papryka w occie - 3457 przepisów (strona:125/231)

SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 155

imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.    Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe(...)cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,   Awokado i liście mięty.    Całość przyprawiłam solą i pieprzem.   Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.   Miód.  Ocet ryżowy. Sos rybny

potrawyregionalne
Sałatka grecka 138

Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na sałatę grecką: 3 małe pomidory 4 ogórki gruntowe papryka zielona cebula czerwona 2/3 szklanki oliwek czarnych 300 g sera feta 4 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu winnego świeżo mielony pieprz ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę grecką? Ogórki obrać wzdłuż(...)kilka cieniutkich pasków skórki pozostało i pokroić w półplasterki o grubości 0,5 cm. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do plasterków ogórka. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cienkie pióra. Składniki wymieszać z oliwą i oregano i odstawić na około 5 minut. Pomidory pokroić na sześć lub osiem części i dodać

Kuchcik gotuje
Słodko kwaśny sos do spaghetti 313

cebuli białej 1 duża puszka ananasów 2 puszki kukurydzy 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego oregano 3 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi) 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie suszonej(...)sito, tak by pozostały jedynie łupki i pestki.  2.  Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z zalewy odsączamy jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodajemy do przetartych pomidorów i gotujemy ok 40 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotujemy ok 20 minut. Zagęszczamy mąką rozmieszaną

Kuchnia w czekoladzie
samo zdrowie--marchewka z papryką 131

Składniki 1 kg marchwi 2 papryki czerwone,lub pomarańczowe,lub mieszane sos pomidorowy tutaj , lub słoiczek przecieru 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku olej 2 cebule odrobina miodu,lub cukru do smaku woda Wykonanie Umyta obrana marchew zetrzeć na tarce w plasterki. Obrana cebule pokroić w kosteczkę .   Papryke umyta pokroić w paseczki,lub kosteczkę Cebulę

w mojej kuchni
Węgierska zupa rybna 132

Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Składniki na zasmażkę: Smalec 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Papryka wędzona słodka 1 łyżka Wykonanie: Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól, cukier, ocet, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu powoli do miękkości ryby. Następnie odcedzić do innego garnka przez sito(rybę delikatnie odłożyć), dodać

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowa sałatka 144

która idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw grillowych lub jako przekąska drugie śniadanie. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 1 papryka czerwona - 3 pomidory - 3 jajka - 1 opakowanie mini mozzarelli - 1 mały słoiczek oliwek zielonych sos - 3 łyżki octu winnego - 9 łyżek oliwy - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki pieprzu - 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Jajka gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 174

roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju rzepakowego  - 1/2 łyżeczki soli - 10 ziarenek ziela angielskiego - 5 listków laurowych

Apetyczna babeczka
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 146

rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5 kg czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól

Lili w kuchni
Sushi z tuńczykiem z puszki 195

ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes kawałek pora białej części (około 5 cm) 1  łyżka majonezu mały kawałek czerwonej papryki mały kawałek zielonego ogórka garść szpinaku baby 1 łyżeczka masła sól pieprz 2 łyżki octu ryżowego 1/3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru Ryż opłukać, zalać 2 szklankami wody i od momentu zagotowania gotować 15 minut(...)czasie wymieszać ze sobą ocet, sól i cukier - jest to  tzw. zaprawa do ryżu, którą należy dodać do ugotowanego, jeszcze ciepłego ryżu, dokładnie wymieszać i odstawić.   Tuńczyka odcedzić z zalewy, pora poszatkować na drobno. lekko posolić i wraz z majonezem dodać do tuńczyka. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.   Masło rozgrzać na patelni i dodać szpinak, lekko posolić

Jadło i czytadło
Ketchup z cukinii 160

przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść soli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj(...)garnku i zasypujemy garścią soli. Zostawiamy na noc - w lodówce. Na drugi dzień  wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy cukier, ocet i wszystko mieszamy. Gotujemy przez około 20 minut.  Dodajemy koncentrat, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę . Ketchup

Taste Therapy
Sałatka z ogórków i kapusty na zimę 268

dużych słoików) 5 kg ogórków  2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki

talerz przyjemności
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 132

zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła (koperek, natka pietruszki...) sól(...)oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym.   Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki). Otrzymałam 600 ml czystego wywaru.   Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam. Uformowałam z niej   klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk.   Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do gotującego się

Kuchnia u Krysi
Ogórki na ostro z papryką 456

ogórków gruntowych 1 duża papryka czerwona 2 małe główki czosnku Na każdy słoiczek 2-3 listki selera 1 opakowanie papryka czerwona słodka w płatkach Cykoria 3-4 płaskie łyżeczki pieprz cayenne Cykoria 3 pełne łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 2,5 szklanki cukru Przygotowanie: Ogórki umyć, mniejsze pokroić na połowy a większe na ćwiartki

W garach u Gosi
INDYK Z SOSEM RABARBAROWYM 156

indyka z sosem rabarbarowym. Składniki na sos: • 4-5 łodyg rabarbaru • łyżka miodu •  1/4 szklanki cukru • 4 łyżki octu balsamicznego • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz pierś z indyka sól świeżo zmielony czarny pieprz słodka czerwona papryka Rabarbar umyłam i odcięłam twardsze końce. Pokroiłam go na około 1cm kawałki. Włożyłam do garnka. Wsypałam cukier. Wlałam miód. Doprawiłam solą

potrawyregionalne
Sałatka z młodej cukinii 211

młodej cukinii300 g cebuli1 czerwona papryka4 ząbki czosnku1 łyżka gorczycy Kamis1 łyżeczka kolendry Kamis1 szklanka cukru3 łyżki soli kamiennej1/2 szklanki octu 10 %Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania