papryka w occie - 3457 przepisów (strona:102/231)

Sałatka pasterzy 81

Danie kuchni tureckiej. Składniki 2 pory 3 czerwone papryki 100 g czarnych oliwek 200 g owczego sera pół pęczka natki pół pęczka tymianku 50 g migdałów 4 łyżki octu winnego z białego wina 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju sól pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty(...)wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni. Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi

R'n'G Kitchen
Pollo brazyliano 218

Składniki: 8-10 kawałków kurczaka 1 papryka czerwona 2-3 pomidory puszka brzoskwiń w lekkim syropie 50 ml octu jabłkowego 50 ml cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu Worcester łyżka ulubionej musztardy sól i pieprz natka kolendry kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach.  Przygotowanie: Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec(...)żaroodpornym naczyniu. Cukier, ocet i mąkę gotować do momentu uzyskania przezroczystości. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch pokrojoną paprykę, pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki) oraz brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze

Karczma Honorietty
Sałatka pomidorowa z granatem 165

porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy(...)oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę.  Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie

Stare Gary
Sos pomidorowy 147

listki) 1 łyżeczkę cynamonu (płaska) ½ łyżeczki mielonych goździków (jak ktoś nie lubi, można pominąć) sól, pieprz i cukier do smaku ocet jabłkowy – 3 łyżki (dodatkowo zakonserwuje). Przygotowanie: Czosnek zawijamy w folię lub papier do pieczenia. Na blasze układamy papryki (oprócz chilli) oraz czosnek. Wsadzamy do nagrzanego do 250 piekarnika, pieczemy, aż papryki będą czarne a czosnek miękki. Do garnka(...)grubym dnem wkładamy pomidory, nie dodajemy żadnej oliwy ani wody. Papryki obieramy, czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do pomidorów, dokładamy zioła, papryczki chili pokrojone na większe kawałki. Dusimy, aż pomidory zmiękną i lekko się rozpadną – wtedy bierzemy blender i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ocet. Dusimy dalej, odparowując maksymalnie. Gęsty sos będzie bulgotał, więc zaopatrzcie się

ladykitchen
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 139

wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku KARMELIZOWANE ŚLIWKI 200 g śliwek świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę 3/4 szklanki bulionu(...)papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy połową soku z pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Przed grillowaniem filety osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy szczyptą soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą. ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miseczki posypujemy cukrem, cynamonem i ostrą papryką w proszku. Odstawiamy. KASZĘ JAGLANĄ płuczemy na sitku

cool and minty
PIERŚ INDYKA PIECZONA W GLAZURZE 229

SKŁADNIKI 1 pierś indyka o wadze ok. 800-900 g. przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili w proszku marynata: po 2 łyżki: sosu sojowego, miodu, octu winnego i powideł śliwkowych; 1 ząbek czosnku, starty na tarce WYKONANIE MARYNATA: do miseczki wkładamy miód, starty czosnek  i powidła(...)Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy sos sojowy i ocet. Można też wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzać do uzyskania gładkiej konsystencji. PIERŚ INDYKA opłukujemy, dokładnie osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Piekarnik nagrzewamy do 175℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu.  Pierś indyka wyjmujemy

cool and minty
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 584

drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie paseczki, fasolkę – w krótkie słupki. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich sól – mieszamy wszystko razem, dokładnie, żeby sól mogła dostać się w każdy zakamarek. Odstawiamy miskę na 2 godziny – warzywa przez ten czas zmiękną i puszczą sporo wody.   Po pokrojeniu i zasoleniu warzyw szykujemy zalewę – mieszamy ocet z wodą, dodajemy wszystkie(...)zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew 1 łyżka soli (15g) 350ml filtrowanej wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody

Karo in the Kitchen
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 204

osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso(...)dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce (jak zawsze polecam naczynie szklane zamykane ) Nie dodajemy czosnku i innych wspaniałości tylko dlatego że nie chcemy zabić smaku tego delikatnego mięsa i z niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek

Viola cooks with passion
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 176

osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso(...)dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce (jak zawsze polecam naczynie szklane zamykane ) Nie dodajemy czosnku i innych wspaniałości tylko dlatego że nie chcemy zabić smaku tego delikatnego mięsa i z niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek

Viola cooks with passion
Ogórki - koreczki - przetwory na zimę 225

słodko-ostre ale nie do przesady. Po prostu pyszne. Ogórki - koreczki Składniki 3,5 kg ogórków 5 łyżek soli 1 główka czosnku ½ łyżki papryki chili w proszku Składniki na zalewę 6 łyżek oliwy 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki - koreczki - składniki Wykonanie Ogórki myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm. Zasypujemy je solą i odstawiamy

Pyza i Surówka
Wstążka karbowana z gulaszem 187

Składniki -reginette  FABIJAŃSCY -mięso wołowe, na gulasz -pieprz ziołowy  SKWORCU -przyprawa do wołowiny  SKWORCU -ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy -mielony len jako zagęstnik -ziarenka jałowca nie więcej niż(...)parmezan Pokrojone mięsko w kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem . Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek Goccia D'Oro. Wymieszaj.Włóż do lodówki na godzinę, może nawet dwie. Następnie podsmaż na oleju i dodaj papryki tak czerwonej jak żółtej. Dodaj troszke wody. Wsyp ziarenka jałowca, duś pod przykryciem aż mięso kompletnie zmięknie

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba po japońsku 392

olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju  Sposób przygotowania 1. Rybę(...)Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić do ostygnięcia. 3. Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne  10 minut.Na koniec dać ogórki też

W królestwie smaków Beaty
Marynowana pierś z kurczaka 107

piersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące

Gotowanie jest łatwe
Grecka sałatka 157

Składniki : sałata  pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet  winny- 2 łyżki sól i pieprz woda - 1 łyżka Przygotowanie : Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka i cebulę obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Ogórki do słoików 84

cebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy 1 torebka ziela ang. Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować

Smakołyki Asi