papryka w occie - 3457 przepisów (strona:44/231)

Sałata rzymska z granatem, oliwkami, papryką i czerwoną cebulą 382

winny. I tyle. A smak powala!Składniki: pół główki sałaty rzymskiej  połowa granata  5 czarnych oliwek ćwierć czerwonej cebuli  pół zielonej papryki 2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna) łyżka octu winnego odrobina soli  Sałatę myjemy u rwiemy na małe kawałki. Połówkę granata uderzamy mocno od strony skóry tłuczkiem lub innym ciężkim narzędziem- małe(...)ziarenka granata powinny same wypadać bez większego wysiłku z naszej strony. Paprykę kroimy w drobną kostkę, oliwki w krążki, cebulę w piórka. Wszystko kładziemy na sałacie. Z pikantnej oliwy z oliwek, octu i soli robimy prosty dressing i polewamy nim sałatkę. Smacznego

Mango Papaja
kalafior i przyjaciele-zapiekanka------ Cavolfiore gratinato 176

voters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek 2 ząbki przecier pomidorowy 60 ml oliwki zielone 4-6sztuk natka pietruszki posiekana ocet balsamiczny 1 łyżka sól pieprz oliwa Wykonanie Papryki  dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.Papryke pokroic drobniutko i smażyć na oliwie przez 15 -20 minut do momentu zmięknięcia. Doprawić  solą oraz pieprzem(...)Dodać posiekaną drobniutko  cebulę i smażyć dalej 10 -15 minut. Czosnek rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku. Klasyczny beszamel Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video

w mojej kuchni
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 350

czerwonych pomidorów 1,5 kg czerwonej papryki 1 główka czosnku 3/4 szklanki oleju 3 duże winne jabłka 1/3do 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki przyprawy do spaghetti 2 łyżki ziół prowansalskich 1 opakowanie(...)większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu. Krok 2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Krok 3. Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny

Moja Książka Kucharska
Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską, papryką, rzodkiewką i słonecznikiem 192

kiełbasy krakowskiej z zielonym pieprzem 2 rzodkiewki 1/2 małej, czerwonej papryki 2 garście łuskanego słonecznika dressing 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę.   Kiełbasę kroimy w paski, paprykę w kostkę, a rzodkiewki w plastry i układamy na rukoli. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, polewamy sałatkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika

Moja smaczna kuchnia
Trójkolorowa sałatka 233

intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula 5 łyżek oliwy garść orzechów włoskich sól, pieprz Ziemniaki(...)patelni. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę. W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę. Przygotowanym dressingiem

Smaki Na Talerzu
Łosoś w kozim serze z awokado 115

cieszyły i lekkimi były. O zdrowiu nie wspomnę. Zrobiłam coś a'la włoskie antipasto. Składniki -łosoś atlantycki z z koprem  Suempol -radicchio -papryka czerwona -awokado XXL -ser kozi plastrowany cieniutko -crema z octem balsamicznym z Modeny Dodatkowo chleb/bagietka typu włoskiego. Przygotowanie jest niezwykle szybkie. Rozkładamy plastry sera, na nie kładziemy plaster łososia, pasek papryki, kawałeczek awokado i listek radicchio

Z Kuchni Do Kuchni
Ajvar, czyli gęsta pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 178

Resztę papryki musiałam szybko zagospodarować, więc przygotowałam właśnie ajvar, oczywiście po swojemu bo przykładowo mądre księgo podają w przepisie pomidory, a ja użyłam soku pomidorowego, pominęłam tez ocet i czosnek, bo moja papryka była ostra i nie chciałam dodatkowego ognia dodawać. Ten gęsty sos dodaję do wszystkiego, smaruję nim pieczywo, dodaję do sosów, curry itd., a że jest pikantny

greenscarf
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH 135

pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki: 3 kg papryki 8 szklanek wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego   (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki ) 2 łyżki soli 4-5 łyżek cukru po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego(...)minut  do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Można je też wyparzyć. Zagotowałam wodę. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam przyprawy. W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę. Nie powinna być za miękka. Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce oleju

potrawyregionalne
smażone filety śledziowe w zalewie słodko kwaśnej z papryką... 154

mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1,5 litra, cukier 3 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka pokrojone cebule, papryki zalać wodą, dodać gorczycę, ziele, goździki(...)cukier, wlać ocet i gotować z 5 minut na średnim ogniu duże, świeże filety śledziowe przeciąć na połowę, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, mąkę wymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące filety z każdej strony na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie z piekła rodem 628

łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ?  Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 1 marchewka 1 czerwona papryka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 20 dag ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka jarzynki warzywnej Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Płaty śledziowe moczymy(...)paski. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka.  Dodajemy startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.  Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy.  Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup   i wszystko dusimy pod przykryciem  kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy

Wanilia i Kardamon
Pikle z ogórków z papryką 169

octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji. Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki octu 10% 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu Przygotowanie: Przerośnięte ogórki obieramy, wydrążamy ziarna, kroimy na ósemki, a te jeszcze(...)wrzącej wody wrzucamy pokrojoną paprykę, gotujemy ją 3 minuty, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Układamy w słoikach warstwami ogórki i paprykę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sól oraz przyprawy, gotujemy do aż cukier się rozpuści, dopiero teraz wlewamy ocet, chwilkę podgotowujemy. Zalewamy warzywne pikle ułożone w słoikach gorącą marynatą wraz z przyprawami, zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z białej kapusty 2203

ładniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie :Kapustę, paprykę, cebulę i koperek szatkuję bardzo drobno,  mieszam razem w większej misie.Pozostałe składniki czyli sól, cukier, olej, ocet i wodę mineralną dokładnie mieszam robiąc zalewę

Mechanik grilluje
Papryka Marynowana na Zimę 365

przygotowania sałatki. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę) 2,5 kg papryki na zalewę: 1,5 litra wody 300 ml octu 10% 300 g cukru 2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku przyprawy na jeden słoik litrowy: 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu ziarnistego 1 listek laurowy(...)gorczycy. Przyprawy mam już w słoikach teraz układam paprykę dość ściśle jedną obok drugiej, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Paprykę mam już ułożoną, teraz przygotuję zalewę: Do garnka daję wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól. Czosnek przed dodaniem do zalewy obieram i rozgniatam nożem. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Po zagotowaniu z zalewy wyjmuję czosnek

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z krewetkami i majonezem 128

wymyślona specjalnie dla taty. Mam nadzieję, że będzie mu smakować Sałatka z krewetkami i majonezem Drukuj przepis Składniki groszek w puszce kilka grzybków w occie (dałam pół słoika jak na dżem) 0,5 czerwonej papryki 0,5 świeżego ogórka (długiego) 4-5 połówek brzoskwiń z zalewy 1 paczka makaronu ( koraliki lub dowolny drobniejszy) sól pieprz majonez krewetki 0,5kg krewetek(...)ząbki czosnku (posiekać) natka pietruszki (łyżka, dwie) oliwa z oliwek szczyptaziaren kolendry (pognieść wałkiem na drobne kawałeczki) wino białe półwytrawne groszek w puszce kilkagrzybków w occie (dałam pół słoika jak na dżem) 0,5czerwonej papryki 0,5świeżego ogórka (długiego) 4-5 połówek brzoskwiń z zalewy 1 paczka makaronu ( koraliki lub dowolny drobniejszy) sól pieprz majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok

CoolinarniePL
Karkówka po cygańsku 2467

szklanka wody 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz   Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć

Simply Food