dań grillowych od wielu sezonów królują na naszym stole. Składniki: 3kg ogórków 0,5kg cebuli 2,5łyzki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć(...)pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 2. Zalewa: Ocet z cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. 3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut. 4. Z porcji wychodzi około
Szalona Kuchnia Ewelinyświeżymi warzywami Składniki na ok 12 kawałków szklanka ryżu do sushi 2 arkusze wodorostów nori ok 20 dag wędzonego łososia pół ogórka pokrojone w cienkie słupki pół papryki pokrojonej w cienkie słupki ocet ryżowy sos sojowy Do dzieła!!! Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie - minimum 3 razy, następnie gotujemy pod przykryciem ok 10 minut(...)dajemy szklankę wody - studzimy). Przyprawiamy octem ryżowym i solą (ja dałam na szklankę ryżu ok 1 łyżkę octu) Na bambusowej podkładce rozkładamy arkusz wodorostów. Układamy na nim ok 1 cm warstwę ryżu. Delikatnie dociskamy. Ok 2 cm od brzegu układamy łososia, paprykę i ogórka. Całość zawijamy pomagając sobie bambusową podkładką. Dociskamy aby się nie rozkleił. Tak powstałą ,,roladkę" kroimy
sierotka maRysia w kuchniopakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny i ocet oraz jogurt grecki
Pasja Smakuświetna alternatywa do sosu winegret. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Sos tysiąca wysp 4 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 50 g marynowana papryka ćwiartka czerwonej cebuli pół ząbka czosnku łyżka octu winnego tabasco mild do wzmocnienia smaku pieprz i sól Przepis – Sos tysiąca wysp Do blendera wrzucamy majonez i keczup. Następnie dodajemy do tego paprykę (mogą(...)być dwa marynowane ogórki). Dlaczego wybieram paprykę? Mój sos ma wtedy bardziej apetyczny kolor. Nie tracimy nic na walorach smakowych, niż gdybyśmy dodali ogórki. Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek, a także ocet winny. Dodajemy także tabasco – łyżeczkę. Całość pieprzymy i soli. Włączamy blender i po kilku sekundach cieszymy się sosem. Jeśli nie mamy blendera możemy użyć moździerza. Rozcieramy
Kuchennyviral.plkilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odciśnij z kapusty sok. Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i wrzuć kapustę, makaron i grzyby. Dopraw papryką gochugaru, sosem rybnym, sojowym i octem ryżowym. Podsmaż chwilę, aż woda odparuje. Dodaj otarty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie dodaj posiekaną drobno kolendrę. Płaty papieru(...)złoto. Podawaj ze słodkim sosem chili. Słodki sos chili Papryczki chili drobno posiekaj. Wrzuć do rondla, wlej wodę oraz ocet. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj otarte imbir oraz czosnek. Gotuj jeszcze chwilę i delikatnie zmiksuj blenderem (kawałki papryki mają być nadal widoczne). Wlej miód. Skrobię rozprowadź w odrobinie wody i wlej do rondla. Energicznie mieszaj, aż sos zgęstnieje. Odstaw
Food SquareLepiej żeby te słoiki już były gotowe i cierpliwie czekały na nadejście zimy, gdy będziemy się mogli nimi delektować wspominając lato. Potrzebujemy: 1kg papryki 1 litr wody 1 szklankę octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 6 łyżek cukru kilka ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnkach gorczyca olej Wykonanie: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych
Marder&Marder Manufacturewinny. I tyle. A smak powala!Składniki: pół główki sałaty rzymskiej połowa granata 5 czarnych oliwek ćwierć czerwonej cebuli pół zielonej papryki 2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna) łyżka octu winnego odrobina soli Sałatę myjemy u rwiemy na małe kawałki. Połówkę granata uderzamy mocno od strony skóry tłuczkiem lub innym ciężkim narzędziem- małe(...)ziarenka granata powinny same wypadać bez większego wysiłku z naszej strony. Paprykę kroimy w drobną kostkę, oliwki w krążki, cebulę w piórka. Wszystko kładziemy na sałacie. Z pikantnej oliwy z oliwek, octu i soli robimy prosty dressing i polewamy nim sałatkę. Smacznego
Mango Papajavoters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek 2 ząbki przecier pomidorowy 60 ml oliwki zielone 4-6sztuk natka pietruszki posiekana ocet balsamiczny 1 łyżka sól pieprz oliwa Wykonanie Papryki dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.Papryke pokroic drobniutko i smażyć na oliwie przez 15 -20 minut do momentu zmięknięcia. Doprawić solą oraz pieprzem(...)Dodać posiekaną drobniutko cebulę i smażyć dalej 10 -15 minut. Czosnek rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku. Klasyczny beszamel Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video
w mojej kuchniczerwonych pomidorów 1,5 kg czerwonej papryki 1 główka czosnku 3/4 szklanki oleju 3 duże winne jabłka 1/3do 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki przyprawy do spaghetti 2 łyżki ziół prowansalskich 1 opakowanie(...)większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu. Krok 2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Krok 3. Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny
Moja Książka Kucharskakiełbasy krakowskiej z zielonym pieprzem 2 rzodkiewki 1/2 małej, czerwonej papryki 2 garście łuskanego słonecznika dressing 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę. Kiełbasę kroimy w paski, paprykę w kostkę, a rzodkiewki w plastry i układamy na rukoli. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, polewamy sałatkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika
Moja smaczna kuchniaintensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula 5 łyżek oliwy garść orzechów włoskich sól, pieprz Ziemniaki(...)patelni. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę. W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę. Przygotowanym dressingiem
Smaki Na Talerzucieszyły i lekkimi były. O zdrowiu nie wspomnę. Zrobiłam coś a'la włoskie antipasto. Składniki -łosoś atlantycki z z koprem Suempol -radicchio -papryka czerwona -awokado XXL -ser kozi plastrowany cieniutko -crema z octem balsamicznym z Modeny Dodatkowo chleb/bagietka typu włoskiego. Przygotowanie jest niezwykle szybkie. Rozkładamy plastry sera, na nie kładziemy plaster łososia, pasek papryki, kawałeczek awokado i listek radicchio
Z Kuchni Do KuchniResztę papryki musiałam szybko zagospodarować, więc przygotowałam właśnie ajvar, oczywiście po swojemu bo przykładowo mądre księgo podają w przepisie pomidory, a ja użyłam soku pomidorowego, pominęłam tez ocet i czosnek, bo moja papryka była ostra i nie chciałam dodatkowego ognia dodawać. Ten gęsty sos dodaję do wszystkiego, smaruję nim pieczywo, dodaję do sosów, curry itd., a że jest pikantny
greenscarfpysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki: 3 kg papryki 8 szklanek wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki ) 2 łyżki soli 4-5 łyżek cukru po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego(...)minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Można je też wyparzyć. Zagotowałam wodę. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam przyprawy. W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę. Nie powinna być za miękka. Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce oleju
potrawyregionalnemąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1,5 litra, cukier 3 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka pokrojone cebule, papryki zalać wodą, dodać gorczycę, ziele, goździki(...)cukier, wlać ocet i gotować z 5 minut na średnim ogniu duże, świeże filety śledziowe przeciąć na połowę, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, mąkę wymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące filety z każdej strony na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć
W Mojej Kuchni Lubię