czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy
Jeść, by żyć w zdrowiususzonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone(...)mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku. Smacznego! * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia
Zapiski Młodej Żonycygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki masła, 10 suszonych śliwek, 230 g powideł śliwkowych, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra. Wykonanie: Nóżki z kurczaka obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Pałki posypujemy obficie paprykami, solą
paapilotkaajedzenia. Kolejny plus? Kolorowa różnorodność niesie ze sobą bogactwo witamin. Składniki: Salsa: 1 czerwona, żółta i zielona papryka 1 papryczka chili 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Kotleciki: 400g naturalnego tofu 2 marchewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 cebulki(...)wszystkie papryki przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych, umyj i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Cebule i czosnek obierz i również pokrój je w drobną kosteczkę. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i za pomocą łyżeczki wyłuskaj gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski z pozostałymi warzywami. Salsę dopraw teraz posiekaną kolendrą, solą, pieprzem, octem
Roślinna - blog wegańskijest krucha i miękka. Składniki: 1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić
Czerwień i błękitpokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka nasion kolendry 2 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, rozgniecione 2 liście laurowe 2 pomidory, posiekane lub mała puszka posiekanych pomidorów 1 1/2 łyżki curry w proszku 1 1/2 łyżki cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej(...)się gotuje ,przyrządzamy sos. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy cebulę ,dodajemy paprykę ,kilka minut na średnim ogniu--3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy czosnku i curry i smażymy jeszcze minutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego
w mojej kuchnisosu sojowego3 łyżki octu winnego1 łyżka pasty curry1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około 3-4 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, szczypior i szparago
Smaki Edytycebuli dwie duże marchewki sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. brązowego cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła – dodaję pęczek (do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL) bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu. Oregano suszone 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą(...)gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję pęczek [do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL] bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu), suszone oregano oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat. Możemy użyć passaty, jednak w tym wypadku
MarcinChefkostkę - 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo(...)cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam
upichconagram mięsa z udźca jelenia,2 średnich cebul,3 ząbków czosnku,330 ml ciemnego piwa,1 czerwonej papryki,1 żółtej papryki, 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej,50 gram masła, 2 łyżek oliwy,3 łyżek octu winnego białego,1 łyżki smalcu,1 łyżeczki ziaren kolendry,3 listków laurowych,2 gałązek świeżego rozmarynu,5 jagód jałowca, szczypty pieprzu kajeńskiego(...)mięsa włożyłem również igły z dwóch sporych gałązek rozmarynu, 3 liście laurowe, 5 rozgniecionych jagód jałowca oraz 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość zalałem 3 łyżkami białego octu winnego, 330 ml ciemnego piwa i 2 łyżkami oliwy, doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 48 godzin.Po zamarynowaniu mięsa wyjąłem
Wyprawy kulinarnemały słoik zielonych oliwek opakowanie kuleczek mozzarelli 2 łyżki pestek dyni Sos: 1 płaska łyżeczka miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 4 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, zioła do sałatek, curry i słodka papryka olej do smażenia 2-3 łyżki pestek dyni Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć
Czerwień i błękitkombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą. Składniki: 2 kg świeżej papryki 1 kg marchewki ½ kg pietruszki ½ kg białej cebuli 1 kalarepka Składniki na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu ½ szklanki oleju 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli pieprz ziarnisty kilka ziaren ziele angielskie kilka ziaren Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, kalarepkę
Tradycyjna Kuchniaskładników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach. Składniki: 500 g ryżu do sushi 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru szczypta soli płaty nori wasabi serek Philadelphia łosoś wędzony w kawałku paluszki surimi awokado ogórek czerwona papryka Przygotowanie: Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Na samym początku płuczemy go na sitku(...)minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa. Przygotowujemy zaprawę do ryżu. W małym rondelku mieszamy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy wszystkie składniki na małym ogniu, pilnując aby sos się nie zagotował. Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany ryż zostawiamy do ostygnięcia. Zabieramy
Taste Therapysłodko, takie delikatne :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: około 6-7 kg ogórków (takich większych) 1-2 czerwone papryki 3 cebule po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego można dać ziarenka kopru Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 4 łyżki miodu prawdziwego u mnie wielokwiatowy 40 dkg curku 5 dkg soli 1. Składniki na zalewę dać
kruche babeczkiczosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw do smaku odrobiną suszonego chilli. Odstaw(...)dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia. Na ruszcie grilla połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa. Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetyt