mama,ale tutaj wzbogacona jest o czosnek co tylko polepsza jej smak. Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 2 małe główki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego Wszystkie składniki na zalewę
Niespełnione zdolności kulinarnelaurowe ( po 1 szt na każdy słoik) kolorowy pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca zalewa: 6 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej do przetworów Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na średniej grubości paski. Zalać wrzątkiem i od razu odcedzić. Do każdego słoika na dno włożyć
Kolorowa kuchnia Elkikurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy
Kuchnia w opałachkażdym razem może smakować inaczej. Tutaj w sosie słodko kwaśny który też przygotowałam od podstaw. Składniki na dwie porcje 200g tofu papryka czerwona 5 pieczarek skrobia kukurydziana makaron ryżowy Sos łyżeczka keczupu 3 łyżeczki octu ryżowego 3 łyżeczki brązowego cukru łyżeczka sosu sojowego szczypta soli 1/3 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać(...)tofu na oliwie z oliwek na złoty kolor każdej strony przez około 7 minut. W międzyczasie makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na bok. Przygotować paprykę, należy ją pokroić paprykę dość grubą kostkę, pieczarki pokroić w ćwiartki, lub trochę mniejsze cząstki, ale nie w plasterki. Gdy tofu jest już gotowe, odłożyć je na talerz
Delusional TrineSmażymy razem aż czosnek straci surowy zapach. Studzimy. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze więcej mielonej gałki, imbiru, papryki lub ziół – nie bójcie się, próbujcie, doprawiajcie ile potrzeba. Pasztet przekładamy do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, zabezpieczamy folią spożywczą(...)nerkowców 2 średnie ząbki czosnku 2 łyżki whiskey lub brandy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 5 łyżek oleju W OPCJI WEGETARIAŃSKIEJ masło zamiast oleju do smażenia
Karo in the Kitchenżółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy 1,5 szklanki octu 2 i 3/4 szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko
Poezja Smaków - blog kulinarnysushi8 łyżek octu ryżowego5 płatków glonów norikawałek surowego łososia kilka sztuk krewetekkilka sztuk paluszków krabowychogórek zielony pokrojony w słupkiżółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paskiósemki pomarańczypasta wasabiimbir marynowanysos sojowyRyż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam.Na macie ułożyłam płatek nori, na którym palcyma rozprowadziłam cienką warstwę ryżu. A potem to już czysta improwizacja i zatrzęsienie
bastalenabędziecie potrzebować: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 500 g koncentratu pomidorowego 300 g cukru (u mnie cukier brązowy) 200 ml octu (1 szklanka) 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy) 1 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki chilli soli (ja używam różowej soli himalajskiej ) Wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy, a cebulę obieramy(...)wody i całość wrzucamy do garnka. 4. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy, zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Po tym czasie, dodajemy ocet oraz przecier pomidorowy i całość miksujemy. 6. Otrzymany ketchup gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym jeszcze gorący, nakładamy do wyparzonych słoików, które dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem
Okiem Blondynki by McBlondiostu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów, kaparów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, aromatycznych przypraw i octu winnego. Potrawa jest bardzo syta, łatwo się ją przygotowuje. Ja zawsze robię jej cały gar, zajadamy się nią dniami(...)zalewy 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie - 4 szt., liście laurowe - 3 szt. lubczyk papryka ostra 2 łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa
Zasmakuj Kuchniogórka zastąpiła zielonym solirodkiem a pomidora papryką wzbogacając o owoce kaparów,które uwielbiam. Gadu sobie o grillowaniu a ja musze tymczasem do pracy :) SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (mrożona lub świeża) 2-3 listki laurowe 1 cebula w całości podpieczona nad ogniem kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 50 ml octu dodatkowo: 1/2 łyżeczki pasty Sambal z papryczek(...)ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić wodę w dużym garnku z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,listkami laurowymi,podpieczoną cebulą,solą i octem. Zernij w ten przepis jak obejść się prawidłowo z ośmiornicą
Sztuka gotowania w/g Samirykurczaka - 5 ogórków kiszonych - ½ opakowania przyprawy kebab-gyros - 2 cebule - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki - olej Surówka - ½ kapusty pekińskiej - marchew, cebula - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki oleju - sól, pieprz - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka ) Sos - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki majonezu - ½ opakowania przyprawy tzatziki(...)dużych oczkach. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki. Posypać przyprawą i papryką. Smażyć kilkanaście minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać
Świat SmakuArrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj(...)Cukinię pokrój na półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku - powinien być gotowy razem z sosem. Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź
Chilli Czosnek i Oliwazachwycą się tą propozycją. Polecam :) Skladniki:ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke"4 lyzki maki ziemniaczanej6 lyzek sosu sojowego2 luzki octu vinegarok 500 ml wodyok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil)2-3 por2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski2 cukinie -pokrojone w paski2 marchewki -pokrojone w paskisolMarynata2 lyzki sosu sojowegopaprika chilliWykonanie1. Zrobic marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc
Smaki Edytyrobiłam a jest pyszna. Bez większego zastanowienia wzięłam się do przygotowania tej pysznej papryki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 mały koncentrat pomidorowy 190g ( około 7 łyżeczek) 1/2 szkl octu 10% 1/2 szkl wody ( można troszeczkę więcej 3/4 szkl) 1/2 szkl oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 4 ziarenka ziela angielskiego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 1 papryczka chilli bez pestek 4 rzodkiewki 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce(...)warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć, wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Pieczoną paprykę odsączyć z zalewy. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę razem z uprażonymi orzechami, jogurtem, sokiem
Moja Delicja