papryka w occie - 3457 przepisów (strona:112/231)

Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 205

Sezon pomidorowy w pełni, więc postanowiliśmy z niego skorzystać! Co powiecie na pyszne i soczyste pulpeciki z serem gorgonzola? Zanurzone w sosie z pieczonych pomidorów z papryką i  pomidorkami koktajlowymi? To taki comfort food w najlepszym wydaniu! Koniecznie z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół! Wszystkie wytyczne odnośnie stylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie(...)pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, suszone płatki chili, ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, sól, pieprz dodatkowo: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, makaron Linguine, świeża bazylia Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy na połówki

Plate of Joy
Pieczeń z dzika wg Aleex 151

udziec bardzo smakował. Polecam. Składniki: • udziec z dzika ok. 1 kg • tłuszcz: olej lub smalec • cebula • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, papryka Marynata: • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina • 0,10 litra octu winnego • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego • 1 łyżeczka cukru • 1 szt. goździk • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca(...)chłodne miejsce na 2-3 dni. Przynajmniej 2 razy dziennie mięso odwracać. 5. Po 3 dniach wyjąć mięso z marynaty, oprószyć przyprawami. Ja użyłam pieprzu, soli, czosnku i papryki. 6. Do brytfanny lub rękawa foliowego włożyć tłuszcz: może być olej lub smalec oraz smak mięsny. 7. Włożyć do środka udziec. Obłożyć plastrami cebuli. 8. Piec, w zależności od wielkości udźca

W mojej kuchni
Sałatka z roszponką, ogórkiem, awokado i jajkiem w koszulce 169

jajko do dekoracji  przyprawa do dań z jajek* *mieszanka suszonego szczypiorku, koperku, bazylii, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, natki pietruszki oraz pieprzu  Jajko wbić do płaskiej miseczki. Do garnuszka wlać wodę i ją posolić. Wlać do niej ocet. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu

Ugotować
Sałatka a’la sos tatarski 464

mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań) 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki marynowane 7 jajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz, cukier kiełki (u mnie kiełki brokuła) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy(...)dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajemy musztardę, ocet oraz majonez ze śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Schładzamy w lodówce. Pieczarki, korniszony oraz papryki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i odstawiamy na około pół godziny. Po osączeniu przekładamy do miski. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek

Smaki Na Talerzu
Galaretka ogórkowo-marchewkowa 268

Jelly with cucumbers and carrotsSkładniki.6 marchewek średniej wielkości1 długi ogórek1/2 szklanki wina białego wytrawnego1/2 łyżeczki papryki łagodnej1/4 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynysólpieprzSos.6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać(...)łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.Foremkę,11 x 21 cm, zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem przygotować

Kulinarny karnet Christophera
Sos słodko kwaśny 126

pomidorów 2 kg papryki 1,2 kg cebuli 1,2 kg marchwi 2 puszki kukurydzy 2 szkl cukru 200 ml octu 200 ml oleju 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki gorczycy białej pół łyżeczki pieprzu czarnego Pomidory zemleć lub zmiksować przy pomocy blendera. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Te produkty włożyć do garnka i gotować

Gotowanie jest łatwe
pikantny "ketchup" z cukinii 549

Składniki na 10 butelek o pojemności 200 ml: 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej 1/2 kg cukru 1 szklanka octu 1/2 kg cebuli 5 ząbków czosnku 200 g koncentratu pomidorowego papryczka chilli łyżeczka ziół prowansalskich łyżka ostrej mielonej papryki 1/2 łyżki curry 1/2 łyżki pieprzu łyżka soli Cebulę i cukinię zmiksować, zasolić i odstawić do lodówki na 6 godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pikantny ketchup z cukinii 248

przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce   1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka czosnku granulowanego Detaliczny instruktaż wykonania i poradnik pasteryzacji poniżej.  Warzywa dokładnie(...)umyć i osuszyć. Cukinię obrać ze skóry - lepiej używać młodej cukinii, wtedy nie trzeba pozbawiać jej nasion . Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać z łupin. Wszystkie warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki - chyba bym oszalała, gdybym z tarką ręczną musiała się tu mierzyć! użyłam elektrycznej szatkownicy , wiem wygodna jestem i dobrze mi z tym! :) Zasypać je w dużej misce solą

Grunt to przepis!
Sałata rzymska z kurczakiem, pomidorkami i fetą 352

kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach 2-3 łyżki pestek dyni 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego 2 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, słodka papryka, zioła do pizzy zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki olej do smażenia Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy oraz(...)słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i grubo poszatkować. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki połączyć z pestkami dyni. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki

Czerwień i błękit
Śledzie po kaszubsku 1113

około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi(...)moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.  Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z grzybami 147

potem zbierzemy je do koszyka.   Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul   Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików

Maminek kulinarny
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 406

Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela(...)ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić na drobne różyczki. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać

Kulinarne Przeboje
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 166

duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu winnego zmielony czarny pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie(...)odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika. Przestudź przez 5 minut, następnie pokrój je grubszą kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą, papryką, chili i kminem. W celu przygotowania jagnięciny dopraw ją porządnie solą i pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty

karmelowy
Gorąca feta z rukolą 182

kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka. Składniki 4 grube plastry fety 1 jajko 2 garści rukoli po 2 czerwone i żółte papryki kawałek parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki czarnych oliwek Sos : 1 posiekana dymka 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie   Sos : wszystkie składniki umieściłem w słoiku. Zakręciłem i potrząsałem energicznie

R'n'G Kitchen
Marchew po koreańsku 182

dekoracji 2-3 łyżki przyprawy do marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać

w mojej kuchni