ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety(...)kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta
Bon Appetit Małgorzatyzainwestować w składniki :) Składniki na 2 osoby (ok. 30 sztuk): ryż: 250g ryżu do sushi (1 kubek) 30 ml octu ryżowego 1 kubek wody 1,5 łyżki cukru Pozostałe: awokado 4 płaty nori łosoś wędzony paluszki surimi szczypiorek czerwona papryka ogórek zielony serek typu Philadelphia sos sojowy imbir marynowany wasabi mata bambusowa Przygotowanie: Ryż dobrze opłukać. Zalać zimną wodą(...)przykryciem na kolejne 10 minut. Następnie do ryżu dodać ocet ryżowy wymieszany z cukrem. Nori położyć na macie bambusowej chropowatą stroną do góry. Mocząc ręce w wodzie, na płat nałożyć cienką warstwę ryżu, zostawić ok. 1,5 cm z jednej strony. Na ryżu w poprzek nakładać ulubione dodatki np. łosoś, paprykę pokrojoną w paski, ogórek w słupki/ paluszek surimi, serek
Fabryka pomysłówcebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek 2 małe czerwone cebule 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Wykonanie: Kawałki sarniny myjemy, osuszamy, w razie potrzeby oczyszczamy z błon, a następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego(...)solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką octu jabłkowego, można też doprawić odrobiną soli, ewentualnie też
Quinoa Raz!wydaniu. SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI Składniki: (na około 10 małych słoików) 5 cukinii 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 opakowanie gorczycy 1 łyżka soli kamiennej zalewa: 1,25 l wody 1,25 szklanki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Cukinię(...)myjemy i kroimy na ćwiartki a następnie na plastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy w misce, posypujemy solą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Następnego dnia kroimy na plasterki czosnek, dodajemy do reszty warzyw, które przekładamy do słoików (bez soków które puściły nocą) . Sałatkę posypujemy
Bon appetit mon amiesmak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka(...)stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić
Nie tylko w kuchniWarzywno - pomidorowy sos na zimę 4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego Przyprawy: 10 łyżek cukru (można zmniejszyć ilość bo wychodzi dość słodki) 1 szczypta cynamonu 5 ziaren jałowca(...)łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 goździki Do dzieła!!! Mieszamy cukier, sól i wszystkie przyprawy -odstawiamy. Warzywa obieramy/myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego gara, dolewamy olej i dusimy pod przykryciem często mieszając ok 3 godzin. Mają być bardzo miękkie. Następnie wszystko miksujemy, dolewamy ocet, dodajemy wymieszane przyprawy z cukrem i solą i dalej
sierotka maRysia w kuchniszklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku (opcjonalnie)* pieprz (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy
w mojej kuchnirukolą - pomidor - cebula czerwona - 2 plastry sera feta - 1/2 ogórka zielonego - garść orzeszków pini - przyprawa gyros do kurczaka - słodka papryka (przyprawa) - 1 łyżka oliwy - oregano/bazylia Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki wody - 1/2 łyżki octu winnego - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: - kurczaka pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni na łyżce oliwy wraz
MintTasteimbiru 5 plastrów ananasa z puszki syrop z ananasa z puszki 4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego papryczka chili sól pieprz pół puszki kukurydzy cebulka papryka czerwona Opcjonalnie: makaron sojowy, groszek. Kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek do garnka i delikatnie smażymy, następnie solimy(...)chwili wszystko zalewamy bulionem, kurczak powinien się gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę i bambusa w paski o szerokości 0,3-0,5 cm. W międzyczasie zalewamy grzyby mun wodą. Dodajemy warzywa do bulionu. Potem robimy mieszkankę z octu, cukru i soku z limonki i dodajemy do bulionu. Niech teraz wszystko gotuje się około 15 minut
Mango Papajadomowej szynki. Trudno powiedzieć – gotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej. Składniki: - 2kg szynki solonej- ok. 100ml octu jabłkowego- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- owoc jałowca 5 szt- chilli- świeżo mielony pieprz- łyżeczka nasion kolendry- mała główka czosnku- papryka wędzona- czosnek suszony- olej rzepakowy- ok. 150ml wody Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam(...)władam ją, na całą noc, do garnka z zimną wodą, octem jabłkowym i przyprawami: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 5 szt. rozgniecionych owoców jałowca, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka nasion kolendry, chilli i pokrojona w talarki mała główka czosnku. Na drugi dzień gotuję, w tej samej wodzie 1,5 godziny od momentu zawrzenia. Po ugotowaniu, odstawiam szynkę do całkowitego
mojewypiekiinietylkołyżeczki mielonego kminku rzymskiego (można zmielić w młynku do kawy) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga selera naciowego(...)pokrojone warzywa – marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i paprykę i znowu smażymy przez ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżeczkę oleju kokosowego. Naczynie powinno być cały czas natłuszczone. Dodajemy resztę składników oprócz kawy i czekolady – pomidory w puszce, fasolę, cukier, sól, przecier pomidorowy, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą
Fill The Bowlzrobienia sałatki prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony koperek pokrojony
potrawyregionalnełyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką, jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę(...)stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 200 stopniach przez
Mania GotowaniaSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska; 1 duża marchewka; 1 duże jabłko; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki). Dressing: 1/4 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób(...)grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik
Gospodyni Miejskanajlepsze 150 g kiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki: 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano i bazylii pieprz i sól Przepis – Sałatka pizza(...)odcedzić nasz produkt. Tortellini dodajemy do miski, do której trafiają też plastry pepperoni przekrojone na pół. Do miski wrzucamy pokrojone dowolnie oliwki, a także w drobna kostkę pokrojoną paprykę i pomidorki. Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z nim wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio solimy i pieprzymy nasz sos. Całość przelewamy do naszej
Kuchennyviral.pl