papryka w occie - 3457 przepisów (strona:65/231)

łosoś w słodko-kwaśnym sosie paprykowym 201

Składniki: 6-8 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kolendry 1 ½ łyżki curry w proszku 3 łyżki octu jabłkowego 1 ½ łyżki cukru 2 pomidory, posiekane   3 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry   2 ząbki czosnku, zgnieciony 3 liście laurowe filet z łososia,lub innej ryby(...)cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając. Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na drugiej patelni podgrzej olej .Rybę

w mojej kuchni
Ketchup paprykowy. 179

jabłek 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 2 liście laurowe 200 ml octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka soli 80 g cukru 200 g przecieru pomidorowego pieprz czarny papryka ostra papryka słodka 1000 ml wody            Sposób przyrządzania:              Paprykę(...)gotować bez przykrycia na małym ogniu 25 minut, Ostudzić, wyciągnąć liście laurowe oraz woreczek z przyprawami i przetrzeć przez sito. Dodać ocet, cukier i sól, gotować około 1,5 godziny, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem czarnym i ponownie zmiksować. Postawić na ogień i dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 10 minut. Ketchup przełożyć do wyparzonych słoików

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gazpacho 139

Składniki: 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 4 pomidory malinowe 2 ogóreki gruntowe 1 zielona papryka 0,5 cebuli 1 duża bułka 0,5 l przegotowanej zimnej wody 2 łyżki octu octu winnego bagietka do podania  sól pieprz ziołowy Sposób wykonania: Obrać i wyciskąć czosnek.Wymieszać z wyjętą wewnętrzną częścią bułki (bez skórki) i 5 łyżkami oliwy(...)pozostałą część włożyć do blendera. Cebulę obrać i włożyć do blendera. Bakietkę pokroić w krążki i przyrumienić na patelni. Zblendować wszytskie warzywa (pomodory, papryka, ogórki, cebula) z pastą z chleba, czosnku i oliwy.  Dodać ocet, pozostałą wodę, sól, pieprz  i miksować. Przygotowane gazpacho  należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Buraczki z papryką 149

Buraczki z papryką Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula -750 g ocet -0,5 szkl cukier -0,5 szkl olej -0,5 szkl sól Sposób przygotowania  Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć

Kuchnia Danusi
Jajecznica z karmelizowanymi warzywami i kaszą kuskus 107

jaglaną lub komosę ryżową.  JAJECZNICA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI I KASZĄ KUSKUS Czas przygotowania 15 minut Podane składniki na jedną porcję Ćwierć czerwonej papryki Pół czerwonej cebuli Kilka oliwek 2 jajka Pół szklanki kaszy kuskus Łyżka octu balsamicznego Łyżeczka miodu Łyżeczka ajvaru Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia Cebulę i paprykę kroimy na cienkie paski Wrzucamy warzywa

HealthyCreations
Gazpacho z arbuza 159

pikantną nutą, idealnie ochłodzi Was w upalne dni.  Polecam! Składniki: pół średniej wielkości arbuza (0,75-1kg) 1 czerwona papryka 2 szalotki 500ml soku pomidorowego kilka kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz masło do smażenia Jak przygotować gazpacho z arbuza? Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim obraną i drobno(...)będzie miękka. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Arbuza obrać, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić pestek. Arbuza, sok pomidorowy i przesmażoną paprykę przełożyć do kielicha miksera i dokładnie zmiksować. Doprawić sosem Tabasco, sosem Worcestershire, octem balsamicznym oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do lodówki, aby gazpacho dobrze się schłodziło. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 167

trochę kolorowych dodatków: papryka, fasola, groszek, zielenina. Do przyprawienia przygotowujemy: 1 łyżeczkę soli , 1 łyżeczkę płaską pieprzu,  łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu.  Kapustę i ogórki ucieramy na grubych oczkach, paprykę, cebulę, szczypior kroimy,  fasolę i  groszek płuczemy i odsączamy na sitku. Wszystkie składniki łączymy razem w misce dokładnie mieszając. Potem przekładamy warstwowo

chleba naszego
Wegański bekon z grzybów portobello 169

Wegański bekon z grzybów portobello to po prostu pyszne grillowane grzybki, które dzięki marynacie z wędzonej słodkiej papryki i sosu BBQ smakują “bekonowo” :).   Grzyby portobello to bardziej mięsista odmiana dobrze znanych nam białych pieczarek. Mają one dużo większe od nich kapelusze – ja zwykle kupuję paczkę 400 g składającą się z 3 pieczarek. Im większe świeże grzyby, tym większe(...)łyżek oleju 4 łyżki sosu do grilla (ja używam Classic BBQ Sauce) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości

Lamarida.pl
Czerwony buraczek z papryką na zimę 118

Świeże czerwone buraki i paprykę można kupić dziś na każdym straganie.   Skorzystajmy z tego :) Składniki : 2 kg czerwonych buraczków 750 g czerwonej papryki 250 g cebuli Zalewa : 3/4 szklanki octu 10 % 1 szklanka wody 150 g cukru 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie : 1. Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce

Proste Potrawy
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1234

pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże ząbki czosnku 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy

Poezja smaku
Meksykanskie chili wolowe z salsa 157

cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego(...)mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego  oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 392

Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty) 2 czerwone, 2 zielone papryki (0,7 kg papryki)  2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka soli 1/4 szkl. cukru 1/4 szkl. octu spirytusowego (10%) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski

Codziennik Kuchenny
Surówka z kalafiora i warzyw 201

Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy ½ papryka czerwona natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ocet jabłkowy lub sok z połowy cytryny sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Surowego kalafiora ścieramy(...)szatkujemy drobno w szatkownicy. Rozdrobnionego kalafiora przekładamy do miski. Do startego kalafiora dodajemy pokrojonego drobno pomidora i paprykę, ogórka bez gniazdek nasiennych ale ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną czerwoną cebulę. Skrapiamy warzywa octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, wlewamy oliwę, wsypujemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem (tak jak lubimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper 209

obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak orientalny z ananasem i papryką (4 porcje) Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego(...)dymek, jasne części oddzielone od ciemnych 1 papryka, pokrojona w długie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 1 papryczka chilli, drobno posiekana 1/2 ananasa, obranego, z usuniętym rdzeniem i pokrojonego w 1 cm kostkę (może być z puszki) sól i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej miseczce wymieszaj trzepaczką sos sojowy, ocet, imbir, czosnek, mąkę kukurydzianą, cukier i odstaw

karmelowy
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 188

wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny ocet jabłkowy do smaku  Wykonanie: Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy

Kulinarne przygody Gatity