papryka w occie - 3457 przepisów (strona:84/231)

Sałatka warzywna do słoików na zimę 90

pomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 16 łyżeczek cukru 6 łyżeczek soli ¾ szklanki octu Wykonanie: Marchewkę pokroić w talarki i smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Następnie włożyć do wyparzonych słoików

Tradycyjna Kuchnia
Papryka z miodem do słoików na zimę 107

żeby każdy znalazł to czego szuka. A jak nie znajdziecie to dajcie znać. Zrobimy, przetestujemy, opublikujemy.       Potrzebujemy: 1 kg papryki 5-6 łyżek oliwy z oliwek Zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego 10% 50 g miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy kilka kulek ziela angielskiego Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z ogórkówi papryki do słoików na zimę 161

kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka soli 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru gorczyca liście laurowe, ziele angielskie   Ogórki kroimy na 2-3cm kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 140

już czujemy się jak w knajpce nad Morzem Egejskim... Ech... do dzieła - zróbmy sobie tę przyjemność:) Składniki: 2 bakłażany 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu oliwa sól 50 g sera bałkańskiego 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Bakłażany pokroić wzdłuż(...)roztarty z solą, kumin i cynamon. Dodać pomidory z puszki (odsączone), cukier i ocet. Dusić jeszcze około 15 minut. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć 1/3 sosu. Na nim ułożyć warstwę bakłażanów. Lekko posolić. Następnie znowu sos, bakłażany (posolić) i sos. Na wierzchu ułożyć paski pieczonej papryki. Całość posypać pokruszonym serem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec około

zadanie-gotowanie
Kurczak po seczuańsku 257

piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka octu ryżowego;250 ml przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Sposób przygotowania(...)minut.Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć i osuszyć. Cukinię i marchewkę obrać, pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę.W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka

Gospodyni Miejska
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 162

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje  - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 łyżki miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi(...)oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :)  1 porcja - 345 kcal

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z cukinii – do obiadu 127

mnie z pewnością będzie często gościć jako dodatek do obiadu…     Składniki: 1 młoda cukinia 2 marchwie pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 łyżka miodu pół łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz   *** Marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i również ścieramy(...)dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w małe paseczki *** *** Wszystkie warzywa solimy (użyłam 1 łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody *** *** W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę oraz ocet jabłkowy *** *** Tak powstałą marynatą zalewamy warzywa, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy na 20 minut aby smaki się przegryzły *** *** Następnie ponownie mieszamy

Blog z Apetytem
Krem z pomidorów 143

ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do gorącego rosołu(...)Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem.     Smacznego:)   Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Sałatka z rukoli,pokrzywy ,figi z prażonymi orzechami z dodatkiem rukwi wodnej i szpinaku 140

gałązki pokrzywy 4 świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki 1-2 jajka ugotowane na miękko sól i pieprz do smaku Sposób: *Mieszankę myjemy i osuszamy . *Pokrzywę myjemy i traktujemy drastycznie wrzącą wodą, dzięki temu(...)odcedzamy ,gdy przestygnie śmiało zrywamy listki. *Prażymy orzechy na oliwie z oliwek dodając łyżkę słodkiej papryki ,smażymy często mieszając do czasu aż nam pięknie zbrązowieją . *Odcedzamy na sitku orzechy pozbawiając ich oliwy . *W małej misce dodajemy oliwę z oliwek szczyptę soli ,troszkę pieprzu i ocet balsamiczny i łączymy. *Gotujemy jajka na miękko (pamiętajmy 3 minuty od zagotowania się wody) *Figi

Viola cooks with passion
Surówka z białej kapusty na chiński sposób 169

system odtruwania wydaje sie byc wowczas przestawiony na wysokie obroty-skora sie oczyszcza , a energia odnawia.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:1/2 sredniej glowki kapusty1 ostra papryka czerwona-opcjonalnie1 maly kawalek imbiru3 lyzki octu ryzowego2 lyzki jasnobrazowego cukru1 lyzka oleju sezamowegogarsc orzeszkow ziemnychgarsc  migdalow1 plaska lyzka soliWykonanie:  Kapuste obrac z wierzchnich lisci i drobno poszatkowac.Wymieszac z sola(...)cienkie paseczki.Imbir obrac i drobno posiekac.Migdaly sparzyc wrzatkiem ,zdjac skorke.Kapuste lekko odcisnac z nadmiaru plynu.Dodac olej,ocet,imbir i papryke.Wymieszac i odstawic do lodowki,by sie schlodzila.Przed podaniem posypac surowke posiekanymi orzeszkami ziemnymi i migdalami.Uzylam platkow midalowych podprazonych wczesniej na patelni.Uwagi:dodatek ostrej papryki zastapilam marynowana papryka ze sloika,poniewaz nie przepadam za ostrymi potrawami.Kapuste najlepiej poszatkowac dzien wczesniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 176

nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek.  Sałatka Szlachecka Składniki: 2 kg ogórków 2 kg marchewki 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1/2 kg papryki 4 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru ziele angielski, pieprz, liść laurowy Kapustę  poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki (mogą być

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z papryki na zimę 236

pasztetem . Gorąco polecam jej zrobienie. Składniki : 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg papryki zielonej 0,5 kg papryki pomarańczowej  0,5 kg papryki żółtej 1 kg cebuli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1 łyżeczka kurkumy  2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 10 ziaren czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Paprykę

Gosia gotuje
Achocha nadziewana papryką w marynacie 110

dzikie ogórki -achocha papryka papryczka chili czosnek zalewa 4,5 szkl wody 1 szkl octu 200 g cukru 20 g soli ziele angielskie gorczyca biała Przygotowujemy ogórki achocha; należy odciąć ogonki, patyczkiem wykonać otworek i wetknąć pasek papryki , tak wykonujemy całą partię do marynowania. Do każdego słoiczka ok 300 ml  wkładamy ząbek czosnku, 2-3 plasterki papryczki chili

Gotowanie jest łatwe
Chrupiąca, słodko-kwaśna sałatka z cukinii 143

dodatek do obiadu, a zawekowana, w zimowe dni przypomni nam smaki i kolory lata. Składniki: 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki 3 cebule 1 zielona papryka 1/2 główki czosnku 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki oleju łyżeczka gorczycy 1 płaska łyżka soli 2 łyżki posiekanego koperku Cukinie kroimy na pół i delikatnie

Kasia i jej kobiecy świat
Sałatka z mango – lekkie orzeźwienie 116

sałat ( 1/2 -1/3 opakowania ) 8 włoskich orzechów Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki musztardy ( ja dałam sarepską ) Niewielka ilość octu winnego Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Mango obieramy i kroimy w słupki ( zawiera pestkę ). Podobnie kroimy cebulę i paprykę. Do miski wykładamy sałatę, dodajemy pokrojone składniki. Natkę pietruszki siekamy i na koniec dodajemy uprażone i schłodzone orzechy włoskie. W oddzielnym

Smaki Ewy