lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych
Kulinarne przygody Gatityłyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję
Mango Papajapapryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe sól(...)papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Włożyłam owoce do miseczki, zasypałam cukrem i ostra papryką, wymieszałam i odstawiłam. Osobno w drugiej miseczce wymieszałam sobie syrop klonowy z octem balsamicznym. Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wyłożyłam kurczaka i grillowałam, na jednej stronie ok. 2 minuty, a na drugiej 1 minutę. Podczas grillowania, każdą
Blondynka Gotujełyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku
pyszne zdrowościSkładniki na węgierską mizerię z ogórków. 40 dkg świeżych ogórków 1,5 łyżeczki soli 400 ml wody 1,5 łyżki cukru kryształu 2 łyżki octu 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśnej śmietany 1/6 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Mizeria z ogórków Jak zrobić mizerię z ogórków. Ogórki umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić na plastry o grubości 1 milimetra każdy. Czosnek(...)przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sól, cukier, ocet i wodę. Włożyć pokrojone ogórki. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie z ogórków odlać większość wody, zostawić jednak małą ilość wody na dnie. Na wierzch ogórków położyć śmietanę, na nią przeciśnięty czosnek oraz mieloną paprykę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Mizeria z ogórków O czym warto pamiętać przygotowując mizerię
mecookskabeczek oraz pomidorki koktajlowe. Marynata do szaszłyków Zanim mięsko trafi na ruszt nadaję mu aromatycznego posmaku za pomocą prostej marynaty: - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - łyżeczka octu balsamicznego - ząbek czosnku - po łyżeczce ziół: słodka papryka, chilli, oregano, tymianek Składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Po wymieszaniu polewamy marynata pokrojone już w kostkę mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mniam
upichconafiliżanki mrożonego groszku 7 plastrów ananasa sos sojowy jasny (bezglutenowy) sos sojowy ciemny (bezglutenowy) 1 łyżka oleju sezamowego kilka łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na rozgrzany(...)mieszamy i dalej smażymy. 7. Następnie dodajemy mrożony groszek. 8. Następnie kroimy ananas na kawałki i dodajemy do smażących się składników, mieszamy. 9. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, mieszamy i dalej smażymy. 10. Następnie dodajemy pomidory z puszki (wcześniej usuwam z nich szypułki i inne niedoskonałości). Można też użyć świeżych pomidorów w ilości dwóch sztuk, ale trzeba
Kawa z mlekiem800g koncentratu pomidorowego 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku(...)łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat
Moja Książka Kucharskawyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:) Sałatka z zielonych pomidorów z papryką Składniki: 1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 mini papryczki chili 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 płaskie łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, kilka ziaren czarnego pieprzu kilka goździków(...)Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebulka dymka wraz ze szczypiorem lub mała szalotka, kilka listków tymianku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron, ryżowego) nierafinowana sól, płatki chilli, mielona słodka papryka winegret: 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu lub syropu daktylowego/klonowego, nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku Batata dokładnie wyszorować i pokroić na podłużne kawałki wielkości frytek
Even Better Foodkalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowuję(...)minut. Krok 2. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki. Krok 3. Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam
Moja Książka Kucharskasałat kilka cieniutkich plasterków czerwonej cebuli/szalotki 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 1 łyżeczka czerwonego octu winnego nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry listki z 2 – 3 gałązek tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki Paprykę pokroić wzdłuż na kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarna kolendry zmiażdżyć ostrzem szerokiego noża(...)pieczenia), w trakcie pieczenia 1 – 2 razy paprykę przemieszać. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Kurczaka porwać lub pokroić na kawałki. Upieczoną paprykę wraz z całymi sokami i przyprawami przełożyć do miski, dodać listki tymianku i pietruszki, plasterki cebuli, ocet i kurczaka – wymieszać i doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą do smaku. Na talerz wyłożyć rukolę oraz porwane liście radicchio
Even Better Foodjajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Przygotowanie Mięso(...)więcej niż łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem
R'n'G KitchenSkładniki: ok. 5 kg papryki czerwonej 1 duża lub 2 średnie cebule Zalewa : 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 łyżka soli 2 łyżki cukru na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy ziele angielskie liść laurowy czosnek pieprz ziarnisty
Aromatyczne Podróżekilka różnic: ryż w sushi zaprawiany jest octem, natomiast do ryżu w kimbap dodaje się olej sezamowy. Typowe sushi zawiera surową rybę, podczas gdy na typowy kimbap składają się warzywa i proteiny zwierzęcego pochodzenia. W mojej roślinnej wersji łączę pysznie zamarynowane i upieczone grzyby portobello z soczystą słodko-słoną marchewką i chrupiącą papryką. Kimbap wspaniale nadaje się nie tylko(...)szklanka surowego ryżu do sushi 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli Marynata do grzybów: 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka klasycznego sosu BBQ 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżka syropu z agawy 300 g grzybów portobello Warzywa: 1 duża marchewka szczypta soli 1/2 świeżej
Lamarida.pl