słońce. Koniecznie wypróbujcie przepisu! Na zdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska(...)ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki. Pokrój w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz
Z Kuchni Do Kuchniłyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku ALBO Sos II: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz drożdże, mieszamy. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk
Smaki Na Talerzuroku na bieżąco - zapraszam do polubienia bloga na Facebook'u: LENA GOTUJE BLOG Z PRZEPISAMI KULINARNYMI. Popularne w 2017roku: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ PIGWA DO HERBATY PAPRYKA KONSERWOWA OGÓRKI CURRY GRZYBY MARYNOWANE W OCCIE SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI PIERNIK LAST MINUTE SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPTACH SAŁATKA KRÓL IMPREZY Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Lena Gotujechudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty
Szefowa kuchniczerwona papryka Ogórki umyłam,pokroiłam nożem w podłużne plastry średniej grubości. Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. W słoikach układałam ciasno plastry ogórków i po kilka paseczków papryki. zalewa: 3 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka
Kolorowa kuchnia Elkicukinii 2 białe cebule 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych gorczyca pieprz ziarnisty ziele angielskie Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Cukinię dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę, a cebule w plastry. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Z podanych składników
Tradycyjna Kuchniasmażymy w tak przygotowanej panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy. Ja zalewam usmażonego karpia marynatą z całego słoika od papryki. Możecie też przygotować marynatę zagotowując ¼ szklanki octu 10%, 1,5 szkl. wody, ½ łyżki wody, ¼ szklanki cukru, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, 2. liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego. Marynatę gotujemy 2 minuty. Ciepłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy
Ostra na Słodkożadnej sałaty. Oryginalna Horiatiki to pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki i feta, a to wszystko skropione grecką oliwą. W niektórych regionach dodaje się do niej także paprykę. Do oliwy można też dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, aby nie była mdła – jeśli mamy oliwę najwyższej jakości zrezygnujmy z tego dodatku. Sałatka może być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem
Poezja smakuLeżał biedy banan samotnie , to żeby mu się nie nudziło zmiksowałam go razem z żółtkiem dla ostrości dodałam kilka kropel octu balsamicznego, sól i pieprz Na koniec papryka , tu kolor jaki taki . Paprykę mocno upiekłam przetarłam przez sito , dla gęstości żółtka ugotowane na twardo , troszkę podstawowych przypraw i gotowe
Eli Gotowaniedoskonale nadające się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku. Składniki 3 kromki czerstwego chleba 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego sól 6 pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ogórek 1 jajko 2-3 ząbki czosnku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, usuwamy gniazda nasienne i grubo
R'n'G Kitchenmiłe portfelowi promocje np. na taką oto kaczkę. I co teraz?! Składniki: 1 kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko 1 pomarańcza tymianek,majeranek papryka słodka sos balsamiczny 2 gałązki rozmarynu ocet jabłkowy 50 g margaryny/oleju sól, pieprz 3-4 buraki czerwone 3-4 łyżki miodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić na mniejsze
Karczma Honoriettyrozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy
Ostra na Słodkobądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć
Moja Galeria Smakudużych ogórków (duże długie ale bez dużych pestek) 2 łyżki soli kamiennej 8 łyżek oleju rzepakowego 2 duże ząbki czosnku 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne) 1 szklanka octu 10 % 0,5 kg cukru Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości
Monia miesza i gotuje