pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka nasion kolendry 2 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, rozgniecione 2 liście laurowe 2 pomidory, posiekane lub mała puszka posiekanych pomidorów 1 1/2 łyżki curry w proszku 1 1/2 łyżki cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej(...)się gotuje ,przyrządzamy sos. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy cebulę ,dodajemy paprykę ,kilka minut na średnim ogniu--3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy czosnku i curry i smażymy jeszcze minutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego
w mojej kuchnisosu sojowego3 łyżki octu winnego1 łyżka pasty curry1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około 3-4 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, szczypior i szparago
Smaki Edytycebuli dwie duże marchewki sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. brązowego cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła – dodaję pęczek (do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL) bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu. Oregano suszone 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą(...)gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję pęczek [do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL] bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu), suszone oregano oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat. Możemy użyć passaty, jednak w tym wypadku
MarcinChefkostkę - 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo(...)cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam
upichconagram mięsa z udźca jelenia,2 średnich cebul,3 ząbków czosnku,330 ml ciemnego piwa,1 czerwonej papryki,1 żółtej papryki, 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej,50 gram masła, 2 łyżek oliwy,3 łyżek octu winnego białego,1 łyżki smalcu,1 łyżeczki ziaren kolendry,3 listków laurowych,2 gałązek świeżego rozmarynu,5 jagód jałowca, szczypty pieprzu kajeńskiego(...)mięsa włożyłem również igły z dwóch sporych gałązek rozmarynu, 3 liście laurowe, 5 rozgniecionych jagód jałowca oraz 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość zalałem 3 łyżkami białego octu winnego, 330 ml ciemnego piwa i 2 łyżkami oliwy, doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 48 godzin.Po zamarynowaniu mięsa wyjąłem
Wyprawy kulinarnemały słoik zielonych oliwek opakowanie kuleczek mozzarelli 2 łyżki pestek dyni Sos: 1 płaska łyżeczka miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 4 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, zioła do sałatek, curry i słodka papryka olej do smażenia 2-3 łyżki pestek dyni Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć
Czerwień i błękitkombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą. Składniki: 2 kg świeżej papryki 1 kg marchewki ½ kg pietruszki ½ kg białej cebuli 1 kalarepka Składniki na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu ½ szklanki oleju 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli pieprz ziarnisty kilka ziaren ziele angielskie kilka ziaren Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, kalarepkę
Tradycyjna Kuchniaskładników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach. Składniki: 500 g ryżu do sushi 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru szczypta soli płaty nori wasabi serek Philadelphia łosoś wędzony w kawałku paluszki surimi awokado ogórek czerwona papryka Przygotowanie: Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Na samym początku płuczemy go na sitku(...)minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa. Przygotowujemy zaprawę do ryżu. W małym rondelku mieszamy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy wszystkie składniki na małym ogniu, pilnując aby sos się nie zagotował. Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany ryż zostawiamy do ostygnięcia. Zabieramy
Taste Therapysłodko, takie delikatne :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: około 6-7 kg ogórków (takich większych) 1-2 czerwone papryki 3 cebule po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego można dać ziarenka kopru Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 4 łyżki miodu prawdziwego u mnie wielokwiatowy 40 dkg curku 5 dkg soli 1. Składniki na zalewę dać
kruche babeczkiczosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw do smaku odrobiną suszonego chilli. Odstaw(...)dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa. Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytmałych ) 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 mały seler 2 średnie pietruszki ( korzeń ) 2 papryki czerwone 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata : 1 l wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania : W szystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę(...)paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj z solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na około 2 godziny, aby puściły trochę soku. Następnie zagotuj wodę z cukrem, wsyp na wrzątek mieszankę warzywną wraz ze sokiem, wymieszaj. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania, aby warzywa zmiękły. Gdy uznasz, że warzywa są już wystarczająco miękkie, wlej ocet
Przepisy i porady kulinarneformie kremu, z grzankami. 1,5 kg cebuli 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 100ml słodkiej śmietanki 12% 250g startego sera wędzonego (po 50g na porcję) grzanki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, oregano, majeranek, kurkuma, czosnek granulowany olej 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku(...)marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując. 3. Zupę podgrzewamy by była gorąca. Wlewamy do miseczek, posypujemy serem i grzankami
Szefowa kuchnizachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam dodawać wyłącznie świeże warzywa, ponieważ dodatek konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie. Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda i oliwą z oliwek
Ugotowaćzalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika papryka pokrojona w kawałki (wielkość według upodobań) łyżeczka ziaren białej gorczycy plaster cebuli (grubości ok. 0,5 cm) kawałek świeżej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka propozycja podania: ulubione pieczywo, krakersy, chipsy Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki, wydłubujemy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (można posmarować lekko olejem rzepakowym(...)drobną kostę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię dodać oliwę, cebulę i czosnek i wszystko smażyć 1-2 minuty. Upieczoną dynię wyłożyć do miski dodać 2-3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny oraz suszone pomidory. Wszystko dokładnie zblendować na gładką pastę. Do masy dodajemy wszystkie składniki podsmażane na patelni. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryczką ostrą i słodką. Przełożyć
I LOVE LIFE