papryka w occie - 3457 przepisów (strona:82/231)

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce 159

białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki cukinii i papryki na grilla Przygotowanie: W małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze. Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim

karmelowy
Słodko-kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 192

cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w cienkie słupki 1/2 bakłażana, pokrojonego na cienkie słupki 1 mała cukinia, pokrojona na cienkie słupki 2 gałązki tymianku, listki 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie z wczorajszego chleba) listki(...)sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię, gotujemy mieszając przez kilka minut. Dorzucamy listki tymianku, cukier, ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze 5 minut. Warzywa powinny być miękkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 200

chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory myjemy, paprykę i chili myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy(...)mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy (podane proporcje przypraw są orientacyjne, ponieważ zawsze dodaję "na oko". Przyprawcie wg własnych upodobań

Zawsze głodna!
Koreczki z ogórków w zalewie – przetwory na zimę 1159

cebule zalewa 1: 5 szklanek wody Pół szklanki soli zalewa 2: 3 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru     *** Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm *** *** Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Pokrojone ogórki, papryki i cebule mieszamy ze sobą *** *** Przygotowujemy pierwszą zalewę(...)czasie warzywa odcedzamy z zalewy i wkładamy do słoików. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików po 300ml *** *** Przygotowujemy zalewę nr 2: w garnuszku zagotowujemy wodę z octem i cukrem, mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści *** *** Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy *** *** Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie

Blog z Apetytem
Peperonata 157

swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą... Zapraszam, oto pyszna peperonata. Peperonata Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej) 2 spore cebule 3 ząbki czosnku 4 polne podłużne pomidory sól pieprz ocet winny porządna szczypta cukru odrobina chili  w proszku oliwa z oliwek EV do smażenia posiekana natka Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy(...)papryka będzie miękka.  Pomidory nacinamy i obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do papryki. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dorzucamy do warzyw. Wszystko dusimy razem przez 10 minut. Doprawiamy octem. Podajemy posypane natką

Kulinarne przygody Gatity
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SALSĄ 176

czerwona papryka pęczek szczypiorku szalotka kapary 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 4 łyżki soku pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiksować składniki na naleśniki.Dodać posiekane zioła i pokrojoną w kostkę paprykę.Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu)   --paprykę oczyścić i pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 448

garść suszonych śliwek oraz pestek dyni  Marynata do piersi kurczaka:  1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego  1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing:  1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego

Symfonia Smaków
Najlepsza papryka marynowana 340

słodkiej zalewie. Dużym plusem, tego przepisu, jest to, że nie trzeba słoików pasteryzować. Wystarczy wrząca zalewa i voila :)  'papryka marynowana' Składniki: - 2-3kg papryki * zalewa: - 0,5l + 1 szklanki wody - 0,5l octu 10% - 5 liści laurowych - 5 ziaren ziela angielskiego - 20 ziaren pieprzu czarnego - 3 łyżeczki soli - 12-14 łyżeczek cukru - 1 łyżeczka gorczycy i kolendry

CookYourself
Ketchup z cukinii 122

Czas przygotowania 1 hr 20 min Ingredients 1,5 kg młodej cukinii * 400 g koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów pelati ½ kg cebuli 200 ml octu 10% 350 g cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu czarnego ½ pieprzu cayenne 1 łyżka soli Instructions Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą(...)solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin. Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę

Wędrówki po kuchni
Gazpacho – chłodnik z pomidorów 141

dorzucić jajka, oliwki czy orzechy. Składniki (na dwie porcje): około 600 g pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól, pieprz do smaku Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. W tej mieszance zanurzamy chleb(...)skórki i odkrawamy zieloną część. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę przekładamy do blendera. 1/3 ogórka i papryki również kroimy w kostkę, resztę na kawałki i przekładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obraną cebulę, chleb w oliwie, dodajemy ocet i przyprawy. Całość miksujemy kilka minut, następnie przelewamy przez sitko i przecieramy. Do gazpacho dodajemy pokrojone wcześniej kawałki warzyw, mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 229

dynią  i dressingiem miodowym(4 porcje)Składniki:1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez(...)dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem.  Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki

karmelowy
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 145

żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy olej Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również

Smaki Ewy
Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. 169

papryka, 2 cebule, sałata, 50 g czarnych oliwek, 200 g fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ewentulanie ocet i musztarda (do przygotowania sosu winegret). Przepis : Dokładnie umyć warzywa. Pokroić pomidory w grubą kostkę. Przepołowić paprykę, oczyścić i pokroić w cieńkie plasterki. Umyć liście sałaty. Pokroić fetę w kosteczkę. Posiekać cebulkę w cieńkie plasterki. Włożyć wszystkie składniki

MODA NA BIO
SAŁATKA Z CUKINII W ZALEWIE POMIDOROWEJ 1317

cebuli 60 dag marchewki 5-6 ząbków czosnku 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki soli 4 łyżki cukru 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka octu winnego 6%  500 g gęstego przecieru pomidorowego Marchewkę obrać,paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę wraz z cukinią i ogórkami ( ze skórką). Cebule pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe

Niespełnione zdolności kulinarne
Sos cygański do słoików na zimę 476

Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka bulionetki z TEGO lub TEGO przepisu (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania