bardzo ostry . Tym razem wersja z curry i winem. Pyszności ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 75 dag białej cebuli ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka curry ½ szklanki octu 5 dag brązowego cukru 100 ml słodkiego czerwonego wina sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku imbir do smaku Wykonanie: Pomidory i cebulę pokroić, przełożyć do garna, dodać(...)cukier, ocet, wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniaarabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. SKŁAD HUMMUSU paprykowego: woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól, koncentrat papryki w płynie WARTOŚCI ODŻYWCZE: 100g/ 280 kcal, tłuszcz – 21g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,8g, węglowodany – 17g w tym cukry – 3,2g, białko – 5,8g, sól
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjedno z włoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw(...)kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie – 4 szt., liście laurowe – 3 szt. lubczyk, papryka ostra 2 łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa
Zasmakuj Kuchniteż mój pomysł na zrobienie wersji domowej. Składniki: 4 kg pomidorów (użyłam polnych) 2 duże cebule 10 łyżek octu jabłkowego 6% 10-15 łyżeczek cukru (ilość tak naprawdę uzależniona od gustu) szczypta gałki muszkatołowej (ok. 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (dla lubiących ostrzejszy ketchup, można dodać paprykę ostrą lub chili) 6-7 łyżeczek soli szczypta pieprzu(...)zmiksować blenderem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, aż będzie miękka. Pomidory i cebulę włożyć do dużego garnka i gotować bez przykrycia. Jak się zagotuję dodać ocet, cukier, sól, gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz i oliwę. Gotować tak długo, aż nabierze właściwej konsystencji. potrzeba trochę czasu, ponieważ pomidory mają w sobie sporo wody. Na koniec jeszcze ketchup przecieram przez sito
tojestpyszne.blogspot.commakaronu-mniam....uwielbiam takie produkty -dziękuję Marzenko za przepis Składniki: - 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu ) - 4 średnie cebule - 2 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka pieprzu - opcjonalnie szczypta lub dwie chilli - 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g) - sól Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami(...)godziny, aby zmiękła i puściła sok. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy, aż cukinia zmięknie - tak 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. Dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 min , potem dodajemy koncentrat i przyprawy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i opcjonalnie chilli. Całość miksujemy dokładnie blenderem. Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków
Swojskie jedzonkoSkładniki -mieszanka sałat, przynajmniej 5 rodzajów -zielone oliwki lub każde inne -puszka duża tuńczyka w oliwie z oliwek -ser kozi lub owczy tarty -puszka kukurydzy -czerwona papryka -awokado -glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny -oliwa z oliwek Sałatę wsyp z opakowania do miski . Użyłam umytej sałaty. Dodaj ser kozi, paprykę. Wsyp kukurydze i tuńczyka. Dodaj oliwy z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA: 500 g cebuli czerwonej 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 1/4 szklanki cukru brązowego 1/4 szklanki octu balsamicznego sól pieprz biały papryka ostra mielona DODATKI: 150 g koziego sera Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać cukier, ocet balsamiczny i wino. Przyprawić i dusić, aż cały płyn odparuje. Wystudzić. Drożdże
https:KKuchniaMniammusi być;) Ps.przepis lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje że Marzenka mi to wybaczy. Składniki: 1,5 kg cukinii 4 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 2 małe słoiczki koncentratu sól jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli Wykonanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy(...)cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy, aż wszystko zmięknie i się połączy, a z cukinii przy okazji wyparuje woda. Gotujemy ok 20-30 minut na małym ogniu. Dodajemy cukier, ocet i koncentrat, następnie gotujemy 20 minut, doprawiając wszystkimi przyprawami do smaku a przede wszystkim solą. Całość możemy zmiksować jeszcze raz dokładnie blenderem, ale nie jest to konieczne. Gotowy ketchup przekładamy
Życie zaczyna się w kuchninajwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie postępujemy(...)pomidorem, papryką i cebulką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, a oliwki tylko przekrawamy na pół. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą i octem winnym, na końcu dodajemy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy. Po ok. 10 minutach surówka jest gotowa do podania. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 butelka passaty pomidorowej Jamar sól szczypta lub dwie chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano, tymianek(...)cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy, aż wszystko zmięknie i się połączy, a z cukinii przy okazji odparuje woda. Gotujemy ok 20-30 minut na małym ogniu. Dodajemy cukier, ocet, passatę, czosnek i zioła, następnie gotujemy 20 minut, doprawiając wszystkimi przyprawami do smaku a przede wszystkim solą. Całość możemy zmiksować jeszcze raz dokładnie blenderem, ale nie jest to konieczne. Gotowy
Życie zaczyna się w kuchniziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki wrzucamy przyprawy, sól czosnkową, miód oraz ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy
CookMagmaggi 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu ziołowego sól (ewentualnie gałązka rozmarynu i ząbek czosnku) sposób przygotowania Przygotowujemy składniki marynaty, mieszamy ocet jabłkowy z olejem, dodajemy maggi, pieprz ziołowy, ostrą paprykę, rozmaryn, zmiażdżony ząbek czosnku i niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około trzech centymetrów. Mięso dokładnie nacieramy marynatą
Miód i pieprzmała cukinia 1 duży pomidor1 czerwona cebula1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy3 łyżki octu balsamicznegooliwa z oliweksólPRZYGOTOWANIEKaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy.Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.Cukinię pokrojoną w pólplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni.Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i ocet balsamiczny
Moje Kuchenne Rewelacjeżółtego (edamski) 1 ogórek kiszony 1 żółta papryka 1 jabłko 1 czerwona cebula około dwóch łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Sposób wykonania: Paprykę cebulę, jabłko i ogórka kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Przygotowane tak składniki łączymy ze sobą i kaszą. Ocet
Qchnia po prostumiodzie i papryczce chilli. Zainspirował mnie TEN przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 6 kiełbasek dobrej jakości 1 papryczka chilli 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Papryczkę chilli kroimy wzdłuż i wycinamy pestki, a następnie drobno siekamy. Miód mieszamy(...)octem i sosem sojowym, dodajemy posiekaną papryczkę, doprawiamy słodką papryką, solą i chilli. Kiełbaski nacinamy z obu stron, polewamy marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu, często przewracając. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego
My Culinary Art