papryka w occie - 3457 przepisów (strona:111/231)

Sałatka "Do majonezu"- w słoiku 186

doprawić i podać do stołu.  Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi ok 3 łyżki soli Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić

Kuchnia w czekoladzie
Lunchbox - najszybsza sałatka z papryką i pomidorem 253

zielona, ale każdy kolor jest w porządku) - 1 pomidor - garść grubo posiekanego koperku Sos: - 1 łyżka sosu sojowego - 3/4 łyżeczki octu jabłkowego - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku - pieprz do smaku Sałatę targamy na małe kawałki, paprykę kroimy w kostkę o takiej wielkości, jaka nam pasuje, pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne, a następnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Caponata 117

oliwek bez pestek garść czarnych oliwek bez pestek oliwa  z oliwek EV do smażenia 2 łyżki octu winnego sól morska pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą

Kulinarne przygody Gatity
Borowiki z papryką 122

bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1/2 - durszlaka  borowików po ugotowaniu pieprz sól 2- łyżki cukier 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy 4 - szt papryka kolorowa 4 szt  -cebula 0,5 - szkl woda, 0,5 - szkl olej, 3-   łyżki ocet 10 % ziele angielskie listki laurowe PRZYGOTOWANIE: Borowiki średniej wielkości, oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i obgotować przez kilka

Kuchnia Danusi
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 117

jednym kawałku 1 łyżeczka soli pieprz kolendra rozmaryn jałowiec szczypta chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć(...)dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać solą, pieprzem, rozmarynem i papryką, polać olejem (ok 3 łyżki

Gotowanie jest łatwe
Marynowane prawdziwki z marchewką i papryką 96

będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na rodzinnych spotkaniach. Składniki: Prawdziwki Zalewa: 3,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu 2/3 szklanki cukru 1 i 1/4 łyżki soli Dodatkowo na każdy słoiczek: paseczki z 1/4 czerwonej papryki 1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu ok 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 grubszy

Kuchnia w czekoladzie
Pasta paprykowa 139

szklanki oleju - 2 szklanki cukru - 0,5 łyżeczki chili - 3 płaskie łyżeczki soli - 3 słoiczki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka octu - 1 op. bazylii - 0,5 op. oregano - 0,5 op. ziół prowansalskich - 5 liści laurowych Przygotowanie: Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i zmielić w maszynce razem z papryką. Po zmieleniu przekładamy

Kulinarne życie
Papryka marynowana z miodem II 106

kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 3-4 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu Marynata: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do każdego wyparzonego słoika włożyć korzeń chrzanu, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz i włożyć paprykę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kalafiorem 179

Kulinarne przeboje.pl. Polecam.   Warzywa: 2 średniej wielkości kalafiory 70 dag marchewki 70 dag ogórków gruntowych 1/2 kg cebuli 1/2 kg czerwonej papryki 1 mały pęczek koperku ( w oryginalnym przepisie duży) Zalewa: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć) 2 liście laurowe

Praktyczna pl
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 179

Sałatka na ciepło z warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne! Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie(...)porze roku polecam Wam dynię, bataty i wszelakie warzywa korzeniowe, jednak latem i wczesną jesienią możecie zamienić je na cukinię, bakłażana i paprykę. Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 167

komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad.  Domowy fast food w wiosennym wydaniu: pity(...)min.Składniki:na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z mozzarellą i miodowym winegretem 134

główka sałaty lodowej 30 dag pomidorków cherry 20 dag małych kuleczek mozzarella 1 szklarniowy ogórek ½ czerwonej papryki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem Miodowy sos winegret: 1 ząbek czosnku (można pominąć )  1 łyżka płynnego  miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Sałatę opłukać zimną wodą(...)cherry pokroić na połówki, tak samo obranego ze skórki ogórka, paprykę pokroić w kostkę, ser mozzarella osączyć z zalewy, wszystko razem wymieszać, posypać posiekaną drobno cebulką dymką ze szczypiorkiem. Miodowy sos winegret: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, przełożyć do słoiczka, wlać miód, oliwę  i sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz pieprz, słoiczek zakręcić potrząsnąć sałatkę, polać

Wanilia i Kardamon
Cukinia z chili 187

Składniki: 2 kg cukinii 0,5 główki czosnku 2 cebule 2 średniej wielkości marchewki bądź 1 duża 2 średnie czerwone papryki papryczka chili około 0.5 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki soli Zalewa: litr wody 250 ml octu 4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka kolendry łyżeczka zmielonego pieprzu 3 liście laurowe Wykonanie: Cukinie pokroić w plastry, chili (bez pesteczek) pokroić drobniutko,czosnek

Krakowskie smaki Ani
Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym 104

smaku • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykow-cebulowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Filety pokroić

To co kocham
Ogórki kanapkowe na dwa sposoby 121

litra Ja miałam ok. 3 kg pociętych ogórków i otrzymałam 11 słoików. Składniki na zalewę: 1 litr wody 1 ½ szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru   Dodatkowo: Ziarna gorczycy Ziarna ziela angielskiego Ziarna pieprzu Liść laurowy Koper Papryka ostra mielona Kurkuma 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Ogórki Sól kamienna   Wykonanie: Ogórki pokroić na plastry. 1 kg pociętych ogórków zasolić

Przepisy Babci