papryka w occie - 3457 przepisów (strona:107/231)

Sushi z wędzonym łososiem 188

tego klejący. No i chyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją(...)Układamy warstwę ryżu, pozostawiając  1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki.  U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu,  pozostawiając matę bambusową

Życie zaczyna się w kuchni
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 133

doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka

Moniki Smakołyki
Domowy ketchup z musztardą do słoików 110

bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu 10 dag ostrej musztardy 8 dag cukru Przyprawy: gałka muszkatołowa gorczyca mielona papryka ziele angielski sól i pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Następnie rozgotować z pokrojoną cebulą i przetrzeć przez sito. Powstałą masę podgrzewać

Tradycyjna Kuchnia
Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 196

wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 2 rolki Składniki: około 120 g ryżu do sushi 2 arkusze nori 100 g wędzonego łososia zielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy(...)płomień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy ryż na 20 minut również pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy zaprawę. W miseczce mieszamy ocet, cukier i sól, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Ryż przykładamy do miski, dodajemy zaprawę i dokładnie mieszamy. Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów

PatiGotuje
Caponata - bigos z bakłażana 143

kolorze nie posiadają charakterystycznej goryczki dla bakłażana. Składniki na 2 porcje: 2-4 bakłażany 1 puszka krojonych pomidorów/ zamiennie 4 świeże pomidory 1 papryka - opcjonalnie czarne oliwki 1 ząbek czosnku 1cebula sól, pieprz 1 łyżka octu winnego szczypta cukru świeże oregano 2 łyżki oleju/oliwy Wykonanie: bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki na ostro 199

grilla, pieczonego mięsa, ale sprawdzi się również na imieninowym stole jako przystawka. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na min. 2 godziny. Po upływie tego czasu(...)ogórki mają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku

MarcinChef
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 132

passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany(...)chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny. Smacznego!   Artykuł Bakłażan z soczewicą

greenscarf
Rydze po Węgiersku prosto z patelni 296

koncentraty pomidorowe ok. 400 ml - 4 liście laurowy  - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren pieprz - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki octu 10% jeśli grzyby będziecie pasteryzować - 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku, dodałam wędzonej żeby podkręcić smak      Dodatkowo: - 1 łyżka soli do obgotowania rydzów     1. Grzyby czyścimy(...)cebulkę na oleju. 4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zamierzacie zjeść grzyby na świeżo nie dodajemy octu. 5. Rydze podajemy z pajdą domowego chleba, jeśli robicie przetwory należy gorącą masę grzybowo pomidorową przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut

Apetyczna babeczka
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 284

bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu(...)łyżka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą noc w lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś  2-3 godziny przed pieczeniem

Mania Gotowania
Sałatka z makaronem i jajkiem - fit, lekko i zdrowo :) 269

elementów.  Składniki: 50 g miksu sałat 50 g makaronu pełnoziarnistego  1/2 pomidora malinowego  1-2 jajka 1/3 papryki czerwonej  Sos: 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka oleju lnianego (Olejarnia Kołodziejowo) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego  1 łyżeczka musztardy (użyłam chrzanowej) 1 płaska łyżeczka miodu sól himalajska, pieprz do smaku  Przygotowanie: Makaron ugotuj

Zdrowie na języku :P
Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp 332

łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki chilli 1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w plastry.  2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy do zarumienienia

Szefowa kuchni
Caponata 156

Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry 2 małe bakłażany pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory polne podłużne obrane ze skórki 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki 1 łyżka kaparów 1 łyżka sparzonych rodzynek oliwa(...)pieprz cukier Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z warzywami i sosem sojowym. 115

noodles  2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka cukru brązowego 1 marchew 5 cm kawałek białej części pora 1/2 papryki czerwonej 1/2-1 szt papryczki chili wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia prażony sezam świeża zielona cebulka/szczypior Wykonanie: Makaron wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę , dodajemy łyżkę(...)słupki o długości ok 5 cm i średnicy ok 2 mm) z marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i  mieszamy. Smażymy tak ok 2 min. Kiedy jest gotowe nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną prażonego sezamu

Malinowe Pocałunki
Pieczarki w occie 116

Składniki: 50 dag pieczarek, 4 jajka, 2 szklanki mąki,  ½ szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, olej do smażenia. Zalewa: 1,5 l. wody, szklanka octu, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 2 duże cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy. Większe sztuki przekrawamy na pół. Jajka, mąkę i mleko

Pobite gary Barbary
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE 401

ogórków 1/2 kg.  cebuli         2 sztuki  czerwonej papryki 2 sztuki  żółtej papryki 1 sztuka selera gorczyca kolendra ziele angielskie Zalewa: 3 szklanki  10% octu 3 szklanki wody  5 szklanek cukru Składniki do namoczenia ogórków: 9 szklanek wody 1 szklanka soli Ogórki umyłam. Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół

potrawyregionalne