łopatki 1,5 kg karkówki 0,5 kg słoniny 0,5 kg podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek(...)suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso
OstryKęsZALEWA : 1 i 1/2 szklanka octu 3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 6-7 liści laurowych 6-7 ziarnek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnek pieprzu PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasenne, kroimy na duże kawałki. Do garnka przekładamy wszystkie składniki zalewy, ogrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie partiami wkładamy paprykę i gotujemy
Kulinarne Fantazje Marioliużyć cukinii, efekt będzie ten sam. 2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Kabaczka pokroić w paski, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały
Jadło i czytadłoSkładniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki octu (125ml), 2 szklanki wody (500ml), 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. Paprykę przekroić
W kuchni u Monikipestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż) 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt). Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Fetę rozdrabiamy widelcem
Łycha smakówSkładniki: -700 g. filetu z dorsza -ogórki konserwowe -papryka konserwowa -2 cebule -duży koncentrat pomidorowy -8 łyżek ketchupu -2 szklanki wody -1 szklanka oleju -4 łyżki octu -1 łyżka cukry -sól -pieprz -1,5 szklanki mąki -2 jajka Sposób przygotowania: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, szklankę wody i 2 jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ryba: Filet(...)dorsza myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Zalewa: Szklankę wody, szklankę oleju, ocet, koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz zagotować w garnku. Warzywa: Ogórki i paprykę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w cienkie plastry. W naczyniu układamy rybę, pokrojone ogórki, paprykę i cebulę. Całość zalewamy zalewą. Po wystudzeniu odstawić
Magia jedzenia.żółte ,papryka, oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni bądź słonecznika. Znikam
potrawyregionalnepłatków migdałów garść suszonej żurawiny tarty parmezan Składniki na winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatka: Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe, ciecierzycę i resztę składników. Lekko mieszam ręką. Sos winegret: Mieszam musztardę z miodem i octem, dodaję powoli
Zasmakuj Kuchnizależy jak lubimy można dodać mniej albo więcej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (słoiczek 200g) 2 szklanki cukru (ja dodałam 1 i 1/2) 1 szklanka octu ziele angielskie (3-4) liść laurowy sól, pieprz ostra papryka do smaku (można dodać suszoną lub przemielić przez maszynkę świeżą) Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z pestek i ogonka i mielimy przez maszynkę razem z czosnkiem
sierotka maRysia w kuchnisałatkę z buraczków o wyrazistym smaczku zaostrzającym apetyt na więcej!:) Sałatka z buraczków i papryki Składniki: 5 kg buraków 1 kg czerwonej papryki 8 cebul zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Buraki umyć, zalać zimną wodą, gotować około 40 minut od momentu zagotowania. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i zetrzeć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanasz wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki 2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek chilli 2 łyżki
Miód i pieprztygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :) Składniki: Na ok 13 litrów sałatki: 10kg buraków ćwikłowych 12 cebul (ok 1,30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były
Kuchnia w czekoladziepiszę :)Składniki:1kg łopatki wieprzowej3 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę (3x2cm)1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm)1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki2 czubate łyżeczki słodkiej papryki2 czubate łyżeczki majeranku1 czubata łyżeczka oregano1 płaska łyżka kminu rzymskiego2 łyżki czerwonego octu winnego1 puszka krojonych pomidorówmąka kukurydziana do zagęszczenia sosudo podaniaśmietana(...)minut cebulę, papryczkę chilli i przyprawy (słodką paprykę, majeranek, oregano, kmin rzymski).Przez ten czas dodać do garnka z mięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
W kuchni wieczoremzdrowego i pełnego witamin - sałatkę z żółtymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki(...)porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju Sos winegret: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki
Powiedz dietom nieZalewa 1 1,5 szklanki soli - sól rozpuścić w wodzie 2 l. wody Zalewa 2 2 szklanki wody - wszystkie składniki zagotować 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie