Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 100g fety 100ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu winnego 1 lub 2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Do podania pita Instrukcje Jajka w koszulkach przygotowujemy zgodnie z naszymi poradami. Do 1 – 1,5 litra wody dodajemy(...)łyżki octu, 2 liście laurowe i połowę kolorowego pieprzu. Resztę pieprzu dodajemy wraz z kolejnymi jajkami, gdyż każde z ich będzie pochłaniało ścinającym się białkiem część pływających w wodzie ziaren. W międzyczasie fetę kroimy w niewielką kostkę, a ząbki czosnku, po obraniu, na cienkie 1-2mm plasterki. Na talerzach rozkładamy po 2 jajka w koszulkach. Oblewamy je dookoła jogurtem
Kulinarna Pokusaporcji czas przygotowania: 20 min. + 3 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę malinową) 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na 4 kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno(...)szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem. Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw
Chilli Czosnek i Oliwapodudzi z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 8 suszonych śliwek 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3/4 szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet
Czerwień i błękitsoli: 13 szklanek przegotowanej wody 1 ¼ szklanki soli Zalewa octowa: 6 szklanek przegotowanej wody 1 l octu 10% 6 szklanek cukru Wykonanie: Ogórki umyłam i pokroiłam w ok.2 cm koreczki. Paprykę po umyciu usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam w grubsza kostkę. Cebulę pokroiłam w półplasterki i w piórka. Wszystko układałam warstwami przemiennie w dużej
Kuchnia u Krysiktoś ma ochotę na suhi? 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski(...)ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski łososia , rukolę, ser, paprykę. Delikatnie
Malinowe Pocałunkikrem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Przepis na gazpacho Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 dojrzałych pomidorów papryka czerwona 2 ogórki gruntowe mała biała cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki zeschniętego białego pieczywa 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek szklanka wody sól i pieprz do smaku pokrojony ogórek, pomidor, świeżo zmielony pieprz oraz kostki(...)lodu do podania Przepis 1 Warzywa dokładnie myjemy. Nie obieramy warzyw. Paprykę kroimy w paski, pomidory i ogórki w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy. 2 Wszystkie warzywa wkładamy do misy blendera lub garnka, w którym będziemy je blendować. Następie dodajemy do warzyw wodę, pokruszone pieczywo, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Blendujemy składniki. 3 Próbujemy powstałej zupy
Kuchnia Bazyliicebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego olej Roszponkę myję i osuszam. Pomarańcza sparzam filetuję tak żeby pozyskać sam miąższ.Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą powyżej 0,5 cm od linii kaszy w misce. Zostawiam(...)patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz pokrojoną papryką. Do słoiczka wlewam 8 łyżek oliwy od pomidorów, dodaję ocet, bazylię, sól, oregano, czosnek sprasowany i energicznie potrząsam słoikiem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniamielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, papryka olej do smażenia tarty oscypek do posypania Mięso obsmażyć na patelni, wlać nieco wody i poddusić. Przełożyć do większego garnka. Posypać solą, pieprzem, papryką
Czerwień i błękitpapryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu
Kuchcik gotujemnie mięso gulaszowe drobiowe] sól pieprz przyprawa do shoarmy olej rzepakowy do smażenia jajko bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej Filety(...)później obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka groszku konserwowego pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 świerzy, duży ogórek pół cebuli cukrowej Sos: 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta curry sól Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko
Qchnia po prostumięsa. Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, kmin rzymski, cukier, rozmaryn Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka
Pyry na Gazłyżeczka mąki z tapioki 1/2 bulionu z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3/4 szklanki wody (opcjonalnie) olej kokosowy do smażenia papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku) Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę(...)dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy. Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić sos. (Jeśli sosu jest za mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody) Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku. Całość smażymy
Bon appetit mon amiekawałek ładnej szynki ok 600 g sos sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku
Gotowanie jest łatweplasterki szynki parmeńskiej 1 awokado kapusta pekińska 200g papryka 50g dodatki: żurawina kurkuma suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz paprykę pokroić w drobne paski. Plasterki szynki parmeńskiej zrolować i pokroić w 1 cm rurki. Awokado
Pij soki wyciskane