szklanka wody 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć
Simply Foodpapryki 1 mały bakłażan (lub pół dużego, ale pieczemy cały) 2 ząbki czosnku 1/2 - 1 papryczka chili sól 1 łyżka octu winnego 1/2 - 1 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Wykonanie: Paprykę umyć, pokroić i wyjąc gniazda nasienne. Bakłażana umyć i nakłuć widelcem. Papryczkę chili przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Warzywa ułożyć(...)papryki skórkę, a miąższ przełożyć do garnka. Bakłażana przekroić na pół i wyjąć miąższ z połówki (resztę odłożyć do czegoś innego, niedługo pokażę do czego). Dodać papryczkę chili i warzywa zmiksować, niekoniecznie dokładnie. Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, dodać oliwę i podgrzewać w garnku dość często mieszając przez kilka - kilkanaście minut, aż ajvar zgęstnieje. Dodać octem
Sto kolorów kuchninami.Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa.SKŁADNIKI :- żeberka ok 1kg- sól morska- pieprz świeżo zmielony- przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu)- papryka chili 2szt- cukier brązowy 2szt- oliwa- ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU:- wino czerwone wytrawne 250ml- miód 3 łyżki- cebula szalotka 2szt- świeży imbir kawałeczek- tymianek świeży 2 gałązki- papryka chili(...)mały strączek- pieprz świeżo zmielony do smaku- czekolada gorzka 2 tabliczkiWYKONANIE - mięso myje osuszam i kroje na kawałki (po jednym żeberku) doprawiam przyprawami, octem balsamicznym, cukrem, podlewam oliwą i zostawiam do zamarynowania najlepiej na noc w lodówce- po zamarynowaniu obsmażam na patelni to zbrązowienia z każdej strony, układam w naczyniu żaroodpornym podlewam wywarem z patelni, kroję w to papryczki chili
Basia w kuchniRyba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded(...)się zeszkli. Dorzucamy paprykę i dalej smażymy aż papryka puści wodę i trochę zmięknie. W międzyczasie w moździerzu rozgniatamy ostre papryczki, ja dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się
Martyna CooksRyba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded(...)się zeszkli. Dorzucamy paprykę i dalej smażymy aż papryka puści wodę i trochę zmięknie. W międzyczasie w moździerzu rozgniatamy ostre papryczki, ja dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się
Martyna CooksRyba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded(...)się zeszkli. Dorzucamy paprykę i dalej smażymy aż papryka puści wodę i trochę zmięknie. W międzyczasie w moździerzu rozgniatamy ostre papryczki, ja dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się
Martyna Cooksdyni (oczyszczonej) 1,5 kg jabłek kwaśnych (obranych i oczyszczonych) 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki (oczyszczonej) 1,5 szkl octu jabłkowego 1 szkl cukru 4 łyżeczki soli 1 papryczka pepperoni chili do smaku 1 łyżka gorczycy białej 1 łyżeczka imbiru Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać
Gotowanie jest łatwełyżeczki brązowego cukru pieprz SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: 8-10 większych listków sałaty masłowej 2 - 3 pomidory 2 małe cebule czerwone 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka świeżego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól i pieprz SKŁADNIKI NA FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU: 2 filety z piersi kurczaka(...)małe kawałki, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w ósemki pomidory, ogórki (mogą być z skórką) pokrój w plasterki i na pół, cebulę w piórka, paprykę w wąskie paski. Wymieszaj oliwę ze startym czosnkiem, octem, cukrem, solą oraz pieprzem i polej sosem sałatkę. FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU: Umyte, osuszone i obrane z błonek filety przekrój w poprzek na pół. Posól
Słodko-Słony Świat Ilonyintuicją.... grzybki leśne ( najlepiej malutkie i średniej wielkości ) woda kilka łyżek octu sól liście laurowe ziele angielskie małe marchewki cebula cukier czerwona papryka czosnek Grzyby oczyszczamy i chwilę blanszujemy na wodzie z octem i cukrem. Osobno gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Czasem dodajemy cynamon i kilka goździków. Grzyby przekładamy do słoiczków. Dodajemy
Jemy PijemySkładniki na sałatkę: - sałata lodowa; - 1/2 papryki; - 2 pomidory; - 1 średnia czerwona cebula; - puszka kukurydzy; - 150g sera feta; - 2 łyżki oleju lnianego; - 1 łyżka octu jabłkowego; - 1 łyżeczka musztardy; - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, słodka papryka, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu - do woli i do smaku. Przygotowanie placków: Ciasto dobrze wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą (gdy ciasto(...)łyżkami oliwy lub robimy własny sos ze wszystkich składników, które wymieniłam wyżej czyli: łyżeczka soli morskiej, ziół prowansalskich, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki wody, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego - gotowym sosem polewamy sałatkę z warzywami. SMACZNEGO
MintTasteduża, papryczka chilli 1 średnia, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew, paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę, ostrą papryczkę chilli z marynaty pokroić przed dodaniem na patelnię filety śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić(...)smażeniach porcji olej zmienić na świeży /przypalona mąka/ na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy z 1/4 szklanki i wsypać marchew, paprykę, cebulę, podsmażać z 5 minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu z 15 minut na usmażone filety wlać gorącą zalewę i zostawić najlepiej
W Mojej Kuchni Lubiędacie to co macie :-). Polecam Wam go bardzo :-) Miłego poniedziałku życzę również :-) Składniki: ok. 2,5 kg młodej cukinii 800 g cebuli 1 kg czerwonej papryki 1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10% 1 szklanka (250 ml) cukru/ksylitolu 1/2 szklanki wody 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego 4 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki soli ja dałam himalajską(...)łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżki curry 1. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie plasterki o grubości około 1 cm (nie obieramy jej), paprykę myjemy, kroimy w paski, ja te paski kroiłam jeszcze na pół, cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Tak pokrojone warzywa przekładamy do dużego garnka, zasypujemy solą, potrząsamy garnkiem, żeby sól równomiernie pokryła
kruche babeczkimożna zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 1 tusza z kurczaka 1,9 kg 1 łyżka soli płaska 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki przyprawy gyros 8 łyżek oliwy 1/4 szklanki octu winnego 2 cebule 3 ząbki czosnku świeża mięta, bazylia, rozmaryn warzywa: 1 batat 1/2 dyni hokkaido 1 cebula czerwona(...)ziemniaki 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii suszonej sól, pieprz Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam. Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz. Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka
wesoła kuchniazalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek. składniki: 4 kg średnich ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchewki 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka czarnego mielonego pieprzu Kociołek Smaków 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego Kociołek Smaków 1 łyżeczka ziarenek ziela(...)Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić
Monia miesza i gotujematjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka(...)kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak.Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie
Poezja smaku