papryka w occie - 3457 przepisów (strona:124/231)

Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 230

delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gazpacho z żółtych pomidorów 184

Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :)  Składniki: 1 kg dojrzałych żółtych pomidorów dojrzała, żółta papryka 1 ogórek obrany ze skórki  2 ząbki czosnku czarny pieprz  niecała łyżka octu winnego białego  3-4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba  rukola sól kilka kostek

AZgotuj!
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 196

tofu: 300g tofu naturalnego ½ szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie

Apetyt na Zielone
łopatka 207

osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej   marynata duża szczypta majeranku duża szczypta lubczyku duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania:  Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość

Miód i pieprz
Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw 269

Kolorowy, lekki obiad Składniki 2 steki z tuńczyka sól, pieprz   1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej papryki 3 duże pieczarki 1/2 młodej cukinii przyprawa do grilla sos: 2 łyżko octu … Czytaj dalej Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw

czarrna od kuchni
Filet z kurczaka w pikantnej marynacie 275

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie

czarrna od kuchni
Pampuchy z paprykowym sosem wołowym 242

Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto :) Składniki 1/2 kg wołowiny 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki pasty paprykowej łagodnej sól i pieprz marynata: 1/2 łyżki octu … Czytaj dalej Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

czarrna od kuchni
Ryba w zalewie pomidorowej 183

przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta  mąka olej do smażenia Zalewa:  2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu opakowanie papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru  1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki łagodnego  ketchupu Dodatkowo: 5 dużych cebul

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z porem 242

cukier puder lub miód do smaku, około 2 łyżek 2 łyżki octu ryżowego Tao Tao lub octu jabłkowego 2 łyżki musztardy szczypta soli Wszystkie składniki połączyć i zmiksować w blenderze. Przygotowanie : Por po pokrojeniu w pół pierścionki sparzyć na sicie Kukurydze osączyć, paprykę pokroić w kostkę Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem

Proste Potrawy
Sos hinduski 219

duże cebule * 4 jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne * 1 paczka rodzynek 15 dag (można troszkę więcej) * 2 papryczki ostre lub łyżka ostrej papryki Marynata * 3/4 szklanki cukru (można więcej jeśli pomidory są kwaśne) * 3/4 szklanki octu * 2 łyżki soli Do dzieła!!! Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i delikatnie miksujemy, można też pokroić je drobno ale ja z lenistwa wybieram

sierotka maRysia w kuchni
rolada cielęca z żurawiną 152

żurawin.    Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła

Miód i pieprz
Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajlowymi 508

ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków koktajlowych szczypiorek MARYNATA: 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka soli pieprz czarny parę gałązek tymianku Cieciorkę zalać zimną wodą i odstawić na dobę. Po czym

https:KKuchniaMniam
Sałatka z pomidorami w zalewie. 183

sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli

Kuchnia Beaty
Rolada cielęca z żurawiną 102

Rolada cielęca z żurawiną Gotowa rolada cielęca Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie

Miód i pieprz
Ognista sałatka z bobu do słoików 224

Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania