pasowało i smakowało ;) Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje: - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny) - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: - łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz(...)sól Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę - robimy to delikatnie. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Następnie łyżką mieszamy i jednocześnie wrzucamy jajo tak, by białko obtoczyło żółtko - ubrało go w koszulkę ;) Gotujemy 2-3 minuty (dokładnie pilnując czasu!), żeby żółtko nie ścięło się w środku. Gotowe
Sajkofanka smakujajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić
Chilli Czosnek i Oliwakarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko
Gotowanie jest łatwestole goszczą różne sałatki. Składnikami, które idealnie będą się komponowały w sałatce są wszelkiego rodzaju pieczone warzywa. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek, dodać nieco octu balsamicznego i będzie pyszne ! Zapraszam więc na aromatyczną sałatkę z orientalną nutą z pieczonego kalafiora z dodatkiem ciecierzycy. Parę słów o tym dlaczego warto jeść kalafiora To jednoroczne warzywo(...)pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 kalafior podzielony na różyczki 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki sól pieprz oliwa z oliwek 2 szklanki pieczonej ciecierzycy ocet balsamiczny listki mięty ziarenka z ½ granatu Wykonanie: W misce mieszamy przyprawy z oliwą z oliwek, dodajemy kalafiora i dokładnie obtaczamy go powstałą
Kulinarne przygody GatityCzas całkowity 40 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 marchewki średnie 1 kapusta młoda 1 litr bulionu warzywnego 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka octu winnego/ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyźeczki pieprzu cayane sól, pieprz do smaku pęczek koperku(...)Wykonanie Do dużego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokroioną na kostkę cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy ok 5 min. często mieszając. Po tym czasie dodajemy marchewkę startą na tarce i poszatkowaną kapustę, dolewamy bulion. Mieszamy całość i dusimy ok 5 min. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, ocet, sól, pieprz, cukier, tymianek i dusimy jeszcze ok 15 min, aż warzywa będą miękkie
Apetyt na Zielonepaski Następnie paprykę zalewamy wrzącą woda i parzymy 15-20 minut po 7 min dodajemy cebulę. Dzięki tej metodzie i papryka.= i cebula będzie krucha. W między czasie wracamy do zalewy 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru(...)Gotujemy i studzimy NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCA ZALEWĄ NASZYCH POTRAW CZY SAŁATEK. Zlewamy wodę z papryki i cebuli i wkładamy je do słoików posypując gorczyca po kilka ziarenek do jednego słoika. Zamykamy i wekujemy sposób tutaj Smacznego
Viola cooks with passionuwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :) Składniki: 6 kg czerwonych buraków 1 kg czerwonej papryki 6 dużych cebul Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 1/2 szkl. octu 10% 2 płaskie łyżki soli Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce
Kolorowy Przepisownikczosnku -liść laurowy -dwa ziela angielskie -cztery ziarna czarnego pieprzu -łyżka oleju Zalewa: -1 l wody -8 łyżek octu i tyle samo cukru - łyżeczka soli Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do wystudzenia. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć ściśle w słoikach z przyprawami. Zalać zimną zalewą. Na wierzch
Kulinarne przemysleniasię zamknąć jej smak w słoikach Marynowana papryka, to warzywa , które można dodać do sałatek, past czy surówek. SKŁADNIKI: 5 kg. papryki w różnych kolorach 2 papryczki chili ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1,5 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki
Kuchnia Beatyroku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet
Z Majeczką w kuchnicałe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego 0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona duża 2 średnie cebule czerwone 3 ząbki czosnku pęk świeżej kolendry 1 łyżka octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 kostki knorr olej Przygotowanie: Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru
Smaki Brazyliiczosnek (ząbek na słoik) pieprz (10 ziarenek na słoik) ziele angielskie (4 ziarenka na słoik) ZALEWA: 3 litry wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli Do czystych i wyparzonych słoików ciasno wkładamy paprykę. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, czosnek, wlewamy olej. Składniki na zalewę wlewamy/wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy paprykę, zakręcamy mocno. Pasteryzujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela angielskiego szczypta gorczycy Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki
Gotuję Testujęproszku (do kupienia na stoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami
SMYKWKUCHNIkaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy z oliwek oliwa z oliwek, u mnie aromatyzowana różowym pieprzem, liśćmi laurowymi i chilli, do skropienia sałatki ocet balsamiczny, do skropienia sałatki Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, kroimy w paski, a czosnek(...)patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem balsamicznym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku, mieszamy. Sałatka jest najsmaczniejsza po kilku
Moja smaczna kuchnia