papryka w occie - 3457 przepisów (strona:125/231)

WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 264

przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki i słodkiej łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala łyżeczka kminu rzymskiego w proszku łyżka octu winnego łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni rozgrzewam olej ryżowy, na nim szklę pokrojonego w półtalarki pora i starty na tarce

W kuchni Karmel-itki
Domowy ketchup pomidorowy 101

litra ketchupu - w zależności od gęstości) 2 kg pomidorów (najlepiej mięsistych) 1 cebula (duża) 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki octu jabłkowego/winnego/balsamicznego 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki cukru (płaskie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Dodatkowo: 2 łyżki masła/oleju  Opcjonalnie: ulubione zioła   Pomidory obrać(...)przyrumienić) w garnku na odrobinie masła/oleju. Dodać pomidory. Całość gotować (bez przykrycia) na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa przetrzeć i połączyć octem, musztardą oraz przyprawami.  Wszystko razem gotować (od czasu do czasu mieszając) przez 30-60 minut - w zależności jak gęsty ma być ketchup. (Dłuższe gotowanie to gęstszy ketchup.) Gotowy ketchup przechowywać

Di gotuje
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 192

elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść(...)szklankę wody, posolić. Do gotującej się wody wrzucić kaszę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 35 – 40 minut). Paprykę pokroić w niedużą kostkę lub paseczki, szalotki na ósemki, czosnek w cienkie plasterki; warzywa przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Kawałki bakłażana przy pomocy papierowego ręcznika osuszyć z wody

Even Better Food
Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) 158

wszelkich dań z azjatycką nutą. składniki 1 nieduża czerwona kapusta, poszatkowana (po poszatkowaniu około 500 g) 125 ml octu ryżowego 1,5 - 2 łyżki  ksylitolu lub cukru (do smaku) 50 ml oleju 1 łyżeczka chili ( dałam ostrą paprykę w płatkach) 10 g  soli 2 - 3 ząbki czosnku posiekane albo zmiażdżone zielony szczypior przygotowanie: Kapustę przekroić na cztery części

Stare Gary
Keczup z przepisu naszych Mam i Babć 113

chcecie! Składniki: 3 kg pomidorów, ja wybieram Limo 5 dużych cebul 1 szklanka cukru 2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą 1/4 szklanka octu 10 % 5-6 goździków 10 ziaren pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej Po przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl  1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku

Apetyczna babeczka
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 149

imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.    Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe(...)cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,   Awokado i liście mięty.    Całość przyprawiłam solą i pieprzem.   Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.   Miód.  Ocet ryżowy. Sos rybny

potrawyregionalne
Sałatka grecka 135

Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na sałatę grecką: 3 małe pomidory 4 ogórki gruntowe papryka zielona cebula czerwona 2/3 szklanki oliwek czarnych 300 g sera feta 4 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu winnego świeżo mielony pieprz ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę grecką? Ogórki obrać wzdłuż(...)kilka cieniutkich pasków skórki pozostało i pokroić w półplasterki o grubości 0,5 cm. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do plasterków ogórka. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cienkie pióra. Składniki wymieszać z oliwą i oregano i odstawić na około 5 minut. Pomidory pokroić na sześć lub osiem części i dodać

Kuchcik gotuje
Słodko kwaśny sos do spaghetti 306

cebuli białej 1 duża puszka ananasów 2 puszki kukurydzy 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego oregano 3 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi) 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie suszonej(...)sito, tak by pozostały jedynie łupki i pestki.  2.  Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z zalewy odsączamy jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodajemy do przetartych pomidorów i gotujemy ok 40 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotujemy ok 20 minut. Zagęszczamy mąką rozmieszaną

Kuchnia w czekoladzie
samo zdrowie--marchewka z papryką 127

Składniki 1 kg marchwi 2 papryki czerwone,lub pomarańczowe,lub mieszane sos pomidorowy tutaj , lub słoiczek przecieru 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku olej 2 cebule odrobina miodu,lub cukru do smaku woda Wykonanie Umyta obrana marchew zetrzeć na tarce w plasterki. Obrana cebule pokroić w kosteczkę .   Papryke umyta pokroić w paseczki,lub kosteczkę Cebulę

w mojej kuchni
Węgierska zupa rybna 130

Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Składniki na zasmażkę: Smalec 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Papryka wędzona słodka 1 łyżka Wykonanie: Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól, cukier, ocet, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu powoli do miękkości ryby. Następnie odcedzić do innego garnka przez sito(rybę delikatnie odłożyć), dodać

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowa sałatka 139

która idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw grillowych lub jako przekąska drugie śniadanie. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 1 papryka czerwona - 3 pomidory - 3 jajka - 1 opakowanie mini mozzarelli - 1 mały słoiczek oliwek zielonych sos - 3 łyżki octu winnego - 9 łyżek oliwy - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki pieprzu - 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Jajka gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 169

roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju rzepakowego  - 1/2 łyżeczki soli - 10 ziarenek ziela angielskiego - 5 listków laurowych

Apetyczna babeczka
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 144

rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5 kg czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól

Lili w kuchni
Sushi z tuńczykiem z puszki 189

ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes kawałek pora białej części (około 5 cm) 1  łyżka majonezu mały kawałek czerwonej papryki mały kawałek zielonego ogórka garść szpinaku baby 1 łyżeczka masła sól pieprz 2 łyżki octu ryżowego 1/3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru Ryż opłukać, zalać 2 szklankami wody i od momentu zagotowania gotować 15 minut(...)czasie wymieszać ze sobą ocet, sól i cukier - jest to  tzw. zaprawa do ryżu, którą należy dodać do ugotowanego, jeszcze ciepłego ryżu, dokładnie wymieszać i odstawić.   Tuńczyka odcedzić z zalewy, pora poszatkować na drobno. lekko posolić i wraz z majonezem dodać do tuńczyka. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.   Masło rozgrzać na patelni i dodać szpinak, lekko posolić

Jadło i czytadło
Ketchup z cukinii 152

przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść soli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj(...)garnku i zasypujemy garścią soli. Zostawiamy na noc - w lodówce. Na drugi dzień  wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy cukier, ocet i wszystko mieszamy. Gotujemy przez około 20 minut.  Dodajemy koncentrat, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę . Ketchup

Taste Therapy