oraz kilkoma innymi składnikami, grube rolki długości ok. 1-2 cm. Składniki: 2 listki nori 100 g ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie(...)ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia. Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik, np. awokado. Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam
Weganizm infantylnyszklanki wody 2-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (lub octu jabłkowego) 1-2 łyżki oleju 1 cm kawałek imbiru 1-2 ząbki czosnku cynamon (ilość według uznania) anyż (ilość według uznania) goździki mielone (ilość według uznania) ostra papryka w proszku (opcjonalnie) ok.1 łyżka cukru lub miodu sól (opcjonalnie) skrobia ziemniaczana (opcjonalnie) WYKONANIE Kroimy marchewki(...)paseczki i odkładamy na później. Mięso mielone smażymy na oleju dodając czosnek, cynamon, paprykę w proszku, sól i pieprz. Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy
ZofianaSkładniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone(...)kroimy w talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju
Przepisy kulinarne babci Antoninypiersi z kurczaka użyłam przypraw od Skworcu . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1/2 czerwonej papryki * 1/2 zielonej papryki * 1/2 żółtej papryki * 1 marchewka * 1 mała cebula * 1/2 puszki ananasa+ sok * sól * około 3 łyżek octu * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 łyżki cukru * przyprawa do kurczaka * odrobina pieprzu cayenne * około 1 łyżki mąki ziemniaczanej * 1/2 szklanki wody(...)łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, przyprawy do kurczaka i pieprzu cayenne. wszystkie trzy papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę również w kosteczkę a marchewkę w cienkie słupki. Dodać warzywa do mięsa i podsmażyć wszystko razem. Następnie wszystko zalać sokiem z ananasa i odrobina wody
Zrób to smaczniewody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy(...)stroną do dołu. Nakładamy dość cienką warstwę ryżu, rozkładamy go zwilżonymi rękami (w wodzie z octem ryżowym). Zostawiamy 1,5 – 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Na ryżu układamy dodatki: np. łososia wędzonego zawiniętego w por, plasterki awokado, gałązki drobnego szczypiorku, cienko pokrojoną paprykę. W przypadku układania składników nie ma żadnych ograniczeń. Czasami przez przypadek wyjdzie nam bardzo ciekawy
mojewypiekiinietylkowody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - wodorosty sushi nori - kawałek wędzonego łososia (nie w plastrach) - inne ulubione dodatki (awokado, papryka, por, drobny szczypiorek…) Dodatkowo: - sos sojowy oryginalny japoński Marukin - chrzan wasabi (pasta lub proszek) - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - mata bambusowa - bambusowa podstawka na sushi Podstawą sushi jest dobrze ugotowany ryż. Wsypujemy(...)stroną do dołu. Nakładamy dość cienką warstwę ryżu, rozkładamy go zwilżonymi rękami (w wodzie z octem ryżowym). Zostawiamy 1,5 – 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Na ryżu układamy dodatki: np. łososia wędzonego zawiniętego w por, plasterki awokado, gałązki drobnego szczypiorku, cienko pokrojoną paprykę. W przypadku układania składników nie ma żadnych ograniczeń. Czasami przez przypadek wyjdzie nam bardzo ciekawy
mojewypiekiinietylkodługie patyczki i posmarować sosem przed i w trakcie pieczenia. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozzarelli 1/4 czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu, ja użyłam Miodu lawendowego Huzar 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz Pierś z kurczaka nacinamy do 2/3 wysokości co 1 cm. Mozzarellę kroimy w plasterki
MamaOskarkacebuli 1 łyżka soli Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Zasypać solą i odstawić na 1 godzinę. Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę
kulinarnyswiatdomiłyżka soli 1 łyżka suszonego czosnku Sos romesco Garść orzechów laskowych Garść migdałów Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:) Ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 5 łyżek oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni(...)zamknięcia, obierz ze skórki a następnie rozkrój i usuń białe części ze środka i nasionka. Włóż paprykę do blendera. wsyp po garści orzechów laskowych i pistacjowych, dodaj 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, płaską łyżeczkę pieprzu kajeńskiego.. Zmiksuj całość. Posól. Spróbuj. Jeśli trzeba dodaj octu, pieprzu lub soli. Krok
Niedzielny kucharzmnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy
Kulinarne przygody Gatitywędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy , majeranek, papryka słodka lub ostra do smaku dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól(...)Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle na złoto, dodajemy kapustę i przyprawy, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną mieszankę cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko
Kuchnia Prezydentowejturę spróbuję z różnymi ziołami :) Zachęcam do gotowania! ;) Składniki: 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg obranej cebuli 2 szklanki cukru szklanka octu 10% 400g koncentratu pomidorowego około 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej- w wersji pikantnej, natomiast w łagodnej pół łyżeczki Cebulę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę można też
Czerwona Porzeczkapasowało i smakowało ;) Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje: - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny) - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: - łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz(...)sól Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę - robimy to delikatnie. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Następnie łyżką mieszamy i jednocześnie wrzucamy jajo tak, by białko obtoczyło żółtko - ubrało go w koszulkę ;) Gotujemy 2-3 minuty (dokładnie pilnując czasu!), żeby żółtko nie ścięło się w środku. Gotowe
Sajkofanka smakujajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić
Chilli Czosnek i Oliwakarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko
Gotowanie jest łatwe