 20 minut. Po ugotowaniu/upieczeniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. 2. Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w kostkę. 3. Do malutkiej miseczki wlewamy ocet dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany czosnek i mieszamy. 4. Do dużej miski wsypujemy wszystkie warzywa polewamy octem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Sałatka z buraczków i ostrej papryki do słoików 196

przepis dostałam od koleżanki Co roku robię te buraczki  Bardzo lubi je moja rodzina i znajomi Składniki - 3 kg buraczków - 20 dkg papryki ostrej - 5 cebul zalewa: - 1 szklanka octu winnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka wody - 1 łyżka soli Sposób przygotowania 1. - Buraczki ugotować obrać zetrzeć na grubej tarce  - Paprykę i cebule pokroić w kostkę - Zagotować zalewę

W królestwie smaków Beaty
Warzywne racuchy 159

mała żółta i 1 mała czerwona25 dag sera żółtego20 dag szynki2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól)2 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakuPrzygotowanie:Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i miksujemy. Dodajemy sól i przyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz

charlotte gotuje
ketchup z cukinii 152

godziny. Po tym czasie zagotowałam i zblendowałam. Następnie dodałam: * 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę * 1,5 szklanki cukru * 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego * 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczkę curry * 1 łyżeczkę papryki słodkiej * 1 łyżeczkę pieprzu * 1 łyżeczkę bazylii * 1 łyżeczkę oregano Wszystko razem wymieszałam,  zagotowałam i przekładałam gorące do małych słoiczków. Z tej porcji wyszło

Pieprzyć z Fantazją
rydze po cygańsku 327

składniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Rydze oczyszczamy, myjemy i zagotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Cebule

Domowy Smak Jedzenia
Gazpacho - chłodnik hiszpański 182

gruntowychparę łyżek oliwy  z oliweksól, pieprzocet winny  do smakuprzygotowanieWarzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry ( nie zawsze to robię ). Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, i octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę.Uwagi. Zupę

Stare Gary
Gazpacho truskawkowe. 107

wciąż ani razu mocniej nie zabiło i z pewnością tego nie zrobi. Składniki : 1/2 kg truskawek 1 duży pomidor malinowy 1/2 długiego ogórka 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru muscovado sól i pieprz kilka gałązek tymianku 1/2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić(...)gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek. W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek. 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Chłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny. Przed podaniem wymieszać z ostudzonym bulionem. Oprószyć lekko

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 175

pomidorki lima 3 duże ząbki czosnku 100 g twardego, żółtego sera w kawałku oliwa z oliwek 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki chili w płatkach 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku(...)dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą - przepis 1264

cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś pysznego. A ta sałatka jest słodziutka(...)ogórków 1/2 kg cebuli 3-4 papryki sól Zalewa: 4 szklanki wody 2 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki octu Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki lub trzemy na tarce na ostrzu do plasterków. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w pióra. Wykonanie: Ogórki solimy wg uznania (ja dałam trzy obfite szczypty) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki

Pyza i Surówka
Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper Relis 192

potrawom. Pasuje on idealnie do dań mięsnych ale może być także wspaniałym dodatkiem sosów do makaronów na bazie pomidorów. Składniki Pomidory (26%) Przecier pomidorowy (8%) Czerwona papryka (33%) Paparyczki jalapeno (6%) Biały ocet winny Cukier Czosnek Przyprawy Sól morska     Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper

naRuszcie
Szakszuka, Jestem mordercą 167

czosnku 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórki 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki chili sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego (białego lub czerwonego) ½ łyżeczki słodkiej papryki 4-5 jaj posiekana zielenina (szczypiorek lub natka) Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek na oleju w szerokiej patelni, później dorzuć pokrojoną paprykę i smaż jeszcze

Qlinarnie i Qlinarnie
jajka w czyśćcu vel jajka sadzone w sosie pomidorowym 138

składniki: 3 jajka 250 – 300 ml passaty Jamar 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oleju lub oliwy suszone oregano suszona ostra papryka sól, pieprz 3 łyżki startego żółtego sera natka pietruszki wykonanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażamy. Dodajemy passatę, doprawiamy octem, cukrem, oregano. Podgrzewamy mieszając

Domowy Smak Jedzenia
Papryka marynowana 88

zalewa na ok 2 kg papryki 2¼ szkl wody 10 dkg cukru 1 dkg soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę celem sparzenia. Zagotować krótko i wyjąć paprykę z zalewy, najlepiej robić to partiami. Nałożyć do słoików,  dodać gorczycę i ziarenko ziela angielskiego, zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować

Gotowanie jest łatwe
Dorsz po japońsku 173

rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko(...)bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno

Smaki Ewy