papryka w occie - 3457 przepisów (strona:82/231)

Brazylijska zupa dla teściowej 146

mostka wołowego- 4 ziemniaki niewielkie- 3 marchewki- 3 buraki- kawałek dyni (niewielki i opcjonalnie)- 2 średnie cebule czerwone- 2 ząbki czosnku- 1 duża czerwona papryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego- olejPrzygotowanie:Kroimy mięso w mniejsze kawałki(...)mięso nie przywarło do dna garnka.Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe warzywa.Jako pierwsze dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię

Smaki Brazylii
Cygańska cukinia 296

cebula 1 puszka, krojonych pomidorów 2 łyżki pasty ajwar lub sosu z pieczonych warzyw ( używam własnego – przepis wkrótce ) 2 ząbki czosnku 1 łyżka , ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól do smaku świeża bazylia do posypania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię kroimy w słupki dość duże , około(...)podsmażamy cebulkę z cukinią i czosnkiem , jak zaczną łapać miejscami złoty kolor , dodajemy ajwar . Przesmażamy jeszcze chwilę , następnie wlewamy pomidory z puszki i zmniejszamy gaz . Dodajemy zioła prowansalskie , cukier , ocet balsamiczny , sól do smaku .Dusimy do momentu , aż sos samoczynnie się zagęści , do preferowanej przez Was konsystencji ( każdy woli inaczej , ja wolę mniej płynną formę ) Gorącą przekładamy na talerze

Ogrodnik w podróży
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 148

pracy mam gotowe danie. Składniki: • ok. 1 kg karkówki wieprzowej • 1 cebula • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1/2 szklanki keczupu • 1/2 szklanki octu balsamicznego • 2 łyżki cukru brązowego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku Sałatka • 1/2 małej kapusty pekińskiej • 1/4 szklanki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 1 łyżeczka

To co kocham
Sushi z podwędzanym łososiem 162

podwędzanego łososia pół czerwonej papryki rzeżucha lub sałata nori ryż do sushi 1,5 szkl ocet ryżowy ok 6 łyżek 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli Ryż wypłukać na sicie aż do uzyskania czystej wody, zalać wodą 1:1  ugotować , ok 15 min aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z octu cukru i soli przygotować

Gotowanie jest łatwe
Ryba po japońsku 377

duże cebule mąka 3 jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym oleju

The Sweet Damsel
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce 150

białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki cukinii i papryki na grilla Przygotowanie: W małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze. Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim

karmelowy
Słodko-kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 182

cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w cienkie słupki 1/2 bakłażana, pokrojonego na cienkie słupki 1 mała cukinia, pokrojona na cienkie słupki 2 gałązki tymianku, listki 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie z wczorajszego chleba) listki(...)sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię, gotujemy mieszając przez kilka minut. Dorzucamy listki tymianku, cukier, ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze 5 minut. Warzywa powinny być miękkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 190

chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory myjemy, paprykę i chili myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy(...)mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy (podane proporcje przypraw są orientacyjne, ponieważ zawsze dodaję "na oko". Przyprawcie wg własnych upodobań

Zawsze głodna!
Koreczki z ogórków w zalewie – przetwory na zimę 1148

cebule zalewa 1: 5 szklanek wody Pół szklanki soli zalewa 2: 3 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru     *** Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm *** *** Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Pokrojone ogórki, papryki i cebule mieszamy ze sobą *** *** Przygotowujemy pierwszą zalewę(...)czasie warzywa odcedzamy z zalewy i wkładamy do słoików. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików po 300ml *** *** Przygotowujemy zalewę nr 2: w garnuszku zagotowujemy wodę z octem i cukrem, mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści *** *** Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach i zakręcamy *** *** Dno dużego garnka wykładamy ściereczką. W garnku układamy słoiki w lekkich odstępach od siebie

Blog z Apetytem
Peperonata 150

swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą... Zapraszam, oto pyszna peperonata. Peperonata Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej) 2 spore cebule 3 ząbki czosnku 4 polne podłużne pomidory sól pieprz ocet winny porządna szczypta cukru odrobina chili  w proszku oliwa z oliwek EV do smażenia posiekana natka Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy(...)papryka będzie miękka.  Pomidory nacinamy i obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do papryki. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dorzucamy do warzyw. Wszystko dusimy razem przez 10 minut. Doprawiamy octem. Podajemy posypane natką

Kulinarne przygody Gatity
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SALSĄ 166

czerwona papryka pęczek szczypiorku szalotka kapary 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 4 łyżki soku pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiksować składniki na naleśniki.Dodać posiekane zioła i pokrojoną w kostkę paprykę.Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu)   --paprykę oczyścić i pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 443

garść suszonych śliwek oraz pestek dyni  Marynata do piersi kurczaka:  1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego  1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing:  1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego

Symfonia Smaków
Najlepsza papryka marynowana 334

słodkiej zalewie. Dużym plusem, tego przepisu, jest to, że nie trzeba słoików pasteryzować. Wystarczy wrząca zalewa i voila :)  'papryka marynowana' Składniki: - 2-3kg papryki * zalewa: - 0,5l + 1 szklanki wody - 0,5l octu 10% - 5 liści laurowych - 5 ziaren ziela angielskiego - 20 ziaren pieprzu czarnego - 3 łyżeczki soli - 12-14 łyżeczek cukru - 1 łyżeczka gorczycy i kolendry

CookYourself
Ketchup z cukinii 114

Czas przygotowania 1 hr 20 min Ingredients 1,5 kg młodej cukinii * 400 g koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów pelati ½ kg cebuli 200 ml octu 10% 350 g cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu czarnego ½ pieprzu cayenne 1 łyżka soli Instructions Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą(...)solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin. Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę

Wędrówki po kuchni
Gazpacho – chłodnik z pomidorów 134

dorzucić jajka, oliwki czy orzechy. Składniki (na dwie porcje): około 600 g pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól, pieprz do smaku Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. W tej mieszance zanurzamy chleb(...)skórki i odkrawamy zieloną część. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę przekładamy do blendera. 1/3 ogórka i papryki również kroimy w kostkę, resztę na kawałki i przekładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obraną cebulę, chleb w oliwie, dodajemy ocet i przyprawy. Całość miksujemy kilka minut, następnie przelewamy przez sitko i przecieramy. Do gazpacho dodajemy pokrojone wcześniej kawałki warzyw, mieszamy

e-PrzepisyKulinarne