papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zioła (u mnie mieszanka przypraw do sałatek w młynku) Przygotowanie: Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w drobną(...)kostkę. Plastry sera zwijamy w rulon i kroimy na kilka części. Sałatę układamy w miseczce/na talerzu. Następnie układamy na niej kolejno wszystkie składniki: pomidora, paprykę, kiełki, ser. Posypujemy ziarnami słonecznika. Przed podaniem skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Przyprawiamy wedle uznania lub przygotowujemy lekki dressing
Ze smakiem i z pasjązimę jak znalazł wystarczą buraki i chęci do jej przygotowania :) Zapraszam :) Składniki : około 4 kg buraczków 1/2 kg cebuli 1/2 kg papryki ja użyłam zielonej może być czerwona około 1 szklanki octu sól do smaku 4 łyżki pieprzu lub do smaku 2 łyżki cukru lub do smaku 2,3 łyżeczki chili 1 szklanka oleju WYKONANIE : Buraki myjemy(...)Zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Myjemy. Cebulę kroimy w drobne piórka, paprykę w cieniutkie paseczki. Dodajemy do buraków i przyprawiamy, solą, pieprzem, chili, octem i olejem. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków, ewentualnie jeszcze przyprawiamy, sałatka ma mieć lekko ostrawo- winny smak. Słoiki myjemy
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka sosu sojowego (lub sosu tamari) 1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki octu ryżowego 2 szklanki zimnej wody 3 łodygi zielonej części cebulki dymki 5-7 kostek lodu kilka plasterków papryki czerwonej (lub chilli) kilka pomidorków koktajlowych ziarna sezamu (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie, według uznania) świeży koperek (opcjonalnie) Wykonanie: Dobrze schłodzone ogórki(...)obrać tylko troszkę Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną umytą zieloną cebulkę i kilka plasterków papryki czerwonej. Wsypujemy sól, cukier, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość mieszamy, zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu i pokrojone pomidorki koktajlowe. Delikatnie mieszamy. Koniecznie posypujemy ziarnami sezamu, opcjonalnie płatkami chilli dla dodania ognia Ja bardzo
Lamarida.plokoło 10 słoiczków musztardowych: 2 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażanów 1 główka czosnku 1 szklanka oleju 5 łyżek octu winnego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu wrzosowego Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry(...)kostkę. W garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy 3/4 oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy sól, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy ocet winny i stale mieszając gotujemy przez około 60 minut - aż warzywa się rozgotują. Jeśli warzywa niedokładnie obraliśmy ze skóry to w tym momencie przecieramy ajwar przez sito lub miksujemy. Gorący
peggiwkuchnimnie niezwykle cenne. Zapraszam, czytajcie i róbcie! Składniki: 1½ obranej i pozbawionej nasion cukinii 400g obranej cebuli 400g dobrej jakości przecieru pomidorowego ¾ szklanki octu 10% lub jabłkowego 1½ szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii suszonej (można dodać kilka listków świeżej) ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego oregano Sposób przygotowania w Tefal Companion(...)zatyczkę od ujścia pary, by nadmiar pozostałej wody mógł swobodnie się ulotnić. Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup
Kuchnia w czekoladziejest najlepszy. Składniki: papryka w różnych kolorach pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie Zalewa: 3 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 3/4 szklanki cukru łyżka soli Paprykę starannie umyć,oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki,włożyć do czystych słoików.Do każdego dać po 1 lub 2 listów laurowych, ziela angielskiego ok 5 szt oraz
Niespełnione zdolności kulinarnesałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:)Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca ziele angielskie 6 łyżek oliwy z oliwek Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapageview'); -kilka papryk w rożnych kolorach -oliwa lub dowolny olej -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -pieprz ziarnisty -3-4 ząbki czosnku -łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny -szczypta soli -papryczka chili Papryki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całe układamy w brytfannie wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze(...)kroimy w cienkie plasterki. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki. W szerokim słoju układamy warstwę papryki, na niej układamy liście laurowe, czosnek, posypujemy zielem i pieprzem, delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem. I tak układamy warstwy do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy krążki papryczki. Wszystko zalewamy oliwą lub olejem, tak aby przykryć całość
Kulinarne przemysleniaburgerze. Najlepsza jaką zrobiłam. Składniki: karkówka - 2 kg. Marynata: oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny - 3 łyżki ząbki czosnku - 6 szt. oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki ostra papryka(...)mielona - 1 łyżeczka sól - 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. 2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać. 3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettespolędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry, 1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej na jedną noc. Ostrym(...)rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał
Smaki Brazyliizrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek. Składniki; ogórki papryka żółta i czerwona marchewka cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 4 listki laurowe 3-4 goździki 5-6 kulek ziela angielskiego(...)ziarenek pieprzu 2 łyżeczki gorczycy Dodatkowo: oliwa Warzywa umyć i pokroić, ogórki i marchew w plastry, paprykę i cebulę w paski. Do przygotowanych słoików układać ciasno warzywa. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę przecedzić przez sito, dodać miód, rozmieszać zalać warzywa w słoikach
Gosia gotujeświeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić(...)głębokiej patelni, podsmażyć na maśle przez około 1 minutę czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać wszystkie przyprawy, ciągle mieszając smażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka
Moja Mama GotujeSkładniki: - duży, zielony ogórek - 4 dojrzałe pomidory - 4 cebule dymki - duża papryka - natka pietruszki - 200 gram sera szkopskiego lub feta - 8 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka octu winnego - sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)Ogórek i paprykę kroimy w kostkę .Pomidory kroimy w ósemki,cebule w piórka. Siekamy drobno Natkę pietruszki kroimy drobno,a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą
w mojej kuchniryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko. 2 kawałki łososia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy 3 garście rukoli 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów sos selerowy(...)pietruszki sól, pieprz 1/2 sera camembert 1 łyżka masła klarowanego Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, dolewam ocet winny i wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Bataty obieram i kroję w paski, paprykę kroję też w paski, przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, ziołami, polewam oliwą i mieszam warzywa. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam
wesoła kuchniaryż ugotowany - 10 dag fasolka czerwona konserwowa- 1 puszka por -kawałek ogórki konserwowe- 4 szt wędlina- 10 dag papryka konserwowa - kawałek zioła do sałatek czosnek -1 ząbek posiekany sól ocet winny- 1 łyżeczka pieprz kolorowy płatki suszonej cebuli Ryż wystudzony wsypać do miski, następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolkę czerwoną. Ogórki i por pokroić w półplasterki, rzodkiewkę oczyścić(...)opłukać i pokroić także w półplasterki. Wsypać do miski. Czosnek, obrać i posiekać drobno, wędlinę i paprykę konserwową w kostkę, połączyć z sałatką, dodać zioła do sałatek sól,ocet winny, pieprz kolorowy , razem wymieszać, odstawić na co najmniej pół godziny. Posypać płatkami cebuli
Camilla w kuchni