wcale lub można dać więcej, przy czym uwaga: ajvar nabiera ostrości) 2-3 główki czosnku ok. 100 ml oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 90 ml białego octu winnego sól do smaku Wykonanie: Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Na dużej blasze wyłożyć papier do pieczenia, na nim papryki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, zapiekać papryki około 30-4o minut (jeśli(...)minut. Wystudzone papryki obrać ze skórki, z bakłażanów wnętrze wyjąć łyżką. Przygotowane paprykę i bakłażany pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę na największym oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek. Wszystko włożyć do garnka, dodać oliwę, trochę soli i dusić na niewielkim ogniu około 2 godziny. Dodać octy, w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i dusić dalej, aż ajvar będzie gęsty. Gotowy ajvar
Pociąg Do KuchniDanie należy do fazy I Składniki dla 2 osób: jarmuż w ilości dowolnej (im wiecej tym lepiej) 2 porcje filety z kurczaka a`120 g 2 łyżki octu jabłkowego/winnego sól, pieprz papryka słodka, tymianek/oregano 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej dodatkowo 1 owoc np. jabłko Wykonanie: kurczaka opłukać, dokładnie wysuszyć. Skropić octem winnym, posolić, oprószyć pieprzem i suszonym tymiankiem, odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięs do obiadu chodzi. Czego nam potrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu paccheri -gruszka, obrana w kostkę pokrojona -suszony tymianek, łyżeczka -sól, pieprz, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi -masło -ocet z wina musującego -cebula biała, posiekana -śmietanka 30% -drobno starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut(...)łyżeczką octu. Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy i podsmażamy całość. Dodajemy ugotowany, cedzony, ale nie przelany zimną wodą, makaron. Posypujemy łyżeczką parmezanu, mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kilka łyżek śmietanki, mieszamy. Zjadamy ze smakiem
BaRepasPapryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić kilka
Przepisy i porady kulinarneprzepisu z tej strony Składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw ½ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki 2 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 - 3 szalotki drobno pokrojone przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić dokładnie(...)błon. Posolić i popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Umieścić mięso w misie wolnowara. W rondelku wymieszać wszystkie pozostałe składniki: bulion, ocet, sos Worcestershire, sos sojowy, miód, paprykę, szalotkę i czosnek. Zagotować i zalać mięso. Gotować 4 godziny na ustawieniu high lub 6 - 8 godzin na low. Gotowe mięso wyjąc z wolnowaru
Stare Garylaurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 cebula 1 marchewka 2 papryki czerwone Cebulę pokroić w plastry, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w grubszą kostkę. Zagotować wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i chilli. Dodać cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotować chwilę na małym ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać
My simple kitchenogórków 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg obranej cebuli 1-2 świeże papryczki chili ok. 5 cm świeżego imbiru szklanka octu szklanka cukru łyżka soli 3 szklanki wody Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości ok. 3-5 mm (zdjęcie obok). Ogórki umyć i usunąć ich końcówki. Cebule pokroić na ćwiartki(...)Chili pokroić według uznania. Imbir pokroić w cienkie słupki. Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir. Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu
Weekendy w domu i ogrodzieprzedstawić wersję na ostro. I pochwalić się nowym fartuchem. Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżeczki płaskie soli 2 główki czosnku 3 płaskie łyżki ostrej papryki 1/3 łyżki curry Zalewa 1 szklanka octu (250 ml ) 1/2 kg cukru białego 1/3 szklanki oleju Wykonanie : Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na tzw. łódeczki. Zasyspujemy solą, mieszamy i odstawiamy(...)wypadek polecam skosztować czy nadmiar soli nam odpowiada w ogórkach. jeżeli nie, zawsze można nieco je opłukać. Dodajemy do ogórków, pokrojony czosnek,ostrą paprykę i curry. Tak przygotowane ogórki wkładamy ciasno do słoików. Zalewa: ocet, cukier i olej zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy przez 10 minut Jak wiadomo kuchnia to nie tylko produkty
W Moim Magicznym Domuczosnku dodajecie tę pastę paprykową, do całości dodajecie ugotowany makaron i całkiem konkretna wyżerka gotowa. Potrzebujemy: 2 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili (ok. 28 g) 0,5 kg pomidorów 40 ml octu 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 4-5 łyżek cukru Papryczki chili myjemy i kroimy na kawałki. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dokładamy do garnka. Gotujemy wszystko przez około 30 minut. Następnie blendujemy zostawiając gdzieniegdzie kawałeczki papryki. Gotujemy dalej aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy ocet, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, a następnie przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w 90 stopniach
Marder&Marder Manufactureświństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce
kruche babeczkiwywar z buraków ok. 2 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, smalec 1/4 kostki, woda 1,5 litra, kostka rosołowa 1 sztuka, groszek konserwowy 1 puszka, papryka chili 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, jajka na twardo ugotowane - ile potrzeba, śmietana 12% - ile potrzeba buraki obrane ugotować w szybkowarze 40 minut: buraki czerwone
W Mojej Kuchni Lubięsuszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję
Zasmakuj KuchniHej! Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I
Tylko pysznieSzaleństwo pomidorowe trwa nadal:) Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec
Anioły w kuchniOd jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam
slodkokwasnapl