ilość zależy oczywiście od waszych upodobań i możliwości) czosnek ziele angielskie ziarenka pieprzu liście laurowe cebula biała gorczyca olej zalewa: 0,5 l octu 10% 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki soli Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony wewnątrz papryki. Pociąć paprykę wzdłuż na ćwiartki, lub mniejsze paski jeśli ktoś lubi. Paprykę ułożyć ściśle
na moim stole...lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania wg uznania 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól i pieprz Ogórka dokładnie myjemy, możemy go obrać lub zostawić zieloną skórkę, wybór należy(...)plastry. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene (lub inny solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe
Cooking Monsterlekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania wg uznania 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól i pieprz Ogórka dokładnie myjemy, możemy go obrać lub zostawić zieloną skórkę, wybór należy(...)plastry. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene (lub inny solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe
Cooking Monsterzrozumcie - to mój pierwszy raz :) DOMOWE SUSHI WEGETARIAŃSKIE. dla 4 osób 250g ryżu do sushi (kleisty, co ułatwia formowanie) - 2 woreczki4 łyżki octu ryżowego3-4 listki sushi nori1 łyżeczka wasabi1/2 małej cukinii zielonej1/2 papryki czerwonej1/2 serka kremowegodo podania: sos sojowyRyż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentuzagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków(...)Następnie wyjmujęz woreczków, mieszam z octem ryżowym i zostawiam do całkowitego wystudzenia.Cukinię kroję w długie słupki, nie za grube, które następnie blanszuję (wrzucamdo wrzątku, chwilę zostawiam, aż nieco zmięknie, ale nie utraci koloru), po czymstudzę w wodzie z lodem. Paprykę kroję także w słupki, uprzednio usuwając gniazdonasienne i wszystkie pestki. Odstawiam na bok. źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło
W kuchni Karmel-itkiZapraszam SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 6 średnich słoików. SAŁATKA -1,5kg poszatkowanej kapusty białej -500g ogórków -2 papryki czerwone -350g cebuli -400g marchwi ZALEWA -4 szkl wody -125ml octu -1,25 szkl cukru -7 liści laurowych -10 sztuk ziela angielskiego Kapuste białą szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej, paprykę kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupapryki ( po wydrążeniu) - 2 papryczki chili bez pestek - 3 koncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki) - 2 łyżki soli - 1 szklanka octu - 7 listków laurowych - 7 ząbków czosnku - 1/2 kg cukru - 1/2 litra oleju Przygotowanie: Paprykę wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki
Zainspirowana w kuchnioctowej zalewie.Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie stanowić smakowitą propozycję:) Sałatka Papryka&Cukinia Składniki: 2 kg papryki 1 kg cukinii 1 kg cebuli zalewa: 2 łyżki soli 0,5 litra octu 10% 2 l wody 1 szklanka cukru ząbki czosnku (pokrojone w plastry - ilość wg uznania - ja daję całą główkę) Paprykę dokładnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTradycyjne papryki w pysznej miodowej zalewie ! Składniki: 6 papryk czerwonych 6 papryk pomarańczowych 8 ząbków czosnku 8 gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 11/2 szklanki octu 200 ml miodu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli 1 łyżka nasion gorczycy ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdka nasienne, następnie pokroić w paski i przełożyć
Tradycyjna Kuchniapomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. 2. Rozgrzać
DefinicjaSmakusałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę(...)przez 25 minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij
codojedzeniasałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę(...)przez 25 minut. Wyjmij blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij
codojedzeniapocięta na cienkie plasterki - opcjonalnie sos jogurtowy 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 2 łyżki octu jabłkowego tutaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka miodu szczypta czosnku w proszku szczypta kurkumy i papryki (opcjonalnie) 1 łyżka świeżej pietruszki, bazylia, szczypiorek(...)rzeżucha 1 łyżeczka świeżego tymianku Wykonanie Umyć warzywa. Pokroić pomidorki na połówki ,oraz obranego ogórka w plasterki. Umytą i osuszoną paprykę oczyścić z pestek ,pokroić w słupki. Umyć i osuszyć zioła, posiekać je drobno. Połączyć jogurt, oliwę z oliwek, ocet, miód, przyprawy, zioła w małej misce .Wymieszać wszystko do połączenia składników . Dodać warzywa do dużej salaterki, skropić sosem z góry
w mojej kuchniłyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą
R'n'G Kitchennóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy obiadu. Składniki: 3 kg papryki 2 duże cebule zalewa 3 L wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo na każdy słoik ok 500 ml 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 3-4 ziarna
magiczna kuchnia KasiSól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz(...)minut (ja lubię jak papryka jest taka al dente). Potem dodać pędy bambusa, ananasa pokrojonego w kostkę i odsączoną kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę z palnika. Sos: do miski wlać syrop z ananasa. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Za pomocą trzepaczki połączyć składniki. Następnie dodać passatę, cukier, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku. Wszystkie
Fabryka pomysłów