Dressing 1 ostro-słodki: Oliwa z pestek winogron Ocet winny Musztarda stołowa Bazylia Suszone pomidory (przyprawa) Cukier brązowy Ostra papryka Zaczynam od wlania oliwy, nastepnie dolewa trochę octu oraz dodaje 2 łyżeczki musztardy na pół szklanki mieszanki. Mieszam, dosypując zioła oraz cukier. Do smaku
Pause Gotowanie!innych frykasów. Składniki: 2,5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki żółta i czerwona do uzyskania idealnego koloru 1 kg cebuli, czosnek 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Paprykę kroimy w małe kawałki. Czosnek i cebulę obieramy z łupinek następnie drobno siekamy. Do garnka wrzucamy obie papryki pomidory pokrojone w kostkę bez skóry, czosnek
PychotkaaaSałatka z fetą i ananasem Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy słoik papryki marynowanej 4 ogórki kiszone 4 jajka ser feta majonez pieprz sól kilka kropel octu Przygotowanie: Ananasa kroimy na drobne kawałeczki, paprykę również. Ogórki obieramy i drobno kroimy, ugotowane na twardo jajka również drobno kroimy. Ser feta też kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Doprawiamy pieprzem
Lawendowe Niebostanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 stopni(...)drobno kroimy. W naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych
sierotka maRysia w kuchnigrilla. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci wszystkich. Składniki: 4 łyżki łagodnego ketchupu 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki musztardy miodowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przygotowania: W małym rondelku rozgrzewamy olej(...)Cebulę obieramy i drobno siekamy i następnie wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego również posiekany czosnek. Wszystko smażymy, aż do zeszklenia. Przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem i ponownie całość mieszamy. Do rondelka dodajemy również ketchup, ocet balsamiczny, musztardę oraz miód. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos dalej pozostawiamy na ogniu i gotujemy przez ok. 45-50 minut. Musimy
CookMagjajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka. Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną
Smaki Ewypapryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ciecierzyca - 0,5 szkl sól i pieprz sałata -1 główka oliwa z oliwek ocet balsamiczny bazylia do dekoracji Przygotowanie Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w paski. Ciecierzycę wcześniej namoczoną, ugotować do miękkości, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kuchnia Danusikolendry pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków bazylii 150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli, lub innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną(...)quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Ośmiornicę rozbijamy delikatnie tłuczkiem, po czym zanurzamy trzy razy we wrzątku. Następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody
Quinoa Raz!Składniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a paprykę kroimy w małe paski. Następnie przesmażamy je na patelni dodając odrobinę oleju. Warzywa powinny się zeszklić. Buraki po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa
Qchnia po prostułyżki sosu teriaki (polecam Blue Dragon) – 100-150 g makaronu ryżowego lub chow mein – 1 zielona papryka – 1 czerwona papryka – 2 cebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony(...)instrukcją na opakowaniu. Łososia usmaż z z obu stron, około 4 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru i miodu. Makaron wymieszaj z papryką i większością posiekanej dymki, na makaronie połóż łososia i polej wszystko sosem. Całość wykończ resztką dymki i prażonymi ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło
nietylkopasta.plpapryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy(...)swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy . Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem
Ogrodnik w podróżypół cytryny * sól, pieprz * 3 łyżki oleju do smażenia Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * kolorowe papryki * mała marchewka * ananas z puszki * 3 łyżki cukru * 2 łyżki octu * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę, wrzucamy pokrojone papryki(...)oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Usmażyć z obu stron, w yłożyć
Magiczne Życie Martysłoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna. Składniki: 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 5 średnich cebul 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 szklanka oleju sól do smaku Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić
kuchnia doskiładniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 szkl. cukru 0,5 szkl. octu jabłkowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 papryka czerwona 1/2 łyżeczki chili 600g przecier pomidorowy 1 łyżka soli Wykonanie Umytą ,obrana cukinie i cebulę , zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do miski ,wymieszać z 1 łyżka soli i zostawić na noc. Rano odsączyć(...)sitku. Gotować warzywa z papryka około 30-40 minut,często mieszając ,aż pozostały płyn częściowo odparuje. Przestudzić ,zmiksować do gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodać ocet,cukier, chili i przecier pomidorowy .Całość zagotować ,mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 12-15 minut od zagotowania wody. Przepis zdobyty - pods łuchany w autobusie jak jedna Pani drugiej Pani dyktowała.Jest
w mojej kuchniSkładniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem
Darcia w kuchni