jest już po świętach, ale takie jajka świetnie sprawdzą się również na innego rodzaju imprezach. Składniki: jajka 12 szt, buraki 1,5 kg, ocet 200 ml, sól, do dekoracji: majonez, szczypiorek posiekany, słodka papryka w proszku, Sposób przygotowania: Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości, dzięki temu buraki możemy później(...)ćwikłę. Do wody po burakach dodajemy ocet i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skorupki i wkładamy do gorącej wody po burakach na 1 godzinę. Po upływie tego czasu jajka wyciągamy, przekrawamy na pół i dekorujemy majonezem, posiekanym szczypiorkiem i posypujemy papryką w proszku. Smacznego
kulinarne odsłony patiIdealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki chilli 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki cukru 150 ml octu winnego 2 łyżki soli Wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie talarki (najlepiej zrobić to za pomocą szatkownicy lub na tarce, która ma otwór(...)cukinię i przekładamy ją do miski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę. Chilli cieniutko siekamy (wraz z nasionkami). Co bardzo ważne, należy robić to w rękawiczkach! Tak przygotowane warzywa mieszamy razem z cukinią. Doprawiamycałość gorczycą, cukrem oraz octem winnym. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Następnie gorące
MyCookBook.plryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy(...)makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przeważnie zalewamy wodą na ok 5 minut. W trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam. W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem. Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać. Doprawiamy solą
Apetyt na Zielonekilka innych przypraw..dodawałam wedle własnego smaku i gustu.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchewki 1 szkl. surowego ryżu 1/4 szkl. octu 1/2 szkl. oleju 1 szkl.cukru sól, pieprz papryka w proszku (słodka lub ostra) Pomidory sparzyć i obrać ze skory.Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć
Moje domowe kucharzeniemące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego 3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao około pół szklanki keczupu łyżka sosu chili słodko-kwaśnego Tao Tao łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Umyte mięso kurczaka pokroić w kostkę ( ok.3 cm) Umytą paprykę, cebulę oraz wcześniej namoczone grzyby i umyte pieczarki pokroić w małą kostkę Ze składników na ciasto przygotować(...)której będziemy maczać pokrojone mięso, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor W garnuszku zrobić sos mieszając wodę, sos sojowy, cukier, ocet, keczup i mąkę ziemniaczaną Na patelni rozgrzać olej i przez około 5 min. smażyć paprykę, cebulę i grzyby mun ( ugotowane wg przepisu na opakowaniu ) i pieczarki, potem wlać do nich sos i delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec
Proste Potrawyśledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone Sposób przygotowania: Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie(...)kostkę cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy układamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie30 g sera fetaPrzygotowanie:Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek(...)fileciki anchois oraz połowę przygotowanych pomidorów, dymek i listków bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy oraz ocet. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego dressingu, doprawiamy go do smaku i przelewamy do dużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym
Smakowity Blog Kulinarnybędzie bardziej kolorowa 2 żółte papryki szczypiorek majonez, sól, pieprz ewentualnie gęsty jogurt Przygotowanie: Umyte pieczarki ugotować w wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego lub octu ( będą bielsze)- odcedzić i po wystudzeniu pokroić w kostkę Papryki, cebulę i szczypiorek pokroić podobnie Składniki połączyć, posolić, dodać do smaku pieprz mielony, polać majonezem- wymieszać. Kto woli może majonez wymieszać z jogurtem. Sałatka bedzie
Proste Potrawywarto spróbować w takiej odsłonie. Oryginalny przepis na sałatę lodową lub zwykłą zieloną. Składniki 200 g wyłuskanego bobu 1 czerwona papryka miks sałat 150 g tuńczyka w naturalnej zalewie kilka czarnych oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego pół łyżeczki musztardy Dijon sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie Bób blanszowałem we wrzącej wodzie przez(...)minuty, zahartowałem zimną wodą, wycisnąłem z jasnej skórki. Paprykę umyłem, oczyściłem, pokroiłem w paski. Sałatę opłukałem, porwałem na mniejsze kawałki. Tuńczyka podzieliłem na cząstki. Oliwki drobno pokroiłem. Ocet wymieszałem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem, sos wymieszałem z pozostałymi składnikami
R'n'G Kitchenłyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii,lub bazylii 1 duży ząbek czosnku, w plasterkach 1 mały jalapeno 3 cukinie pokrojone w kostke 2 łyżeczki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 4 duże jajka Wykonanie Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, smażyć(...)bazylie ,lub szałwie, czosnek jalapenos, i dusić, mieszając, około 30 sekund. Dodać cukinię, octu, 3/4 łyżeczki soli i pieprz świeżo zmielony .Mieszać do połączenia smaków. Przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zacznie mięknąć, 6 do 8 minut. Odkryć i dodać paprykę i połowę natki pietruszki. Gotować do squasha jest całkowicie miękkie i lekko brązowy
w mojej kuchnisię chociażby spóźnialskim kucharzom ;) Jeśli za późno, to przypomnę o nim w przyszłym roku. Składniki: * 3 kg ugotowanych czerwonych buraków * 1 kg cebuli * 1 kg papryki Na zalewę: * 1 szklanka oleju * 1 szklanka octu * 1 szklanka cukru * 2 szklanki wody * 1 łyżeczka czubiasta soli Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak. Drugiego dnia
Pieprzyć z Fantazjąłyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie łyżeczki musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; - 1 płaska łyżeczka ostrego ketchupu; - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Sałatę włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, pokrojone jajka oraz pokrojone w drobną kostkę ser, paprykę i ogórka. Przygotowanie sosu: Szalotki
dom-agi.plSkładniki: 1.5 kg papryki czerwonej 0.5 kg białej lub żółtej papryki 1 kg ogórków 500 g cebuli marynata: 1 L wody 200 ml octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry
magiczna kuchnia Kasiprzepis na błyskawiczny sos poniżej) Kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu ½ pokrojonej w kostkę papryki Garść liści bazylii Sos pomidorowy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż do misy miksera(...)piecz około 15 minut lub do czasu, aż brzegi „pizzy” zbrązowieją. Wyciągnij z pieca. Krok 3 Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu. Posmaruj nim upieczony placek mięsny. Rozsyp posiekaną paprykę, rozłóż równomiernie kawałki mozzarelli, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż mozzarella ładnie się przyrumieni. Artykuł Czwartek: Pizza margheritta… na cieście z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzrazem tworzyć inne wersje :) Są zdrowe, sycące, smaczne! Składniki (ok. 4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 ogórka długiego 1 papryka słodka, długa 1 cebulka szalotka 2 marchewki 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu winnego przyprawy(...)sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny Kapustę poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokroić w kostkę. Paprykę w cienkie paski. Cebulkę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Następnie dodać jogurt, olej, musztardę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać
Zdrowie na języku :P