papryka w occie - 3457 przepisów (strona:35/231)

Ketchup z cukinii 133

będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy(...)godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut

Bajeczna Kuchnia
Orientalna wołowina 169

łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą wodą na około 10 min. Po tym czasie odcedzić. Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić

Jaglusia
FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ I 444

koperek suszony 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta Sałatka: kapusta pekińska 1/2 małej główki jabłko 1 szt. marchew 2 szt.  ocet winny 1 łyżka pieprz do smaku olej z pestek winogron 2 łyżki sok z cytryny 2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżeczka szczypiorek posiekany 2-3 łyżki natka pietruszki suszona 1 łyżka Metoda: Filety umyć, osuszyć i naciąć delikatnie(...)złocisty kolor.  Ryż ugotować według wskazówki na opakowaniu.  Sałatka: Kapustę poszatkować. Jabłko i marchew obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, pieprz, olej, sok z cytryny, paprykę, natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszać.  Fileta nałożyć na talerz. Do tego 1/2 opakowania ryżu i dużo surówki

Kuchnia Paulettes
PRZETWORY NA ZIMĘ: SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI 1437

Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić

Przepisy Aleksandry
Sos Słodko-Kwaśny 127

papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soliSos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić(...)przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Moje posty

Słodka Strona
Recenzja #.21 - pasty kanapkowe Primavika 166

się ich powinny osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artrozy.     Skład :  woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól,  koncentrat papryki w płynie (ekstrakt papryki, cukier inwertowany) Wartości odżywcze w 100g: Lp Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji (26 g) % RWS* w porcji(...)masy ciała: tłuszcze o korzystnym składzie, pełnowartościowe białko i całą gamę składników mineralnych. Skład :  woda, cieciorka 32%, olej roślinny rzepakowy, oliwki zielone bez pestek 19%, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, przyprawy, sól. Wartości odżywcze w 100g: Lp Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji (26 g) % RWS* w porcji (26 g) 1 Wartość energetyczna 1402 kJ / 336 kcal

breakfast of dreams
PAPRYKA KONSERWOWA 185

każdy słoikWykonanie:Paprykę kroimy na paski. Sparzamy. Układamy blisko w słoiku. Do kazdego słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól - zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Na wierzch do każdego słoika dajemy łyżkę oleju. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody

Z Majeczką w kuchni
Pieczone pomidory 191

wędzona papryka Kotanyi oliwa rozmaryn Umyte pomidory kroimy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Wierzch pomidorów skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, posypujemy solą, odrobiną cukru, wędzoną papryką i płatkami czosnku. skropić oliwą.  Na każdym pomidorze kładziemy igiełki rozmarynu. Pieczemy w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg ok. 30 minut, zmniejszamy temperaturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 381

łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soli Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami(...)przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez

Słodka Strona
Keczup z cukinii 218

Ważymy i szykujemy dodatki, które są w każdym domu. Na 1kg obranej cukinii potrzebujemy: 1 cebulę, 250g włoszczyzny, 1 szkl. cukru, 200g koncentratu,  pół szkl. octu, 1 łyżkę płaską soli, a pieprz-papryka-chili  wg własnego uznania. Cukinię ucieramy na grubych oczkach. Dodajemy włoszczyznę, sól i cukier, a następnie dokładnie mieszamy. -- -- Potem chowamy pod przykryciem do lodówki(...)kilka godzin lub na noc. Potem zagotowujemy całość i gotujemy 15-20 minut. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i miksujemy blenderem. Teraz dodajemy paprykę... ja dałem 2 czubate łyżki na 4 kg cukinii... Jeżeli chcemy żeby keczup był pikantny dodajemy ostre przyprawy wg swojego smaku. Ja dodałem płaską łyżkę pieprzu na 4 kg cukinii i 1 kg włoszczyzny. Po dodaniu przypraw

chleba naszego
Sałatka z buraczkami i papryką na zimę 100

wielu rodzin. Oprócz smaku najlepsze jest to, że nie trzeba jej pasteryzować, co znacznie ułatwia jej przygotowanie. Składniki: • 3 kg buraczków • 1 kg cebuli • 1 kg papryki Zalewa • 1 szklanka octu 10% • 1 szklanka wody • 1 szklanka oleju • 1 szklanka cukru • 1 łyżka soli • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego Wykonanie: • Buraki ugotować w łupinach, obrać

To co kocham
Cukinia marynowana z papryką w marynacie curry 165

sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki  na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody  1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć(...)plastry, paprykę w paski. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po plasterku cebuli i gałązce kopru. Do tak przygotowanych słoików układać cukinię i paprykę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać curry, sól i gorczycę. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać warzywa w słoikach, zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką

Gosia gotuje
Sos z cukinii i papryk, rewelacyjny 665

pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Do garnka dodać cukier, ocet, przecier pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować. Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać

Kuchnia Pokoleń
KURKI W ZALEWIE Z DODATKIEM PAPRYKI 77

Składniki kurki 1 kg papryka 1 szt cebula 1 szt ocet winny 6% szklanka cukier 1/2 szklanki liść laurowy 2 szt pieprz w ziarenkach 6 szt papryka słodka 1 łyżka suszony estragon 1,5 łyżki sól 1 łyżka kwasek cytrynowy szczypta Sposób przygotowania Grzyby oczyścić umyć i osączyć. Paprykę umyć, pokroić w paski, a cebulkę w plasterki. Zagotować 2 szklanki(...)lekko osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Wrzucić kurki i gotować aż opadną na dno. Dołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować i wlać ocet. Zalewę przecedzić. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, a na nich grzyby z warzywami, zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować

Darcia w kuchni