powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie jak ketchup, do mięs, sałatek itd. Składniki: 3 kg czerwonej papryki 400 gram cukru 80 gram soli ½ l oliwy 1 ½ szklanki octu 600 gram przecieru pomidorowego 4 główki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayen 1 łyżeczka pieprzu czarnego Kilka listków laurowych Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne(...)mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyjeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki(...)skórka sczernieje. Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw
w mojej kuchnijeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki(...)skórka sczernieje. Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory, oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw
w mojej kuchniburaków ćwikłowych 7 szt. dużych cebul 8 szt. dużych papryk 3 papryki ostre Składniki na zalewę: ½ litra wody 2 ½ szklanki cukru 2 łyżki soli ½ litra octu Wykonanie: Buraki ugotować dzień wcześniej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, włożyć do zalewy i ugotować(uważać żeby nie przegotować). Buraki zetrzeć na dużych oczkach i również dodać do zalewy i wymieszać. Całość podgrzać
Tradycyjna Kuchniapestek 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 nie pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 300 g koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki octu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W misce zasypujemy cebulę i cukinię solą i zostawiamy(...)godzin. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy łyżką i gotujemy około 30 minut. Co chwilę mieszając, by ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku przestygnie
Gotuj z Mąkąkoniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą(...)paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSkładniki : 3 kg pomidorów (już obranych ze skórki) 3 szt cebuli (duże) 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 szt papryki chili 8 łyżeczek cukru 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie : Obrane i pokrojone pomidory wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i stawiamy na kuchnię. Gdy wszystko zacznie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDziś najbardziej klasyczna wersja papryki - konserwowa/marynowana. Zapraszamy! papryka gorczyca - pół łyżeczki na słoik olej - 1 łyżka na słoik Zalewa 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Paprykę umyć, oczyścić z ziaren, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Blanszować przez ok. 2 minuty. Następnie delikatnie poukładać w słoikach. Do każdego słoika wsypać gorczycę. Składniki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieudek kurczaka 2 cebule 8 szt. suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 3/4 szkl. wody 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól papryka słodka oliwa (lub masło klarowane) Wykonanie: Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego
zadanie-gotowaniejeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie... SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz czarne oliwki do przybrania PRZYGOTOWANIE Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne
Moje Kuchenne Rewelacjeserca – dziś dodaję przepis na zupę. SKŁADNIKI : wędzone frankfuterki – 4 sztuki ziemniaki – 4 sztuki puszka fasoli – 400 g cebula – 1 sztuka ocet – 1 łyżeczka keczup lub przecier pomidorowy – 4 łyżki majeranek słodka papryka sól i pieprz olej do smażenia cukier – opcjonalnie pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Frankfuterki gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, pokroić(...)pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać soli, pieprzu i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę z puszki z całym płynem, keczup lub przecier pomidorowy i ocet. Można dodać odrobinę cukru w razie potrzeby. Doprawić majerankiem i papryką słodką. Dodać frankfuterki i jeszcze gotować wszystko 5 minut. Ekspresowa fasolowa jest gotowa
kuchniabellissima.wordpress.comsłoiczków. Z tego przepisu wyszło nam 11 słoiczków po 0,5 litra. Zimę więc mamy zabezpieczoną. 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych Pomidory zlewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na mniejsze kawałki (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych ). Marchewkę obieramy o ścieramy na drobnych oczkach. W garnku z grubym dnem (grube dno jest ważne, żeby się przecier nie przypalał) rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa. Dusimy przez 30 minut i dodajemy pozostałe składniki (ocet, cukier i przyprawy). Dusimy jeszcze jakiś czas często mieszając
Marder&Marder Manufacturepapryka 1 żółta papryka 1 ogórek zielony 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. rukoli 2/3 op. sera feta 1 łyżka białego octu winnego 1-2 łyżki płynnego miodu sól, pieprz 1-2 łyżki oleju Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy(...)paseczki. Ogórka kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ser feta kroimy w kostkę. Do miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu
Smaki Na Talerzułyżka białej gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1,5 l wody 375 ml octu spirytusowego 330 g cukru 1 i ½ łyżki soli 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki przyprawy curry kilka liści selera ew. kurkuma dla koloru Umyte ogórki obierz ze skórki, podziel wzdłuż na cztery(...)Podpraż przez 1-2 minuty, aż puszczą olejki eteryczne, odstaw po przestudzenia. W rondlu zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz podprażone przyprawy. Następnie cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w drobne słupki oraz przyprawę curry. Zalewę zagotuj, odstaw do przestudzenia. Ogórki poprzekładaj do słoików
kuron.com.plpapryką to jedna z moich ulubionych przystawek do obiadu. To stary przepis, otrzymałam go od mojej cioci Broni. SKŁADNIKI: 6 kg. buraczków 6 papryk 6 cebul ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: buraczki ugotować, utrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, wszystko wymieszać, zalewę ugotować
Kuchnia Beaty