cukinii! Gdy raz go zrobisz, nie zechcesz innego! 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła (ja użyłem bazylię, miętę i szczypiorek) 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą. Następnie należy ją zetrzeć razem z cebulą, zasolić(...)dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję to, co akurat mam, tym razem użyłem bazylię, miętę – dodała ciekawej świeżości) i szczypiorek) oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat. Możemy użyć passaty, jednak w tym wypadku dodajemy jej nieco
MarcinChefszklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli listonic(...)szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write
Poezja smakuteż bardzo zdrowa. Nawet marynowana zawiera dużą ilość witaminy A, C i beta karotenu, a także potas i wapń. Składniki: kilka sztuk papryki ziele angielskie liść laurowy gorczyca Zalewa: 2 l. wody 1 szklanka octu 10% 6 łyżek cukru 3 łyżki soli Wykonanie: Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Do wyparzonych słoików włożyć po liściu laurowym, 2 kulki ziela angielskiego
Agusiowe smakołykisprawdza się wyśmienicie - bez porównania do kupnych słoików. Jeśli przetwory przed Wami - musicie wypróbować! Smacznego! Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli Wykonanie: Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy w talarki.Obran
psgotujemypapryki czerwonej 1 cebula 2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy
W kuchennym oknie Ewykaszy gryczanej200 g fetykilka koktajlowych pomidorków – opcjonalnesól, pieprz, tymianek, rozmarynolej rzepakowySos:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki miodu4 łyżki octu balsamicznego1. Kaszę ugotować i ostudzić.2. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem(...)upieczone warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.Smacznego Post Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwtedy dodać łyżeczkę mielonej kolendry 1 łyżka posiekanego świeżego oregano, ewentualnie tymianku 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów 1/2 szklanki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1/2 szklanki posiekanej cebuli, najlepiej cukrowej sól, pieprz, opcjonalnie suszona trawa cytrynowa Sposób przygotowania Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącej podsmażamy(...)tortille na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym. W garnku podgrzewamy bulion , oregano, kolendrę, ocet, kumin i trawę cytrynową. Zagotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami. Na nim układamy
Pociąg Do Kuchniobranej i pozbawionej nasion cukinii 1/2 kg cebuli 4 ząbki czosnku garść soli 400 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej wykonanie: Cukinię myję, obieram, pozbawiam nasion. Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cukinię i cebulę ścieram na tarce z dużymi oczkami, czosnek siekam. Warzywa umieszczam(...)mieszam i zostawiam na całą noc. Warzywa zasypane solą gotuję około 20-30 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodaję cukier i ocet, mieszam. Gotuję kolejne 20 minut, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję przyprawy i koncentrat, mieszam i gotuję kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowuję słoiki wyparzając
babka w formiemięsem na kanapki. Wykonanie Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli nie to po prostu wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy. Jeśli masz udziec z kością to ją wytnij, umyj udziec i osusz mięso przy pomocy papierowego ręcznika(...)dwóch pomarańczy i dwie obrane 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżki oleju ziele angielskie liść laurowy ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!błonki, która ma gorzki smak. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 marchewka 2 pomarańcze 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz ostra papryka olej do smażenia 1 jajko mąka pszenna sos 100 ml octu winnego 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketczupu 50 g cukru Z piersi kurczaka usunąć kości, chrząstki oraz skórę. Filety
Ugotowaćzawartości lodówki. Składniki: wędzone udko z kurczaka sałata masłowa pół cebuli (najlepiej czerwona) kawałek sera lazur bułka na grzanki Sos: musztarda dijon/francuska miód ocet balsamiczny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany do posypania grzanek Sałatę umyłam i podzieliłam na mniejsze kawałki. Obrałam udko z wędzonego kurczaka. Pokroiłam na cienkie plasterki cebulę i wkruszyłam ser lazur(...)koniec odrobiną oliwy z oliwek i posypałam je ziołami,solą i granulowanym czosnkiem. Wsypałam je do sałatki. Sos do sałatki: Wymieszałam w miseczce: miód oliwę z oliwek ocet balsamiczny musztardę francuską zioła i przyprawy wszystkie składniki sosu wymieszałam Polałam nim sałatkę. I tak to z jednego wędzonego udka powstała na kolację pyszna i kolorowa sałatka. Smacznego! Niestety
potrawyregionalneryż lub bez niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina lub od biedy soku cytrynowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki pieprzu łyżeczka kozieradki 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory ponacinaj na krzyż, umieść w misce i zalej(...)litrowym) garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i przez kilka sekund podsmaż kozieradkę, paprykę, kurkumę i pieprz. Następnie wrzuć do garnka cebulę i podsmażaj przez 3 minuty cały czas mieszając. Kolejno dodaj pomidory, wymieszaj dokładnie i duś 5 minut. Po tym czasie dodaj cukier, ocet oraz łyżeczkę soli. Gotuj całość około 10 minut najlepiej pod przykryciem. Od Ciebie zależy
greenscarfkurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI NA SOS BALSAMICZNY Z TRUSKAWKAMI: 2 szklanki truskawek 3 łyżki octu balsamicznego 3 pełne łyżeczki miodu (użyłam lipowego) 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki masła sól pieprz WYKONANIE: FILETY(...)papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony. SOS: W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki cukru 1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody 1. Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy filety, które posypujemy solą, pieprzem(...)przez paprykę woda. 3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet
Szefowa kuchnimałe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną
Brzuszki Łakomczuszki