litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 płaskie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - 1/4 łyżeczki mielonego chili - 2 łyżeczki carry - 3 łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć
Apetyczna babeczkazagości na dłużej w naszym domowym menu. Składniki: • 500 g ogórków • 1 łyżka soli • pęczek szczypiorku • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżka kwaśnej śmietany • pieprz do smaku Marynata • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżki wody • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać(...)przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany
To co kochamodstawić na 3 godziny 1 kg cebuli – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny 1 kg papryki – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny Zalewa 1,5 szkl octu 1 kg cukru 0,8 l koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka
Pieguskowa Kuchniaporcje: 200 g makaronu (waga suchego, przed ugotowaniem) około 300 g buraków (idealne byłby młode) 400-500 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta ostrej papryki pół łyżeczki cynamon do przybrania: listki mięty i wegański parmezan wg przepisu Jadłonomi, tyle, że ja użyłam migdałów w płatkach, a nie mielonych (50 g płatków, łyżka(...)Jeżeli masz „stare” buraki, to je obierz i cieniutko pokrój w półplasterki, jeżeli „młode” to wyszoruj i przekrój na pół . Przełóż je do miski, skrop octem balsamicznym i posyp cukrem. Odstaw na minimum 15 minut. Truskawki umyj, wydłub szypułki i poprzekrawaj na pół. Na dużą patelnię wrzuć połowę truskawek, dodaj 100 ml wody i smaż przez
greenscarfmnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka 2 żólte papryki 2 czerwone cebule Marynata: 4 łyż ki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki startego imbiru kilka listków świeżego(...)praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki ze sobą wymieszać) Sposób przygotowania : Kurczaka kroimy w sporą kostkę, cebulę i paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pieczemy przez
Gosia gotujewybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia lub pełnoziarnista bułka, może być chleb 1 ząbek czosnku świeże oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszone oregano ocet balsamiczny opcjonalnie kilka oliwek - idealne są kalamata(...)oregano i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąc grzanki. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem, świeżym i suszonym oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać odrobiną tartego parmezanu
Kulinarne Inspiracjeilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 posiekane zielone papryki chili z nasionami 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: W średniej wielkości patelni rozgrzać oliwę(...)czosnek. Smażyć aż czosnek lekko zbrązowieje. Dodać następnie cebulę i paprykę chili i smażyć około 4 minut. Dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie sos zdjąć z ognia i ostudzić. Po całkowitym wystudzeniu dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Klasyczny sos piwny Ten pyszny sos barbecue
naRuszcieokoło 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone) majonez serek Philadelphia 1/2papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż bez ząbków pałeczki drewniana lub bambusowa miska do ryż garnek około(...)krewetki a potem je oczyścić i obrać z pancerzy. Zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy krewetki około 6 minut. Po ugotowaniu krewetki wkładamy do zimnej wody. Wędzonego łososia, ogórka zielonego, paprykę i awokado kroimy w paski. Można użyć dowolnej ryby. Ważne aby była z pewnego źródła, ponieważ zależy nam na świeżości. Jeśli nie jesteście miłośnikami surowych ryb polecam upiec
Mania Gotowaniaprzepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku(...)przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego
Poezja smakuziela angielskiego 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka gorczycy 1 ząbek czosnku 1 kwiat kopru Zalewa: 3szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 750g ostrego ketchupu 5 łyżeczek ostrej papryki Wykonanie: 1. Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyskórą są duuużo lepsze i super chrupią. ;-)Składniki:- 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą)- 4 pomidory- 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna)- 1 cebula (u mnie czerwona)- ser feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy(...)kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy w kostkę ser feta. Układamy odsączone z zalewy oliwki, pokrojoną w ćwierć-krążki cebulę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorem oraz oregano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy obficie różowym octem winnym (lub innym) oraz oliwą z oliwek i serwujemy. Można całość wymieszać razem
Smaczne Zdrowecukinii 0,5 kg cebuli 400 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 10 % 1 i 1/3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu Cukinię dokładnie szorujemy. Cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na grubej tarce - mieszamy z solą i odstawiamy
peggiwkuchnimąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym
Gotowanie jest łatweKolejna sałatka na kolejne leniwe niedzielne popołudnie.Składniki na 2 osoby:- dwie garści rukoli- 1 papryka zielona- 2 średnie czerwone pomidory- 4 jajkaSkładniki sosu:- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka octu balsamicznego z modeny- sól wg uznania- 3 małe łyżeczki mioduNa dno salaterki ułożyć rukolę a jako drugą warstwę pokrojone w okręgi pomidory i paprykę. Wskazówka, oczyśćmy pomidory z pestek, zdaniem
Smaki Brazyliiliści alg morskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do ryżu (lub przygotować sos z octu ryżowego, cukru i szczypty soli) – 150 g wędzonego łososia – 1/2 średniego ogórka świeżego – 1/2 papryki świeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego
Podwójnaporcja