Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela(...)ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić na drobne różyczki. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać
Kulinarne Przebojeduże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu winnego zmielony czarny pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie(...)odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą, papryką, chili i kminem. W celu przygotowania jagnięciny dopraw ją porządnie solą i pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty
karmelowykuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka. Składniki 4 grube plastry fety 1 jajko 2 garści rukoli po 2 czerwone i żółte papryki kawałek parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki czarnych oliwek Sos : 1 posiekana dymka 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie Sos : wszystkie składniki umieściłem w słoiku. Zakręciłem i potrząsałem energicznie
R'n'G Kitchendekoracji 2-3 łyżki przyprawy do marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać
w mojej kuchnikrojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek (ok 500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/4 łyżeczki soli i wędzonej papryki kulka mozzarelli Przygotowujemy sos. Na łyżce oliwy szklimy posiekana szalotkę z pokrojonym drobno czosnkiem. Wlewamy przecier i pomidory. Dosypujemy sól, pieprz(...)Wrzucamy bazylię. Wlewamy ocet i mieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i mieszamy. W czasie gdy sos się gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe(...)pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną
To co kochamniż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama, ponieważ przeważnie zawiera w sobie to, co akurat znajduje się w lodówce ;) Polecam spróbować z papryką, zielonym ogórkiem lub surową pieczarką, czy cukinią. Cały sekret kryje się w dressingu! Ale co tu dużo pisać, czas ją w końcu schrupać! :D Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym(...)ulubionych kiełków ( u mnie kiełki słonecznika) 1/2 łyżki suszonej żurawiny Dressing: 2 łyżki oleju lub oleju z zalewy od suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę. 2. Pomidory
Kuchnia w Słońcu Skąpanaduża cebula 2 ząbki czosnku 1 malutka czerwona papryka 3 plastry szynki lub boczek wędzony cząber sól pieprz ostra papryka-opcjonalnie olej do pieczenia SOS DO PLACKÓW 1 łyżka majonezu 1 łyżka keczupu 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny pieprz sól Na rozgrzaną patelnię wlać olej wrzucić cebulę i poddusić dodać boczek lub szynkę, czosnek
harrisamoje ulubione,i posmak przyprawy maggi-idealnie do nich pasuje-polecam SKŁADNIKI: 700dag śledzi matjasów OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ DUŻA ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE(...)ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1 L Z OCTEM (6-7 ŁYŻEK),ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY,KROIMY ŚWIEŻĄ CEBULĘ W PLASTRY,PAPRYKĘ KROIMY W WIĘKSZĄ KOSTKĘ,DODAJEMY DO POKROJONYCH NA KAWAŁKI ŚLEDZI,MIESZAMY MAJONEZ
Swojskie jedzonkoostra i słodka odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego Dodatkowo: 0,5 kg małych pieczarek Mięso musimy przygotować dzień wcześniej
Czerwona Porzeczkanajważniejsze- jego przygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jakby się mogło wydawać. Składniki: 4 kg świeżej czerwonej papryki 2,5 główki czosnku 3 ostre papryczki 0,75 kg cukru 1 i 1/3 szklanki octu 0,75 szklanki oleju 4 łyżki soli 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego ok 5 listków laurowych 1 płaska łyżka
Kuchnia w czekoladziegustu. Składniki na domowy ketchup: 3 kg dojrzałych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 130 ml octu winnego - użyłam polskiej firmy Jamar 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, chili do smaku sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmaż na oliwie, dodaj
Zasmakuj Kuchnibakłażana (1 sztuka) 1/2 - 2 łyżeczki płatków chili (lub posiekane świeże) 5 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu 1/2 - 1 łyżeczki soli Wykonanie: Paprykę i bakłażana opiec ze wszystkich stron pod grillem w piekarniku. Kiedy skórka papryk sczernieje, a bakłażana zbrązowieje przenieść do foliowej torebki, zawiązać
zadanie-gotowaniemałe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu 1/2 łyżeczki ziaren kminku
Czerwień i błękitząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Przygotowujemy sos. Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla. Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się(...)obieramy ze skórki. Ja osobiście nie obierałam zbyt dokładnie. Jeśli zostanie wam w niektórych miejscach nic się nie stanie.Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie miksujemy. Doprawiamy octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem. Dymkę siekamy. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Makaron gotujemy al. dente. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się
Mania Gotowania