zrobienia sałatki prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony koperek pokrojony
potrawyregionalnełyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką, jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę(...)stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 200 stopniach przez
Mania GotowaniaSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska; 1 duża marchewka; 1 duże jabłko; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki). Dressing: 1/4 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób(...)grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik
Gospodyni Miejskanajlepsze 150 g kiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki: 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano i bazylii pieprz i sól Przepis – Sałatka pizza(...)odcedzić nasz produkt. Tortellini dodajemy do miski, do której trafiają też plastry pepperoni przekrojone na pół. Do miski wrzucamy pokrojone dowolnie oliwki, a także w drobna kostkę pokrojoną paprykę i pomidorki. Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z nim wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio solimy i pieprzymy nasz sos. Całość przelewamy do naszej
Kuchennyviral.plokoło 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)cały ogórek zielony (obrane ze skórki)Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki(...)wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze
Bon Appetit Małgorzatysałatkę z papryką w słodko kwaśnej zalewie. W zimie będzie jak znalazł. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 mniejsze czerwone papryki 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1,5 łyżki soli morskiej Zalewa: 1 szkl octu 10% 1,5 szkl cukru 1 łyżka kopiasta soli morskiej 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżeczki gorczycy 1 płaska łyżka
Ala piecze i gotujeinnej ryby) oliwa lub masło Przygotowanie: Liście rzodkiewki dobrze opłucz w misce z zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Włóż do blendera razem z czosnkiem, kaparami, musztardą i octem winnym i zmiksuj. Na końcu rozrzedź salsę oliwą do pożądanej konsystencji. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki dobrze wyszoruj (nie obieram młodych) i ugotuj. Połowę odłóż do sałatki(...)cebulki dymki kilka ugotowanych szparagów zielonych (które zostały z niedzieli) 4 jajka ugotowane na twardo łyżka musztardy 2 łyżki octu z białego wina 6 łyżek oliwy ev sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, paprykę i ogórka w kostkę. Ułóż warzywa w lunchboxach, dorzuć posiekane cebulki dymki, ugotowane szparagi z poprzedniego dnia oraz obrane
Chilli Czosnek i Oliwaprzystawka. Serdecznie polecam koreczki z ogórków, nie zmoże ich zabraknąć w Waszej spiżarni!!! Składniki: 4 kg ogórków 4 duże papryki 1/2 kg cebuli 1 średni seler solanka: 9 szklanek wody 1 szklanka soli zalewa: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 4-5 szklanek cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około
na moim stole...przepisów, z których korzystałam co roku. Jednak odkąd zaczęłam odżywiać się bardziej świadomie z żalem zrezygnowałam z przetworów zawierających ocet spirytusowy. Długo szukałam godnego zastępstwa, aż w końcu znalazłam tutaj ten przepis. Jest rewelacyjny i śmiało mogę go polecić. Papryka jest jędrna i delikatna, lekko kminkowa w smaku. Znacznie lepsza niż marynowana :) 1 kg papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej
chwile dla mnieteriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego.Posypujemy świeżą kolendrą.Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około 10-15minut.Makaron zalewamy wrzątkiem, po około 5minutach jest już gotowy
SMYKWKUCHNIwersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego(...)sałat 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego (najlepszy jest chleb włoski) 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Posól, polej łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnik pod sam grill. Piecz 10 minut
Niedzielny kucharzsosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
Poezja smakuskładniki: 1/2 kapusty białej lub włoskiej 1 papryka 1 cebula opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Paprykę kroimy w cienki słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Polewamy sosem. składniki na sos: 3 łyżki octu jabłkowego Jamar 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 3 ziarna ziela angielskiego, rozmiażdżonego w moździerzu
Domowy Smak Jedzeniaczerwona 1 papryka zielona 3 cebule Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz ziołowy Szpatułki na szaszłyki Marynata Sól Pieprz Ocet balsamiczny(...)Oliwa z oliwek Sposób przygotowania Pierś kurczaka dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w na 1 godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem. Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu
Miód i pieprzszklanki octu 10% 4-5 szklanek cukru 2 łyżki kolendry Ogórki myjemy, nie obieramy, obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na paski. Jeśli ogórki są malutkie kroimy je tylko na pół. Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka. Selera tarkujemy
Maminek kulinarny