obiadu-polecam gorąco Składniki: 2,5 kg średnich ogóreczków 4 duże cebule 2 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy Na zalewę: 1 szkl.wody 1,5 szkl octu 1,5 szkl.cukru Przygotowanie: Ogórki pokroić w ćwiartki,cebulkę w paseczki dodać sól i wymieszać,odstawić na 2 godz. Po tym czasie dodać
Swojskie jedzonkomięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.SKŁADNIKI1 czerwona cebula2 ząbki czosnku6 łyżek octu balsamicznego4 łyżki keczupu4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chilioliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy miód, keczup
Moje Kuchenne Rewelacjeserdecznie! JAK ZROBIĆ OGÓRKI W CURRY NA ZIMĘ? potrzebujemy kilku składników podstawowych: - przyprawy curry - kurkumy - octu - ogórków zielonych gruntowych - soli, cukru i składników dodatkowych, które możesz użyć ale nie musisz, ja je dodaję bo sałatka jest wtedy jeszcze lepsza: - listek laurowy - pieprz w ziarnach - papryka słodka lub pikantna - gorczyca - kardamon Ogórki na szatkownicy, lub po prostu nożem kroimy na plastry(...)listek laurowy - 1-2 ziarnka pieprzu - 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub pikantnej (ja zazwyczaj robię połowę takich delikatniejszych, a połowę właśnie dodaje ostrą paprykę) Zagotowujemy wodę na zalewę. - 6 szklanek wrzątku - 1 szklanka cukru - 200 ml octu - 4 łyżki soli Całość mieszamy. Spróbuj zalewę czy nie jest dla Ciebie albo za octowa albo za słaba. Ja zalewę robię taką bardziej
SMYKWKUCHNIpozwoliły przygotować tą wiosenną sałatkę. Składniki: 1 mix sałat z roszponką 1 kulka sera mozzarella 5 pomidorków koktajlowych czerwonych 5 pomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona 1 ogórek surowy 4 kolby kukurydzy- mini marynowana w occie winnym Ole! 1 mix sałatkowy Italia Helio 10 g morwy białej suszonej Helio Sos: łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit 1 łyżka soku z cytryny
Podróż w kulinariaczosnek granulowany Sos: łyżka sosu sojowego ciemnego pół szklanki wody łyżka masła orzechowego łyżka brązowego cukru sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki octu (winnego, jabłkowego, ryżowego) 2 łyżki oleju płaska łyżeczka mąki ryżowej sól, papryka ostra Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Można odstawić go na godzinę do lodówki, aby przesiąkł przyprawami
e-PrzepisyKulinarneczarujmy dalej. ;) Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 - 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 duży batat 1500 ml bulionu 2 łyżki octu cydrowego 125 g startego cheddara sól Wykonanie: Cebulę posiekać, posolić i podsmażyć do miękkości na oliwie, dodając pod koniec (około 10 minut) wymieszane przyprawy. Dodać
zadanie-gotowanieuwielbia Polecam! Składniki: 500 g boczniaków 1 duża cebula olej do smażenia Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Umyte i osuszone grzyby kroimy na większe kawałki – ja kroję podłużnie
Lamarida.plSkładniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,6kg) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela
Kulinarne Przebojeniewiele a efekt Was zaskoczy. Polecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku sól morska rozmaryn Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć
Pieguskowa Kuchniapiwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej z daktylami i rodzynkami albo ten z pomarańczy, daktyli
GRUBY WAŁEKprzygotowaniem produktów, to tylko 2 minuty :) Potrzebujemy pół litra oleju, jajko lub dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz...czosnek...paprykę... :) Jajko parzymy 10 s w wrzątku. Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika :) Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund... przesuwając blender góra
chleba naszegododatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy
Cooking Monsterdodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy
Cooking Monstertego przepisu pomidor szpinak kiełki rzodkiewki mięta sos bbq śliwkowy Składniki na śliwkowy sos bbq: 1,2 kg śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry ½ szklanki miodu ⅓ szklanki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka świeżo startego imbiru 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka chilli ½ łyżeczki sos Worcestershire Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucamy drylowane śliwki
PaleoLifepapryki różne kolory 2 duże cebule 5 papryczek chili czerwonej ZALEWA: 1 i 1/2 l. wody 1/2 l. octu 10% 1 szk. cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ziela angielskiego 10 listków laurowych Papryki oczyścić umyć i pokroić w paski, cebulę w piórka, wszystko wymieszać. W garnku zagotować składniki zalewy, dodać pokrojone papryki i cebulę. Całość
Swojskie jedzonko