Prosta,smaczna i szybka potrawa a w dodatku cieszy oko kolorem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 1,5 szt papryki kolorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego sól,pieprz,bazylia przyprawa gyros Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na paseczki. Przyprawić przyprawą gyros,polać niewielką ilością oliwy,wymieszać i odstawić(...)oleju,smażymy do lekkiego zrumienienia.Pod koniec przyprawiamy solą,pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem balsamicznym i bazylią.Dokładnie mieszamy,przekładamy na talerz. Patelnię myjemy,ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka,smażymy,aż się lekko zeszkli,dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz cukinie w talarki. Smażymy na półtwardo,przyprawiamy solą,pieprzem oraz bazylią - dodajemy kurczaka
Niespełnione zdolności kulinarnemarchewki kilka listków sałaty kiełki brokuła 0,5 pęczka szczypiorku świeża kolendra 1 limonka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Sos: 0,5 papryczki chilli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Kurczaka lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką, ugrillować i pokroić na paski. 2) Przygotować
Fitsweet.mekaszy pęczak 1 puszka kukurydzy 1 brokuł 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 100 g cieniutkich kabanosów z chili DRESSING: 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu jabłkowego WYKONANIE: Kasze pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ostudź. Kalafior ugotuj na parze al dente , a następnie(...)stracił koloru, ostudź. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, pokrojony w kawałki kalafior, odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę papryki oraz w około 1 cm kawałki kabanosy. Dokładnie wszystko zamieszaj. DRESSING; Olej lub oliwę, ocet jabłkowy i miód dokładnie wymieszaj w szklance. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj. Sałatka jest gotowa od razu do spożycia, ale można ja również wstawić
Słodko-Słony Świat Ilonyząbki czosnku, 2 świeże papryki, 1 torebka gorczycy, 2 łyżki soli, 1 pęczek natki pietruszki lub selera. Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć
Tradycyjna Kuchniakuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)obierałam). Czosnek i cebulę obieramy a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Radość kipiąca uśmiechem.swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi wyjątkowego smaku może być dym w płynie czy wędzona papryka. Niektórych sosów nie trzeba będzie gotować, ale może się okazać, że będą tego wymagały aby je zagęścić. Domowy sos barbecue – przepis(...)minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również
naRuszcieMoże zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend? Składniki: (8 słoików po 330 ml*) 5 kg podłużnych pomidorów, 7 średnich sztuk cebuli, 2 sztuki czerwonej papryki, 1/2 średniej papryczki chilli, 125 ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów, 400 g cukru, 1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 1/3 łyżeczki gorczycy(...)pieprz czarny, gorczycę, ziele angielskie i goździki. Papryki - zarówno chilli, jak i zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup
Plate of Joyketchupu ok. 100-110 g cukru brązowego 2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć, ale warto dodać) 3-4 łyżki miodu 2 łyżeczki wędzonej papryki (koniecznie, to ona daje ten dymny, wędzony posmak i aromat!) 75 ml octu czerwonego winnego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżo wyciśniętego 1 łyżeczka granulowanej cebuli 0,5 łyżeczki(...)chili 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli opcjonalnie 1-2 łyżki rumu lub whisky Wykonanie: Ketchup przełożyć do rondelka. Dodać cukier, przyprawy, octy, miód i sos Worcestershire. Dokładnie wymieszać. Jeśli używacie – dodać rum lub whiskey. Wstawić na niewielki ogień, dodać masło. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (trzeba pilnować i mieszać!). Delikatnie podgotowywać ok. 10 minut
Pociąg Do Kuchnikoktajlowych (ok. 100 g), - 1/2 papryki (ok. 75 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, curry. Sposób przygotowania 1. Tofu kroimy w kosteczkę. 2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzastąpienia. Często przygotowuję rzadszą wersję, która nadaje się do serwowania np. z pieczonymi Empanadas Składniki (4 porcje) -1 kg dojrzałych pomidorów -1 zielona papryka -1/3 długiego ogórka -1 cebula -1 kromka chleba -3 łyżki białego octu winnego -1 ząbek czosnku -4 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżeczka soli -opcjonalnie: 200ml zimnej wody Przygotowanie Pomidory, ogórek i paprykę umyć(...)miski włożyć pokruszoną kromkę chleba i pokrojone w ćwiartki pomidory. Z papryki usunąć pestki, ogórek, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić i dodać do pomidorów. Całość zblendować. Do zmiksowanych warzyw dodać ocet, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli uważamy, że konsystencja nie jest odpowiednia można dodać zimną wodę. W razie obniżenia smaku ponownie doprawić według uznania. Wstawić do lodówki
Zielona Kuchniaprzepisu. Znalazłam go tutaj. Już tradycyjnie zrobiłam na próbę z połowy porcji, zamieniłam ocet spirytusowy na mój - jabłkowy i zmniejszyłam ilość cukru. I po tych zmianach jak dla mnie jest idealny:) Przepis podaję z całej porcji. Składniki: - 1,5 kg pomidorów - 2 papryki ( czerwoną i zieloną) - 3 ząbki czosnku(...)duża cebula - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka domowej vegety - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka pieprzu - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 4 łyżeczki cukru trzcinowego - 3 łyżki oliwy Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Z pomidorów można zdjąć skórki, ale nie jest to konieczne jeśli zamierzacie przecierać
chwile dla mniesushi ryż : 0,5 ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania(...)odkrywając na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już “letni” można skręcać rolki lub robić inne sushi. W tym czasie możemy
MarciochaKucharzySKŁADNIKI: Mix sałat bazylia kolorowa papryka rzodkiewka orzechy nerkowca SOS 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz ulubione zioła Sałaty potargać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Ułożyć wszystkie składniki na półmisku, polać sosem tuż przed podaniem i posypać orzechami. Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić
harrisapochodzi z bloga Pyszne Kaprysy ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych
Kolorowa kuchnia Elkideskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, dużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli, 2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość
blog.moje-pasje.info