papryka w occie - 3457 przepisów (strona:110/231)

Pikantna sałatka z kalmarem 136

ziela angielskiego • sól, pieprz • 1/3 limonki – sok Sos • 2 ząbki czosnku • 3 plastry imbiru • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami(...)octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić

To co kocham
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 237

sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili  100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu sól, pieprz 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki  Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (ok 40 min) w proporcjach 1:2, odcedzamy  2. Bób gotujemy w osolonym(...)Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min  4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing -  w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku

Słodki Kompromis
Sałatka z grzybów 143

przed ugotowaniem należy je pokroić w paski) 50 dkg cebuli 2 duże marchewki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 7 łyżek octu słoiczek koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, ostra papryka w proszku WYKONANIE: Cebulę pokroić w drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju.  Dodać marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dusić

Kuchnia Beaty
Polędwiczki z warzywami po chińsku 173

delikatne, szybko się robi i taki  obiad zrobimy w 20 minut.  1 woreczek ryżu 1 polędwica wieprzowa 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 por biała część 1 cukinia mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 cm imbiru(...)oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 2 minuty. Dolewam wodę, sos sojowy,dodaję cukier trzcinowy, ocet winny i chwilę mieszam

wesoła kuchnia
Sos pomidorowy słodko-kwaśny 198

czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki) 2 łyżki musztardy 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu naturalnego 3 szklanki cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić

Cukiernia Pychotki
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 227

pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego  1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,   Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.  Czosnek rozgniatamy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą) 166

roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci. Składniki: 4 kg ogórków ½ kg marchwi ½ kg papryki (czerwona lub kolorowa) ½ kg cebuli ¾ łyżki soli Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% spirytusowego ½ szklanki oliwy 3 łyżki soli Ok. ½ łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry

Smakowy Raj
SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 222

dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar  słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek   Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie (opcjonalnie)      Zacznijmy od chrupiących(...)grzanek. Bułkę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam ją na suchej patelni. Gdy były już chrupiące starłam na nie ser cheddar. Posypałam słodką czerwoną papryką, odrobiną soli i skropiłam je olejem rzepakowym. Ser cudownie oblepił grzanki. Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku. Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili. Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie

potrawyregionalne
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 176

łupinek 40 g płatków migdałowych 6 gałązek natki pietruszki 1 duża kromka czerstwego chleba 4 łyżki octu z czerwonego wina 8 łyżek oliwy  sól do smaku Przygotowanie sosu romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne. Papryki ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową(...)razem z papryką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paprykę, chilli i czosnek wyciśnięty z osłonek. Smaż ok. 3 minuty. Czerstwy chleb porwij na kawałki, dodaj na patelnię i smaż z warzywami, aż stanie się złoty i chrupiący. Całą zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj posiekane pomidory, ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw solą. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Przełóż

Chilli Czosnek i Oliwa
„Niecodzienna” sałatka obiadowa z przepiórczymi jajkami 142

dojrzewać pomidory malinowe , a one są do sałatek najlepsze na świecie ..mniam .. Składniki : 2 pomidory malinowe , słodkie , mięsiste i mocno dojrzałe 1 zielona papryka grubościenna 1 mała cebulka , najlepiej szalotka 8 przepiórczych jaj sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego , roztartego w palcach cząbru sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepiórcze jajka gotujemy , wrzucając(...)minuty . Następnie zlewamy wrzątek i jajka natychmiast zalewamy zimną wodą , odstawiamy do ostygnięcia . Obieramy ze skorupek , przekrawamy na pół . Pomidory kroimy w plasterki dowolnej wielkości , ja preferuję półksiężyce Paprykę najlepiej pociąć w niezbyt długie paski . Warzywa przekładamy razem do miski . Składniki na sos łączymy ze sobą i przelewamy do warzyw . Mieszamy , odstawiamy na około 30 minut , żeby wszystko się przegryzło

Ogrodnik w podróży
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 264

ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy:sos sojowy - do kurczakamielona czerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka:  Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety(...)kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe sushi 177

zainwestować w składniki :) Składniki na 2 osoby (ok. 30 sztuk): ryż: 250g ryżu do sushi (1 kubek) 30 ml octu ryżowego 1 kubek wody 1,5 łyżki cukru Pozostałe: awokado 4 płaty nori łosoś wędzony paluszki surimi szczypiorek czerwona papryka ogórek zielony serek typu Philadelphia sos sojowy imbir marynowany wasabi mata bambusowa Przygotowanie: Ryż dobrze opłukać. Zalać zimną wodą(...)przykryciem na kolejne 10 minut. Następnie do ryżu dodać ocet ryżowy wymieszany z cukrem. Nori położyć na macie bambusowej chropowatą stroną do góry. Mocząc ręce w wodzie, na płat nałożyć cienką warstwę ryżu, zostawić ok. 1,5 cm z jednej strony. Na ryżu w poprzek nakładać ulubione dodatki np. łosoś, paprykę pokrojoną w paski, ogórek w słupki/ paluszek surimi, serek

Fabryka pomysłów
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 152

cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek 2 małe czerwone cebule 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Wykonanie: Kawałki sarniny myjemy, osuszamy, w razie potrzeby oczyszczamy z błon,  a następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego(...)solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką octu jabłkowego, można też doprawić odrobiną soli, ewentualnie też

Quinoa Raz!
Sałatka z cukinii i papryki 461

wydaniu. SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI Składniki: (na około 10 małych słoików) 5 cukinii 3 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 opakowanie gorczycy 1 łyżka soli kamiennej zalewa: 1,25 l wody 1,25 szklanki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Cukinię(...)myjemy i kroimy na ćwiartki a następnie na plastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy w misce, posypujemy solą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Następnego dnia kroimy na plasterki czosnek, dodajemy do reszty warzyw, które przekładamy do słoików (bez soków które puściły nocą) . Sałatkę posypujemy

Bon appetit mon amie
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym 232

smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka(...)stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować.  Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania