papryka w occie - 3457 przepisów (strona:65/231)

Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki 204

dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne . Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek) 1kg marchwi 8-10 cebul 1 puszka ananasa(bez soku) 3 ketchupy 450-475g o smaku łagodnym 1 ketchup 450-475g o smaku pikantnym 1 szklanka octu 10% 300g cukru 4 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować do czasu aż papryka straci surowość, stanie się szklista wtedy dodać ocet i jeszcze chwilę pogotować. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku

W garach u Gosi
Surówka z czerwonej kapusty, pora i papryki 155

www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty - por ( jasno zielona cześć )  - 1/3 czerwonej papryki  - 2- 3 ogórki konserwowe - łyżka oleju, np. słonecznikowy - kilka kropel octu lub soku z cytryny - łyżeczka cukru - sól, pieprz   Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia(...)drobno kroimy i przelewamy na sitku wrzątkiem, odstawimy do odparowania. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Wszystkie warzywa razem łączymy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, skrapiamy octem lub sokiem z cytryny ( 1 łyżeczka ), dokładnie mieszamy, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. pół godziny do przegryzienia się smaków

Kulinarne przemyslenia
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 235

pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula. Jabłka zetrzeć na grubej tarce  i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny

Tradycyjna Kuchnia
Zielone gazpacho z koprem 210

cebula 500 g ogórków  2 -3 duże baldachy kopru ogrodowego parę łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz pasta chimichurri ( klik ) - opcjonalnie ocet winny do smaku 250 g krewetek, obranych - opcjonalnie przygotowanie Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek.Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Z baldachów odciąć nasiona - można nożyczkami. Papryki, pomidor, czosnek, cebulę, ogórki i nasiona kopru wrzucić(...)smaku solą, pieprzem, ewentualnie łyżką sosu chimichurri i octem. Wstawić na noc do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Następnego dnia przetrzeć przez sito, doprawić raz jeszcze, mocno schłodzić przed podaniem. Krewetki, całkowicie obrane, obsmażyć na oliwie z obu stron, ostudzić. Zupę rozlać do miseczek, polać oliwą, posypać papryką w płatkach i przybrać krewetkami. Smacznego

Stare Gary
słodka papryka konserwowa 154

mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki  2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy(...)sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy papryki, wykrajamy z nich gniazda nasienne, kroimy w cząstki i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po jednej niewielkiej obranej cebulce.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  papryki  były

Miód i pieprz
Pizza razowa z tuńczykiem 203

pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować

Moja Galeria Smaku
Sałatka wielowarzywna na zimę 175

zimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka oleju na słoik 1 liść laurowy(...)fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.  Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.  ZALEWA  Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem

Kuchnia Danusi
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 193

Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Papryka czerwona (świeża) – 420 g (3 x Sztuka) Koncentrat pomidorowy (30%) – 25 g (1 x Łyżka) Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja) Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek – 20 g (6.67 x Łyżeczka) Bulion warzywny (domowy(...)ugotowania brązowego ryżu. 2. W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę. 3. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojona paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut. 4. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy i bulion warzywny. dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i przykryj. 5. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z patelni. Trzymaj potrawę

Powiedz dietom nie
Sałatka z cukinii z papryczką pepperoni 335

Idealna na obiad sałatka z cukinii Składniki: 3 kg najlepiej małej cukinii 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 białe / zielone papryki 3-4 papryczek pepperoni 4 cebule 5 łyżeczek gorczycy 250 ml octu 10 % 250 g cukru 100 -150 g soli Wykonanie: cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zbędne końce i szatkujemy w plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy(...)godziny aż puści soki. Po tym czasie płuczemy cukinię pod zimną wodą aby spłukać sól i odciskamy z zbędnej wody.  Paprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno.  Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez

W Moim Magicznym Domu
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką 228

kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1/2  papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy 750 g bakłażana 500 g makaronu tagliatelle 3-4 łyżki świeżo starego parmezanu(...)parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz  z nasionkami  kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cukinią do słoików na zimę 185

wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z cukinii będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 3L sałatki około 1,5 kg cukinii około 400 g papryki około 500 g marchwi 100 ml oleju 100 ml octu jabłkowego 6% około 50 g cukru około 1 1/2 łyżki soli 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do cukinii. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych warzyw. Przygotowanie zalewy: W moździerzu rozcieram kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Do miseczki przekładam roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet

Uwaga Babcia Gotuje
Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków 216

warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem musztardowym

SzczyptaSmaQ
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 220

cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości świeżego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leśne grzyby po kaszubsku 1097

grzyby. Już sprzedany dalej. Składniki 1 kg ugotowanych grzybów pół kg cebuli 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju Zalewa: 3/4 szklanki wody 2 łyżki ostrej papryki 5 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 5 łyżek passaty pomidorowej     Przygotowanie   Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut

R'n'G Kitchen
Pomidorowa salsa, Salsa (Seinfeld) 206

Prosty i smaczny dodatek do chleba lub głównego dania. Smacznego! Składniki: 8 średnich pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta chili i słodkiej papryki sól, czarny pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny/limonki 4 łyżki oliwy posiekana pietruszka Pokrój drobno pomidory (można je również obrać ze skórki), czosnek i cebulę. W misce umieść warzywa, przyprawy, ocet winny

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania