różyczek brokułu 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli) pęczek natki pietruszki na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli lub cheddara Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie. Cukinię, różyczki brokuła(...)minuty. Dodaj cukinię, brokuły oraz czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodaj także większość posiekanej natki pietruszki (część zostaw do dekoracji). W rondelku wymieszaj passatę pomidorową z posiekanym ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, szczyptą soli i suszonym oregano. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego
Chilli Czosnek i Oliwaczerwonej 1 cebula 1 czosnek solo 1 bakłażan 1 zielona cukinia 1 chili 200 ml bulionu warzywnego 1 słodka papryka, pół na pół żółta i czerwona 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka octu balsamicznego sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oleju świeży tymianek i pietruszka wedle smaku Przygotuj obie fasole. Najlepiej(...)pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę na oleju po czym dodaj czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażan, paprykę i chili. Posyp przyprawami (nasiona kminu upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu) i smaż przez 3 minuty. Wlej pomidory, ocet, wsyp ugotowaną fasolę, dopraw solą i pieprzem i gotuj chili przez 10 minut. Ugotowane chili posyp tymiankiem lub natką pietruszki
codojedzeniakulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 krążek cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju Zalewa: 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata szklanka cukru 1 łyżka soli Sposób wykonania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. 2. Do każdego wcześniej umytego słoiczka włożyć składniki wymienione powyżej. Ułożyć ciasno paprykę. 3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą marynatą
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 marchewki 0.5 kg cebuli zalewa 4 szklanki wody 2.5 szklanki octu 1.5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżki soli 8-10 ziarenek ziela angielskiego 4-5 liść laurowy 2 łyżki gorczycy Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka, a paprykę
magiczna kuchnia Kasilodowej) pomidor mała cebula garść oliwek jajko na twardo pół czerwonej papryki pół żółtej papryki (dla koloru) pieczony lub grillowany tuńczyk (u mnie z braku w sklepie tuńczyka jest łosoś; myślę, że to lepsze rozwiązanie niż tuńczyk z puszki) świeżo mielony pieprz Sos łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy szczypta soli szczypta oregano Sałatę dobrze wypłukać i porwać(...)kawałki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, a potem przepołowić. Rozrzucić po wierzchu. Na sałatce rozrzucić kilka (8) oliwek. Upieczoną rybę rozdzielić w palcach i rozłożyć na wierzchu. Na koniec jajka ugotowane na twardo przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Do małego słoiczka wlać ocet i oliwę oraz dodać
Weekendy w domu i ogrodzieząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu parę kropel sosu worcester 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski i rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości
https:KKuchniaMniamkoperku 2/3 słodkiej śmietanki 18% Mlekovita sól pieprz papryka ostra i słodka do smaku olej do smażenia SOS: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki oczyszczamy ale nie obieramy. Gotujemy z solą i gotujemy aż ziemniaki zmiękną(...)Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz trochę soli. Blendujemy na gładką masę. Dolewamy ocet, kumin, zmieloną kolendrę i mieszamy Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki podajemy z sosem
Kuchnia w oparachryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około 200 g kukurydzy (puszka) 1 czerwona cebula łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina łyżeczka soli łyżeczka kuminu łyżka płatków drożdżowych 2 pomidory (lub pół puszki pomidorów/soku/pulpy) Przygotowanie: Cebulę podsmaż przez 3 minuty(...)umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C. W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś razem 3 minut po czym dodaj przyprawy i pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj). Na samym
greenscarfmięciutkie w środku. :-) 500g karkówki 500g pieczarek 2 średniej wielkości cebule przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy(...)cebulę i pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika. 6. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki oleju, po szczypcie soli, pieprzu, papryki i czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego. 6. Całość pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Szefowa kuchnimały słoiczek ketchupu z cukinii około 300 ml, tu przepis (lub przecier pomidorowy typu passata ) 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego ( najlepiej figowy , ale może być zwykły ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki ( można mniej lub więcej , zależy jak pikantne ma być ) 1 łyżka cukru – płaska sól do smaku Filety z kurczaka , myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem
Ogrodnik w podróżypieprz mąka pełnoziarnista olej do smażenia 2 cebule 1 łyżka musztardy kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól większa łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonejMięso kroimy na centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy szybko na oleju. Przekładamy do garnka
chwile dla mnieDanie kuchni tureckiej. Składniki 2 pory 3 czerwone papryki 100 g czarnych oliwek 200 g owczego sera pół pęczka natki pół pęczka tymianku 50 g migdałów 4 łyżki octu winnego z białego wina 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju sól pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty(...)wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni. Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi
R'n'G KitchenSkładniki: 8-10 kawałków kurczaka 1 papryka czerwona 2-3 pomidory puszka brzoskwiń w lekkim syropie 50 ml octu jabłkowego 50 ml cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu Worcester łyżka ulubionej musztardy sól i pieprz natka kolendry kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przygotowanie: Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec(...)żaroodpornym naczyniu. Cukier, ocet i mąkę gotować do momentu uzyskania przezroczystości. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch pokrojoną paprykę, pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki) oraz brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze
Karczma Honoriettyporcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy(...)oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie
Stare Garylistki) 1 łyżeczkę cynamonu (płaska) ½ łyżeczki mielonych goździków (jak ktoś nie lubi, można pominąć) sól, pieprz i cukier do smaku ocet jabłkowy – 3 łyżki (dodatkowo zakonserwuje). Przygotowanie: Czosnek zawijamy w folię lub papier do pieczenia. Na blasze układamy papryki (oprócz chilli) oraz czosnek. Wsadzamy do nagrzanego do 250 piekarnika, pieczemy, aż papryki będą czarne a czosnek miękki. Do garnka(...)grubym dnem wkładamy pomidory, nie dodajemy żadnej oliwy ani wody. Papryki obieramy, czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do pomidorów, dokładamy zioła, papryczki chili pokrojone na większe kawałki. Dusimy, aż pomidory zmiękną i lekko się rozpadną – wtedy bierzemy blender i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ocet. Dusimy dalej, odparowując maksymalnie. Gęsty sos będzie bulgotał, więc zaopatrzcie się
ladykitchen