papryka w occie - 3457 przepisów (strona:46/231)

Sałatka śledziowa 178

groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski z zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie z pomidorami, suszonymi śliwkami i nutką cynamonu 108

matjas 6 suszonych śliwek kalifornijskich 5 łyżek oleju roślinnego 2  łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka   Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju

kulinarnyswiatdomi
Kurczak ze śliwkami po cygańsku 316

chili) 1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup, wodę, cukier, ocet i sos lub płatki chili. Zagotować i gorącym zalać kawałki kurczaka. Przykryć folią

UgotujmyTo.pl
Sos pomidorowy 150

przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cebule oraz czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy olej, następnie wrzucamy cebulę. Mieszamy, aż cebula się przyrumieni. Do garnka przeciskamy przez praskę czosnek(...)mieszamy. Po chwili wlewamy pomidory. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Dorzucamy również cukier i ostrą paprykę. Całość mieszamy oraz blenderujemy. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Próbujemy i ewentualnie dorzucamy przypraw. Możemy podawać

Kolizje Smaków
Poniedziałek: Pieczony kalafior z sosem romesco 170

łyżka soli 1 łyżka suszonego czosnku Sos romesco Garść orzechów laskowych Garść migdałów Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:) Ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 5 łyżek oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 W rondelku roztapiamy masło. Kalafiora myjemy(...)minut. Wyjmujemy ją z zamknięcia, obieramy ze skórki a następnie kroimy i pozbywamy się ze środka nasionek. Krok 3 Przygotowujemy sos romesco. Do blendera wsypujemy orzechy, paprykę, pietruszkę, dodajemy przecier, dolewamy oliwę, ocet i przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. Jeśli trzeba dodajemy którąś z przypraw. Następnie miksujemy całość. Składniki sosu romesco blendujemy na gładki sos. Krok 4 Wyciągamy kalafiora

Niedzielny kucharz
Sałatka z kabaczka na zimę 366

słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć.           1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 1,5 kg młodej cukinii lub kabaczka 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soli   Cebulę pokroić w piórka(...)kabaczka bez obierania skórki pokroić w kostkę, posolić i ostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę.   Olej, cukier, koncentrat i ocet zagotować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, gotować 2 minuty, odstawić do wystygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodać kabaczka z cebulą wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut

Jadło i czytadło
Grzyby z papryką do słoików na zimę 113

kurki z papryką i grzyby w przecierze pomidorowym . Tym razem grzybki z dodatkiem papryki. Składniki: 1 kg leśnych obgotowanych grzybów 2 cebule 4 kolorowe papryki 1 szklanka oleju Sól, pieprz 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 ząbki czosnku Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić razem z papryką i usmażyć na oleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej

Tradycyjna Kuchnia
Chili Sin Carne 220

papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski cynamonu 3 szkl. wody sól do podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba w warzywach 136

marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu 8 łyżek cukru łyżeczka soli, pieprz kolorowy Wykonanie: Filety rozmrozić, ( o ile używamy zamrożonej) i moczyć w mleku przez(...)kawałki ryby posypać solą, panierować w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę, marchew w słupki, paprykę, ogórki w kostkę. Dusić pod przykryciem warzywa na oleju po smażeniu ryby. Wymieszać składniki zalewy: koncentrat, wodę olej, ocet, ketchup, cukier, sól ze sobą połączyć, wlać do warzyw na patelni, wymieszać dokładnie warzywa z zalewą do  jednolitej konsystencji

kgwjanczewo
STROGANOW 261

łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki

Walijskie Pichcenie
Bigos po cygańsku 211

muriaty, o szagriaty, hajda trojka na mienia!" Składniki (dla 3 osób): 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką). Odstawiamy na bok. 2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paski a następnie każdy pasek kroimy na 3 części, cebulę kroimy w pióra. W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy 3-4 minuty i odcedzamy.  3. Pieczarki wrzucamy na tę samą patelnię

My Culinary Art
Zupa chłodnik z brzoskwini 132

muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę :) ). Składniki: 5-6 brzoskwiń lub nektarynek 1 duży zielony ogórek 1/2 żółtej papryki 5-6 suszonych moreli 3 łyżki miodu 5 łyżek sera koziego lub fety 40-60 ml jasnego octu balsamicznego 60 ml plus 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 ząbki czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie(...)kilka plastrów do dekoracji), pokroić, dodać do brzoskwini – podobnie z żółtą papryką (zostawić mały kawałek do dekoracji). Do brzoskwini z ogórkiem i papryką dodać miód, pokrojone morele, 3 łyżki sera (reszta zostaje do dekoracji), ocet (najlepiej na tym etapie dodać mniej i doprawić później), 2 łyżki oliwy, ok. 1,5 łyżeczki soli, trochę pieprzu. Czosnek obrać i przekroić

Pociąg Do Kuchni
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 220

porcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek sal sa 1/2 dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy(...)łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango i awokado

DefinicjaSmaku
Cukinia w słoiku 312

pięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze  zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie  dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona -główka czosnku Zalewa: -na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli Cukinię

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z zielonymi pomidorami 1252

słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko

Pelusiowa Kuchnia