papryka w occie - 3457 przepisów (strona:88/231)

Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 158

ostra papryka w proszku - wg uznania 20 ml oliwy do sosu i 20 ml do podsmażenia kwiatów łyżka cukru  dwie łyżki octu Wykonanie: Makaron ugotować na al dente czyli tak by stawiał lekki opór zębom. Warzywa (papryka, czosnek, cebula, papryka) umyć. Paprykę i bakłażana nakłuć by nie wybuchły podczas pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni). Paprykę piec(...)długo by skórka się przypiekła się miejscami na czarno - około 30 minut. Pozostałe warzywa piec do miękkości. Po wyjęciu z pieca paprykę nakryć miską by zaparowała (sparzyła się) i usunąć z niej skórkę oraz gniazda nasienne. Bakłażana także obrać ze skórki. Nie jest to trudne, skórka lekko odchodzi. Kiedy wszystkie warzywa są już upieczone, należy je zblendować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka na grilla 247

kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę ścieram na tarce jarzynowej do dużej miski, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną cebulę, dokładnie mieszam.  Szczypiorek, koperek natkę siekam niezbyt drobno, dodaję razem

Kuchnia Prezydentowej
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 181

cebule 2 łyżki dżemu morelowego 2-3 łyżeczki przecieru z chili ( lub 1-2 papryczki chili) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser  majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)zacznie się karmelizować. Dołożyć dżem morelowy, przecier z chili i słodką paprykę. Smażyć chwilę aż do połączenia się wszystkich składników. Wlać wino i dusić do momentu aż alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.  3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około

DefinicjaSmaku
salatka na zime---insalata per l'inverno .... 182

ogórków, 4 szt papryki czerwonej, 1/2 kg cebuli, 1 duży seler, 1szkl.soli, 2 łyżki gorczycy === zalewa do gotowania : 6 szklanek wody 3 1/2 szklanki cukru 3 szklanki octu(...)WYKONANIE. . ... Ogórki ze skórką ( dlatego nie mogą być za duże) pokroić w słupki. paprykę w słupki. cebulę w półplasterki. seler obrać i pokroić w słupki. warzywa przełożyć do miski i zalać warzywa 9 szklankami zimnej wody i 1 szklankę soli.Pozostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie odcedzic salatke .Włożyć do wyparzonych słoiczków ,nasypać gorczycy po kilka ziaren

w mojej kuchni
Sałatka ” Gniotka” z cukinii na zimę 183

height: 1em;" /> Składniki : 5 małych cukinii (takie,żeby nie miały komór nasiennych- wielkości dużego ogórka szklarniowego) 2 duże cebule 5-6 białych papryk 2 czubate łyżki gorczycy 1 szklanka cukru ( niepełna) 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 1/2 l oleju słonecznikowego Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Cukinię także obieramy ze skórki , ścieramy na szatkownicy , na jak najcieńsze plastry

Ogrodnik w podróży
Kolorowe pikle warzywne 135

słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne    SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Wodę gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem 126

salsą i aromatycznym ryżem. Polecam! Składniki: 100 g ryżu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą(...)gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać sól, pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć

Raj dla Podniebienia
Pikle wielowarzywne do słoika 467

Drukuj Automatycznie zapisany szkic window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 niewielkiego kalafiora 1 mały brokuł 3 marchewki cukinia 2 cebule 1 papryka ( u mnie czerwona) patison (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku kilka gałązek natki Zalewa 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie Sposób przygotowania Zalewa Zalewę gotujemy przez(...)woda, cukier, ocet, sól, ziele i liście laurowe) Pikle Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Marchew tniemy w plasterki. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki. Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy

Mieszam w Garnku
Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 105

czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego Szaszłyki warzywne: 1 kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa(...)dżemu. Pamiętaj, aby nie rozgotować owoców. W razie potrzeby dodaj więcej cukru oraz octu. Chutney powinien być słodko-winny w smaku. Fasolowe burgery Jedną czerwoną cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj rodzynki i smaż jeszcze kilka minut. Wsyp przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem

Food Square
Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś 137

ciecierzycy z puszki.   Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu czerwona papryka umyta i oczyszczona 4 kiszone ogórki pokrojone na kawałki zielony ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plasterki kilka rzodkiewek

Ugotowane pozamiatane
Koreczki serowe 178

pomidorów suszonych), anchois, papryka czerwona, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser z pleśnią niebieską, orzechy włoskie, winogrona jasne, orzechy nerkowca, śliwki z octu, wykałaczki Sery pokroić w kostkę o wielkość 2x2x1 cm. Śliwki pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nabić 2 paski śliwki, kostkę papryki i na końcu ser żółty. Na wykałaczkę nadziać oliwkę owiniętą anchois

królestwo garów
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2498

cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy

kgwjanczewo
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 118

Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru – 1/2 szklanki oleju – 1/4 szklanki octu – 1 łyżeczka soli – 200 g keczupu – 1 mały słoiczek – 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek   Wykonanie

To co kocham
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 178

mango 3 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego Dressing: 5 łyżek oliwy  0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki octu balsamicznego 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/8 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie:  W słoiku łączymy wszystkie składniki dressingu, dokładnie wstrząsamy przez ok. 1 min odstawiamy w stronę

Kuchnia Łukasza