pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny
Tradycyjna Kuchniacebula 500 g ogórków 2 -3 duże baldachy kopru ogrodowego parę łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz pasta chimichurri ( klik ) - opcjonalnie ocet winny do smaku 250 g krewetek, obranych - opcjonalnie przygotowanie Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek.Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Z baldachów odciąć nasiona - można nożyczkami. Papryki, pomidor, czosnek, cebulę, ogórki i nasiona kopru wrzucić(...)smaku solą, pieprzem, ewentualnie łyżką sosu chimichurri i octem. Wstawić na noc do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Następnego dnia przetrzeć przez sito, doprawić raz jeszcze, mocno schłodzić przed podaniem. Krewetki, całkowicie obrane, obsmażyć na oliwie z obu stron, ostudzić. Zupę rozlać do miseczek, polać oliwą, posypać papryką w płatkach i przybrać krewetkami. Smacznego
Stare Garymich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki 2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy(...)sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy papryki, wykrajamy z nich gniazda nasienne, kroimy w cząstki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po jednej niewielkiej obranej cebulce. Z alewamy marynatą, uważając aby papryki były
Miód i pieprzpizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować
Moja Galeria Smakuzimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka oleju na słoik 1 liść laurowy(...)fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć. Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę. ZALEWA Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem
Kuchnia DanusiOlej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Papryka czerwona (świeża) – 420 g (3 x Sztuka) Koncentrat pomidorowy (30%) – 25 g (1 x Łyżka) Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja) Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek – 20 g (6.67 x Łyżeczka) Bulion warzywny (domowy(...)ugotowania brązowego ryżu. 2. W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę. 3. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojona paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut. 4. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy i bulion warzywny. dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i przykryj. 5. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj potrawę
Powiedz dietom nieIdealna na obiad sałatka z cukinii Składniki: 3 kg najlepiej małej cukinii 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 białe / zielone papryki 3-4 papryczek pepperoni 4 cebule 5 łyżeczek gorczycy 250 ml octu 10 % 250 g cukru 100 -150 g soli Wykonanie: cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zbędne końce i szatkujemy w plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy(...)godziny aż puści soki. Po tym czasie płuczemy cukinię pod zimną wodą aby spłukać sól i odciskamy z zbędnej wody. Paprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez
W Moim Magicznym Domukwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1/2 papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy 750 g bakłażana 500 g makaronu tagliatelle 3-4 łyżki świeżo starego parmezanu(...)parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz z nasionkami kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy
Kulinarne przygody Gatitywypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z cukinii będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 3L sałatki około 1,5 kg cukinii około 400 g papryki około 500 g marchwi 100 ml oleju 100 ml octu jabłkowego 6% około 50 g cukru około 1 1/2 łyżki soli 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do cukinii. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych warzyw. Przygotowanie zalewy: W moździerzu rozcieram kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Do miseczki przekładam roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet
Uwaga Babcia Gotujewarto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem musztardowym
SzczyptaSmaQcudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości świeżego
Codzienna kuchnia niecodziennagrzyby. Już sprzedany dalej. Składniki 1 kg ugotowanych grzybów pół kg cebuli 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju Zalewa: 3/4 szklanki wody 2 łyżki ostrej papryki 5 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 5 łyżek passaty pomidorowej Przygotowanie Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut
R'n'G KitchenProsty i smaczny dodatek do chleba lub głównego dania. Smacznego! Składniki: 8 średnich pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta chili i słodkiej papryki sól, czarny pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny/limonki 4 łyżki oliwy posiekana pietruszka Pokrój drobno pomidory (można je również obrać ze skórki), czosnek i cebulę. W misce umieść warzywa, przyprawy, ocet winny
Qlinarnie i Qlinarnieśmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej papryki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka octu jabłkowego Wykonanie 1 Krem bananowy: banany rozgniatamy, mieszamy z pulpą pomidorową, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy. Studzimy i dodajemy ocet. 2. Soczewicę płuczemy na sicie
Raj dla Podniebieniataki "sam" SKŁADNIKI : 1 kostka odsączonego naturalnego tofu 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( można pominąć) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego ( niekoniecznie) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czubrycy lub czosnku 3 łyżki mleka sojowego niesłodzonego lub migdałowego sól , świeżo mielony pieprz koperek/szczypiorek itp. rzodkiewka PRZYGOTOWANIE : Odsączone tofu miksujemy
Marcepanowa kuchniaswojskich kanapkach i wegańskich pieczonych warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar. I w ogóle ;) Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ząbek czosnku garść orzechów włoskich 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól oliwa Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć
zadanie-gotowaniepomarańczowa. Składniki : 1 duża cukinia 2-3 czerwone papryki po ząbku czosnku do słoika Składniki na zalewę: 1 litr wody szklanka cukru szklanka octu 2 łyżki soli pieprz, ziele angielskie Przygotowanie : Cukinię i paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w długie paski W garnku wymieszać dokładnie składniki na zalewę, woda powinna być ciepła W słojach układać warzywa, wkładać po ząbku
Proste Potrawytofu wędzonego (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem żółtym) 3 ząbki czosnku 1 cebula (pokrojona i podsmażona) 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto. 2. Dodaj nasiona chia i ponownie
Powiedz dietom niePrzepis na tą paprykę mam od teściowej. Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła pyszna i chrupiąca. Jest idealna na zimę :) Składniki: 2 kg papryki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 7 szklanek wody 1 szklanka cukru 10 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego 20 goździków 2 łyżki soli 1 opakowanie gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę umyć, usunąć gniazda
Na Ciasteczkowych Papierachkiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik
Codzienne Gotowaniesłoików po 200-220 ml: 2 kg zielonych pomidorów 1,2 kg cebuli 2 jabłka 4 płaskie łyżeczki pasty chili lub 4-5 cm świeżej papryki 10 dag cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki startego imbiru 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3 szklanki wody Przyprawy do gotowania w kawałku materiału: 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego
Apetyczna babeczkadania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu Łyżeczka octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała
Kuchnia ŁukaszaNa lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy
Maminek kulinarnypietruszki 1 duża cebula 0,5 małego selera 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez
chwile dla mnie