tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach
Kuchnia domowa Aniwody! Ale postanowiłam zaryzykować i udało się! Jest naprawdę niezła:) -4 kg cukinii -1 kg cebuli -1,5 kg papryki czerwonej Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Zalewa: -1,5 szklanki octu 10% -1 kg cukru -8 łyżeczek soli -4 łyżeczki musztardy (nie ostrej) -3 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki pieprzu Zalewę zagotować. Dodać warzywa, gotować
Kulinarne przemysleniaWarto samemu ją przygotować- satysfakcja gwarantowana :) Zapraszam! Sałatka z cukinii kolorowa Składniki: 1 kg cukinii 1/2 kg kolorowej papryki 1/2 kg zielonych ogórków 5 średniej wielkości cebuli 1 marchewka 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oliwa zalewa: 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli liść laurowy, ziele angielskie- dodałam od siebie Przygotowanie: Cukinie i ogórki
Tagebuch po polskuŚLIWKOWY 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Przygotowujemy CIASTO PIEROGOWE i odstawiamy na 30 minut
cool and mintysposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty
O kuchni z uczuciemcukinii, papryki cebuli i marchewki. Możemy ja wykorzystać do obiadu do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy cukinii 2 kilogramy cebuli 1 kilogram marchewki 2 papryki czerwone 2 łyżki soli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki vegety 6 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cukinię
Bajeczna Kuchniawędliny. Polecam ją na imprezowy stół jako element zimnej płyty. Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 puszki groszku 3 łyżki grzybków marynowanych w occie 3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli (może być czerwona) 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól pieprz Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ale nie za długo żeby nie były
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty. Składniki: Skrzydełka: 8 skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Surówka: mała kalarepa
e-PrzepisyKulinarnegoszczą sałatki. Uwielbiam takie zdrowe, ekspresowe śniadanka. Jeśli nie macie na nie pomysłu zapraszam. Składniki: jajko kukurydza z puszki sałata lodowa czerwona cebula ocet lub krem balsamiczny pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu papryka czerwona cieciorka gotowana na parze ( Bonduelle) ser kozi sałatkowy ( Danmis) Sposób przygotowania: Kurczaka doprawić i usmażyć bez użycia tłuszczu. Sałatę lodową, paprykę, cebulę
Wielki apetytMarynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy) Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół aby powstały dwa cienkie kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/smaczne.Odsłona buraków, jakie mało kto zna.Dla dwóch osób potrzebujemy- dwa średnie, ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu- dwie mazarelle 125g- dwie łyżki chrzanu- łyżka śmietany- przyprawy(sól, papryka słodka i ostra, czosnek)MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy.Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy.Polewamy lekko oliwą
Pasje Jolkizdobyło popularność także wśród autorów diet odchudzających. I my tu sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka
Z Kuchni Do Kuchniłyżka suszonych płatków pomidorów - 10-15 truskawek - 1/4 awokado - 2 łyżki żurawiny suszonej - świeża melisa - łyżka posiekanych pistacji - 2 pomidorki koktajlowe - 1/5 słodkiej czerwonej papryki - 1/3 banana dresing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz Przepyszna! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIsmakował. I nie koloryzuję tu nic. Troszkę sosu zostawiłam, bo mam plan :) Ale co przygotuję - zobaczycie jutro ! Skład sosu: pomidory 40%, cebula 5%, papryka chili, woda, koncentrat pomidorowy 10%, cukier, skrobia, sól, olej roślinny, ocet spirytusowy, mieszanka przypraw
kolorowotorcikowonadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z oliwek plasterki cytryny opcjonalnie: przyprawa „pieprz cytrynowy” natka pietruszki do posypania sól, świeżo(...)kostkę pozostałe warzywa: pomidory, paprykę i cukinie (można ze skórką lub bez). Cebulę po obraniu kroimy na ósemki. Bakłażana osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i dodajemy do pozostałych warzyw. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wsypujemy do niej wszystkie warzywa. Lekko solimy z wierzchu i posypujemy pieprzem. W małej miseczce mieszamy oliwę i ocet. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i zioła prowansalskie
Poezja smaku