warzywami. Do maczania sos sojowy z octem ryżowym oraz szpinak z sezamem. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński(...)makaron według opisu na opakowaniu. Odsącz, Posiekaj. Na dwóch patelniach jednocześnie przygotuj szpinak i warzywa pocięte w julienne (marchew, papryka, por, cebula, grzyby mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak
AZgotuj!cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 100 ml słodkiej śmietany 2 kiszone, niewielkie ogórki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki domowego maggi 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta cukru sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w dość cienkie podłużne paski, przekładamy je miski, oprószamy pieprzem(...)solimy, oraz doprawiamy łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy łyżkę oleju, dokładamy łyżkę masła i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek, oraz wcześniej umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Całość
Miód i pieprzcebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni. Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie(...)przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek. Cebulę przesmażam na oleju. Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku
wesoła kuchniasól 1 łyżka kaparów ok. 15 g anchois w oliwie mały pęczek świeżej bazylii 6 pieczonych papryk ze słoika (u mnie - własnej roboty) 1 ząbek czosnku 3 duże dojrzałe pomidory i 4 gałązki pomidorów koktajlowych (u mnie różne odmiany i kolory) czerwony ocet winny parmezan Przygotowanie: Chleb pokroiłam na kawałki grubości 2 cm, wrzuciłam na blachę, polałam oliwą, posypałam nasionami(...)pieczone papryki. Wrzuciłam wszystko do miski. Następnie dodałam wyciśnięty ząbek czosnku oraz pomidory pokrojone na duże kawałki. Doprawiłam solą, pieprzem, czerwonym octem winnym oraz oliwą (na oko). Do miski z sałatką wrzuciłam gotowe grzanki oraz pozostałe 2 pieczone papryki, porwane w rękach na duże kawałki. Wszystko wymieszałam dokładnie rękami, lekko zgniatając pomidory i grzanki. Na końcu posypałam sałatkę listkami
Chilli Czosnek i Oliwamamy obiadek na szybko.składniki: 3 kg obranej cukinii1 kg cebuli1 kg papryki0,6 kg cukruok 1,5 szklanki octu 10% (ja dałam tylko szklankę)3 słoiczki koncentratu pomidorowego1,5 łyżki soli1 łyżka słodkiej paprykiok 0,5 łyżeczki papryki ostrej1 łyżka kurkumyok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzuCukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już(...)obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików
Monia miesza i gotujepizzy,dań makaronowych oraz mięsnych. 2,5 kg cukinii 2,5 kg pomidorów 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 3 papryczki chili 1/2 szkl. octu jabłkowego 3/4 szkl. cukru 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej(...)grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę. Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Zalewa: (na 10kg papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy) 1l octu, 18 szklanek (1 szklanka = 250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: świeża czerwona papryka, pokrojone kawałki korzenia chrzanu, czosnek, olej - 2 łyżki na słoik, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu prawdziwego. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Paprykę
W kuchni u Monikipapryki 2 papryczki chilli ½ kg pomidorów 1 kg bakłażanów 1 główka czosnku 50 ml oliwy 1 łyżka soli 4 łyżki octu winnego 2 łyżki octu balsamicznego Instructions Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę umyć, wykroić wierzch z każdej, pozbawić gniazd nasiennych. Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika, Piec ok 15 obracając paprykę, żeby(...)papryki zdjąć skórkę. Upieczone bakłażany lekko przestudzić a następnie wyjąć z nich łyżką miąższ. Papryki i bakłażana zmiksować, połączyć z pomidorami i pastą z papryczek i czosnku. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem
Cooking for Emilysans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju pół szklanki mleka z łyżką octu zioła, np. tymianek, cząber, bazylia sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce
Qlinarnie i Qlinarnieczasie pieczenia i zachowają formę. Ułóżcie je przekrojoną stroną do góry na kratce w blaszce do pieczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Wlewamy ocet balsamiczny i olej, pieprzymy, dodajemy wędzoną paprykę. Mieszanką smarujemy obficie przepołowione bakłażany (tylko miąższ, skórki nie smarujemy) i dopiero po posmarowaniu oliwą z przyprawami – ponownie solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią(...)Kolorowy i lekki. SKŁADNIKI 2 małe, młode bakłażany 2 pomidory malinowe lub bawole serca 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka sera mozarella 1 spora gałązka grubego szczypioru z cebulką po kilka liści bazylii – u mnie bazylia tajska i zwyczajna
Karo in the Kitchenobraniu ze skórki i usunięciu miąższu) 0,5 kg obranej cebuli 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g) 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki octu 10% przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać(...)jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą miękkie to dodać cukier i całość przyprawić pieprzem oraz ostrą papryką. Nadal gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa rozpadną się to dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Ewentualnie doprawić przyprawami. Na sam koniec wlać ocet. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając (bez przykrycia). Gotowy ketchup ostudzić i zmiksować na gładką masę. Ponownie
UgotowaćSKŁADNIKI: 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie) sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz(...)łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat
Moja Książka Kucharskajedzenia :) A czerwone na pewno też jeszcze zrobimy! Składniki: 2 długie zielone ogórki lub kilka mniejszych gruntowych 1 zielona papryka 1/2 dojrzałego awokado 2 ząbki czosnku kilka listków młodego szpinaku około 10 - 15 listków mięty 1 bułka 2 łyżki białego octu winnego sól 200 ml zimnej wody lub maślanki szczypiorek lód w kostkach Wykonanie: Ogórki obrać ze skórki i gniazd(...)Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę - część odłożyć. Awokado obrać i pokroić. Bułkę porwać na kawałki, umieścić w miseczce i namoczyć w occie. Czosnek rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku, odłożonej części papryki i lodu zmiksować na gładki krem. Rozlać na talerze i dodać posiekany grubo szczypior, kostki papryki oraz lód
zadanie-gotowaniecukinii 5-6 sztuk cebuli 2 czerwone papryki 400 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1,5 szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu 1 słodkiej papryki 4 liście laurowe 4 ziela angielskiego 4 goździki od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania ok. 2 łyżki soli Sposób przygotowania Cukinię(...)tarce Cebulę kroimy w półplasterki Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Do garnka wkładamy cukinię, paprykę i cebulę i zasypujemy solą, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 4-6h lub całą noc. Garnek stawiamy na gazie i dusimy warzywa do miękkiej papki. Dodajemy przyprawy, ocet, koncentrat i cukier. Dusimy jeszcze 20-30 min. Blendujemy, wkładamy w słoiczki, pasteryzujemy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkupomidory (380g) ● 1 mała czerwona cebula (100g) ● 65 g natki pietruszki ● 90 g fety Sos z czerwonej papryki : ● 1 mała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka tymianku ● 1 łyżka octu jabłkowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 80 ml. bulionu warzywnego Bio Przygotowanie: Pomidory natnij lekko na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą(...)czarno, wyjmij ją, włóż na około 5 minut do plastikowego woreczka, po czym obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zmiksuj paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko. Makaron wrzuć do wrzącej wody
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska