klimaty o bardzo wyrazistym smaku. 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju rzepakowego 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin
Jadło i czytadłomarchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut(...)klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól, pieprz, szczyptę papryki i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety. Do wrzącego wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy 10-15 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Na koniec doprawiamy zupę łyżką octu i lekko zagęszczamy łyżeczką mąki rozrobioną w małej ilości wody. Śmietanę hartujemy
Walijskie PichcenieDomowa pizza na średniej grubości cieście z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, podwójnym serem, szynką i papryką. Chyba nie muszę nic więcej dodawać :p Składniki na pizzę o średnicy ok. 40-45 cm: (Inspiracja: " Przepisy kulinarne ") Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 230 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 3-4 dojrzałe pomidory 100 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu suszona bazylia Dodatki: 1 kulka sera mozzarella kilka plasterków szynki 0,5 czerwonej papryki 20-30 g startego żółtego sera Najpierw należy przygotować zaczyn: w 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki
Simply Foodkukurydzianych 1,5 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżeczka soli sposób przyrządzenia Do miski dodajemy maggi, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość mieszamy i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka, a następnie
Miód i pieprzDrukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 100g fety 100ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu winnego 1 lub 2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Do podania pita Instrukcje Jajka w koszulkach przygotowujemy zgodnie z naszymi poradami. Do 1 – 1,5 litra wody dodajemy(...)łyżki octu, 2 liście laurowe i połowę kolorowego pieprzu. Resztę pieprzu dodajemy wraz z kolejnymi jajkami, gdyż każde z ich będzie pochłaniało ścinającym się białkiem część pływających w wodzie ziaren. W międzyczasie fetę kroimy w niewielką kostkę, a ząbki czosnku, po obraniu, na cienkie 1-2mm plasterki. Na talerzach rozkładamy po 2 jajka w koszulkach. Oblewamy je dookoła jogurtem
Kulinarna Pokusaporcji czas przygotowania: 20 min. + 3 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę malinową) 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na 4 kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno(...)szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem. Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw
Chilli Czosnek i Oliwapodudzi z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 8 suszonych śliwek 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3/4 szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet
Czerwień i błękitsoli: 13 szklanek przegotowanej wody 1 ¼ szklanki soli Zalewa octowa: 6 szklanek przegotowanej wody 1 l octu 10% 6 szklanek cukru Wykonanie: Ogórki umyłam i pokroiłam w ok.2 cm koreczki. Paprykę po umyciu usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam w grubsza kostkę. Cebulę pokroiłam w półplasterki i w piórka. Wszystko układałam warstwami przemiennie w dużej
Kuchnia u Krysiktoś ma ochotę na suhi? 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski(...)ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski łososia , rukolę, ser, paprykę. Delikatnie
Malinowe Pocałunkikrem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Przepis na gazpacho Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 dojrzałych pomidorów papryka czerwona 2 ogórki gruntowe mała biała cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki zeschniętego białego pieczywa 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek szklanka wody sól i pieprz do smaku pokrojony ogórek, pomidor, świeżo zmielony pieprz oraz kostki(...)lodu do podania Przepis 1 Warzywa dokładnie myjemy. Nie obieramy warzyw. Paprykę kroimy w paski, pomidory i ogórki w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy. 2 Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Blendujemy składniki. 3 Próbujemy powstałej zupy
Kuchnia Bazyliicebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego olej Roszponkę myję i osuszam. Pomarańcza sparzam filetuję tak żeby pozyskać sam miąższ.Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą powyżej 0,5 cm od linii kaszy w misce. Zostawiam(...)patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz pokrojoną papryką. Do słoiczka wlewam 8 łyżek oliwy od pomidorów, dodaję ocet, bazylię, sól, oregano, czosnek sprasowany i energicznie potrząsam słoikiem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniamielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, papryka olej do smażenia tarty oscypek do posypania Mięso obsmażyć na patelni, wlać nieco wody i poddusić. Przełożyć do większego garnka. Posypać solą, pieprzem, papryką
Czerwień i błękitpapryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu
Kuchcik gotujemnie mięso gulaszowe drobiowe] sól pieprz przyprawa do shoarmy olej rzepakowy do smażenia jajko bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Filety(...)później obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka groszku konserwowego pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 świerzy, duży ogórek pół cebuli cukrowej Sos: 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta curry sól Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko
Qchnia po prostu