jogurtu naturalnego sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory Sos 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę
kgwjanczewodoskonały, ze słodkawą nutą i odrobiną pikantności. 3 kg pomidorów 0,5 kg jabłek 2 cebule 1 łyżka gorczycy 1 szklanka cukru 0,5 szklanki octu 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórę, dodać poćwiartowane jabłka i cebulę i ugotować na małym ogniu do rozbełtania składników. Następnie dodać pozostałe
Jadło i czytadłomarchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem
Gaździnka warzysię. Przepis, na którym się wzorowałam, pochodzi z tej strony: http://ucztadlapodniebienia.blogspot.com 2 kg pomidorów 0,4 kg czerwonej cebuli 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżka ostrej papryki 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy w kubku do robienia koktajlu (można blenderem
Humanistka w kuchniwarzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie. Składniki: 1 marchewka 1/2 młodej cukinii po pół czerwonej i zielonej papryki 1 pietruszka 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz do smaku 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania Warzywa umyć, marchew
Czerwień i błękitstarszych. Ogorki zawieraja askorbine-enzym,ktory utlenia witamine C.Dlatego surowych owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A oklady ze swiezych platkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru liść laurowy pieprz czarny ziarnisty Wykonanie: Filety moczę w wodzie z dodatkiem octu(...)litry wody wlewam pół szklanki octu). Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry
Bea(u)ty kitchenkurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Z podanych
Czerwień i błękitminut i gotowy dla 2 osób.- 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek- 4 średnie ziemniaki- olej do smażenia- papryka ostra i słodka- sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata- ocet owocowy i oliwa z oliwek- łyżka masławstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na kilka części. Najlepiej nadają się(...)minutach odcedzamy kartofle, wykładamy na naoliwioną blachę, posypujemy obiema paprykami i solą.Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zrumienią.Podczas gdy ziemniaki dochodzą przygotowujemy sałatę.Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek.Teraz mięso. Kroimy
Pasje Jolkigroszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki 5 jajek 80g mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: ziarna pieprzu, czerwona papryka Sposób przygotowania Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki temu nie popękają). Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko(...)Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga połówkę jajek. Dekorujemy tworząc oczka z ziaren pieprzu i buzię z czerwonej papryki. Dodane przez: Kloruś
Pyry na Gazsmaczny, domowy ketchup. SKŁADNIKI ok. 2 kg cukinii obranej i oczyszczonej z nasion ok 1 kg. cebuli 1,5 kg pomidorów 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 małe papryczki chili lub 1 łyżeczka sproszkowanek 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki soli 3-4 łyżki cukru ok 6-8 ząbków czosnku gałązka oregano gałązka natki pietruszki kilka(...)ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę dodajemy do cukinii, następnie wrzucamy rozdrobnione lub sproszkowane chili, gorczycę i paprykę słodką. Gotujemy, aż pomidory będą się rozpadać. Garnek odstawiamy z ognia i wszystko dobrze blendujemy. Tak przygotowaną pulpę ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, dodajemy ocet, gałązkę, oregano, natkę pietruszki. Gotujemy do odparowania nadmiar płynu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem , cukrem. Tutaj należy posmakować
W kuchennym oknie EwySkładniki: 4 kg kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg cebuli 6 ogórków gruntowych 3 papryki zielone 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 3,5 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę
magiczna kuchnia Kasiplastrach oliwa z oliwek lub olej z ostropestu Buraka upiecz, wystudz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz posolić, wymieszać z odrobinka octu. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z ogórkiem w plasterkach oraz koperkiem. Paprykę pokrój w kawałeczki. Pomidora w cząstki. Płatki podpraż na suchej i gorącej patelni. Ułóż obok siebie wszystkie pyszności i dosmacz pieprzem i solą. Dodaj oliwy . Posyp
Z Kuchni Do Kuchni