zagości na stałe w Waszych domach.:)Pachnie i smakuje nieziemsko korzennymi przyprawami i dalekim orientem. 4 kg.pomidorów+0.5 kg.cebuli 1 litr octu winnego 1 łyżka imbiru 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka cynamonu 1 gałka muszkatołowa utarta 0.5 kg.cukru liść laurowy goździki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ocet i przyprawy(bez pomidorów i cebuli) zagotować i zostawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimałych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu Papryki i papryczki chilli umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zmielić w maszynce do mięsa o drobnym sitku. Zmielić także cebulę i czosnek. Masę umieścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapapryka 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 130 g sera bałkańskiego (lub twardej fety, ewentualnie bryndzy) 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego pieprz sól 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki Sposób wykonania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki. 2. Cebulę posiekać na półtalarki. 3. Ogórki i pomidory pokroić w grubą kostkę. 4. Warzywa połączyć
Kuchnia domowa Aniszpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy i cydru, łyżka syropu z brzoskwiń, sól i pieprz. Pysznie i lekko
BaRepasŁagodna sałatka do słoików na zimę ,doskonała do obiadu. Składniki: 3 kg cukinii, 10 cebul, 3 łyżki soli, 8 papryk (różne kolory), duży pęk kopru, zalewa, 1 szklanka octu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru. Sposób przygotowania przepisu: 1. Cukinię pokroić w kostkę, (kroiłam
W królestwie smaków Beatysmak. Tak powstało kilka moich wariantów tego sosu, aż wreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć(...)czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ok. 100 g pędów bambusa 5 plastrów ananasa (może być z puszki) 2 cm imbiru świeżego 250 ml soku ananasowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody 1 łyżka sosu
Kuchnia MagdaLenyChyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny
Fabryka pomysłówczemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie(...)pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy lub oleju (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: na 3 porcje 2 filety z kurczaka (400g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sos sojowy ocet ryżowy 0,5 szklanki coca- coli 0,5 kubka wiórków kokosowych 1 czerwona papryka 3 łyżeczki sezamu 0,5 kubka orzeszków pecan 1 czerwona cebula 100 g ryżu basmati 1 jajko pęczek dymki ze szczypiorkiem sól pieprz(...)plasterki, przekładamy do miseczki zalewamy sosem sojowym około 3-4 łyżkami, dolewamy łyżeczkę octu ryżowego, doprawiamy pieprzem, odstawiamy na min 2 godziny kurczaka oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju smażymy na rumiany złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni wstawiamy wodę na ryż paprykę kroimy w paseczki, cebulę podobnie, czosnek szatkujemy warzywa podsmażamy, zalewamy colą, podgrzewamy, dorzucamy mięso
Luźna Kuchniakości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze
W Mojej Kuchni Lubięsurowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek(...)czasu do czasu. W tym samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier
Corner With Recipespomysł, ja jednak zdecydowanie polecam poczekać aż ostygnie, a smaki się przegryzą. Będzie pysznie! Składniki: 2 małe bakłażany 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili lub pasty harissa 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól oliwa Wykonanie: Bakłażana pokroić w około(...)około 15 minut. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty mieszając. Dodać pomidory, chili lub harissę, ocet balsamiczny, skórkę i sok cytrynowy. Gotować na małym ogniu około 45 minut do niemal całkowitej redukcji płynów. Dodać bakłażana i paprykę, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Ostudzić
zadanie-gotowaniepapryk,6 czerwonych papryczek chili,500 g cukru,200 g pomidorów konserwowych bez skóry (jedna puszka lub słoiczek),1,5 szklanki octu jabłkowego najlepiej domowego,30 g pektyny jabłkowo-cytrusowa (lub innego środka żelującego).Przygotowanie:Umyte papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne z błonami, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować w blenderze razem z pomidorami na drobną kostkę. Przełożyć
SzczyptaSmaQsałatek, dań jednogarnkowych i przystawek. Składniki: 2 kg papryki 1 główka czosnku ziele angielskie gorczyca olej Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek) 7 łyżeczek soli Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku, kilka ziarenek
Kuchnia w czekoladziepikantnych przetworów. Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą. Składniki ok 20 szt ostrych papryk 8 ząbków czosnku 4 niewielkie cebulki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku Do garnka wrzucamy cztery liście(...)laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy papryki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku i po jednej niewielkiej obranej cebulce. Z alewamy słój marynatą, uważając aby papryki były
Miód i pieprz