papryka w occie - 3457 przepisów (strona:64/231)

SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK, WARZYWAMI I KABANOSEM 300

kaszy pęczak 1 puszka kukurydzy 1 brokuł 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 100 g cieniutkich kabanosów z chili DRESSING: 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu jabłkowego WYKONANIE: Kasze pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ostudź. Kalafior ugotuj na parze al dente , a następnie(...)stracił koloru, ostudź. Do miski wsyp ugotowaną kaszę, pokrojony w kawałki kalafior, odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę papryki oraz w około 1 cm kawałki kabanosy. Dokładnie wszystko zamieszaj. DRESSING; Olej lub oliwę, ocet jabłkowy i miód dokładnie wymieszaj w szklance. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj. Sałatka jest gotowa od razu do spożycia, ale można ja również wstawić

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików na zimę 133

ząbki czosnku, 2 świeże papryki, 1 torebka gorczycy, 2 łyżki soli, 1 pęczek natki pietruszki lub selera. Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć

Tradycyjna Kuchnia
Sos cukiniowo paprykowy. 151

kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2,5 kg cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/3 szkl. octu 10% 1/3 szkl. sosu sojowego 1/3 szkl. oleju 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)obierałam). Czosnek i cebulę obieramy a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy

Radość kipiąca uśmiechem.
5 łatwych i szybkich domowych sosów barbecue 181

swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi wyjątkowego smaku może być dym w płynie czy wędzona papryka. Niektórych sosów nie trzeba będzie gotować, ale może się okazać, że będą tego wymagały aby je zagęścić. Domowy sos barbecue – przepis(...)minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również

naRuszcie
Domowy ketchup 136

Może zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend?  Składniki: (8 słoików po 330 ml*) 5 kg podłużnych pomidorów, 7 średnich sztuk cebuli, 2 sztuki czerwonej papryki, 1/2 średniej papryczki chilli, 125 ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów, 400 g cukru, 1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 1/3 łyżeczki gorczycy(...)pieprz czarny, gorczycę, ziele angielskie i goździki. Papryki - zarówno chilli, jak i zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup

Plate of Joy
Sos barbecue z Memphis 171

ketchupu ok. 100-110 g cukru brązowego 2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć, ale warto dodać) 3-4 łyżki miodu 2 łyżeczki wędzonej papryki (koniecznie, to ona daje ten dymny, wędzony posmak i aromat!) 75 ml octu czerwonego winnego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżo wyciśniętego 1 łyżeczka granulowanej cebuli 0,5 łyżeczki(...)chili 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli opcjonalnie 1-2 łyżki rumu lub whisky Wykonanie: Ketchup przełożyć do rondelka. Dodać cukier, przyprawy, octy, miód i sos Worcestershire. Dokładnie wymieszać. Jeśli używacie – dodać rum lub whiskey. Wstawić na niewielki ogień, dodać masło. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (trzeba pilnować i mieszać!). Delikatnie podgotowywać ok. 10 minut

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z tofu 150

koktajlowych (ok. 100 g), - 1/2 papryki (ok. 75 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, curry. Sposób przygotowania 1. Tofu kroimy w kosteczkę. 2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gazpacho 174

zastąpienia. Często przygotowuję rzadszą wersję, która nadaje się do serwowania np. z pieczonymi Empanadas Składniki (4 porcje) -1 kg dojrzałych pomidorów -1 zielona papryka -1/3 długiego ogórka -1 cebula -1 kromka chleba -3 łyżki białego octu winnego -1 ząbek czosnku -4 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżeczka soli -opcjonalnie: 200ml zimnej wody Przygotowanie Pomidory, ogórek i paprykę umyć(...)miski włożyć pokruszoną kromkę chleba i pokrojone w ćwiartki pomidory. Z papryki usunąć pestki, ogórek, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić i dodać do pomidorów. Całość zblendować. Do zmiksowanych warzyw dodać ocet, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli uważamy, że konsystencja nie jest odpowiednia można dodać zimną wodę. W razie obniżenia smaku ponownie doprawić według uznania. Wstawić do lodówki

Zielona Kuchnia
Sos cygański 116

przepisu. Znalazłam go tutaj. Już tradycyjnie zrobiłam na próbę z połowy porcji, zamieniłam ocet spirytusowy na mój - jabłkowy i zmniejszyłam ilość cukru. I po tych zmianach jak dla mnie jest idealny:) Przepis podaję z całej porcji. Składniki:   - 1,5 kg pomidorów  - 2 papryki ( czerwoną i zieloną)  - 3 ząbki czosnku(...)duża cebula   - 1 łyżeczka soli  - 1 łyżeczka domowej vegety  - 1 łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka pieprzu  - 2 łyżeczki octu jabłkowego   - 4 łyżeczki cukru trzcinowego  - 3 łyżki oliwy Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Z pomidorów można zdjąć skórki, ale nie jest to konieczne jeśli zamierzacie przecierać

chwile dla mnie
SUSHI 140

sushi ryż : 0,5  ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania(...)odkrywając na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już “letni” można skręcać rolki lub robić inne sushi. W tym czasie możemy

MarciochaKucharzy
SAŁATKA Z PAPRYKĄ 206

SKŁADNIKI: Mix sałat bazylia kolorowa papryka rzodkiewka orzechy nerkowca SOS 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz ulubione zioła Sałaty potargać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Ułożyć wszystkie składniki na półmisku, polać sosem tuż przed podaniem i posypać orzechami. Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić

harrisa
Sałatka z kapusty,papryki i marchewki do słoików 278

pochodzi z bloga Pyszne Kaprysy  ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli  zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych

Kolorowa kuchnia Elki
Letnie przetwory: Ogórki curry 164

deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, dużą miskę odporną na działanie wysokiej temperatury, garnek, słoiki, chochlę. Przygotuj składniki: 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soli, 2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule. Do garnka wlej wodę i ocet. Do płynu wsyp cukier. Całość

blog.moje-pasje.info
Ogórki kanapkowe z papryką w marynacie curry 303

dodana papryka. Sami zatem musicie zrobić i zdecydować, bo naprawdę warto :) Składniki: 3 kg długich, prostych ogórków 2 czerwone papryki 1 zielona papryka kilka mini marchewek koper Marynata : 700 ml wody 1 i  3/4 szklanki octu  1 i 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki curry(...)umyć i pokroić w długie  plastry ok. 1 centymetrowe, paprykę w paski. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków i papryki, Powtykać między warzywa marchewki. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą  marynatą zalać  ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie

Gosia gotuje
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 166

kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku(...)Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł

SzczyptaSmaQ