Aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem i ziołami 234świństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce
kruche babeczki
kremowy barszcz warzywny na szybko... 195wywar z buraków ok. 2 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, smalec 1/4 kostki, woda 1,5 litra, kostka rosołowa 1 sztuka, groszek konserwowy 1 puszka, papryka chili 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, jajka na twardo ugotowane - ile potrzeba, śmietana 12% - ile potrzeba buraki obrane ugotować w szybkowarze 40 minut: buraki czerwone
W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 217suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję
Zasmakuj Kuchni
Keczup na bazie dyni 165Hej! Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I
Tylko pysznie
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 415Szaleństwo pomidorowe trwa nadal:) Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec
Anioły w kuchni
Buddha bowl czyli miseczka rozmaitości 239Od jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam
slodkokwasnapl
Soczysty kurczak w ulubionych przyprawach 151naczyniem żaroodpornym! Tak, więc... SKŁADNIKI: 1,5 kg kurczak 1 łyżeczka chmeli-sumali 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy
Kuchnia Beaty
Ryba w zalewie 261Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i
KuchniaWeDwoje.pl
Keczup z dyni 350Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cukinia z papryką w zalewie curry 254góry) plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry) 1 szczypta gorczycy Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną cukinię oraz paski papryki. zalewa: 1 szkl. octu 10% 6 szkl. wody 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki soli kamiennej 2 ząbki czosnku 1 przyprawa curry (op 20g) Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści
Kolorowa kuchnia Elki
Karkówka w keczupie 251następny dzień do odgrzania. Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka musztardy 3 duże cebule ewentualnie pół łyżeczki ostrej papryki jeśli lubicie karkówkę na ostro
na moim stole...
Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy? 229równomiernie rozchodzą się po mięsie, dzięki czemu nabiera równomiernego koloru, jest soczyste. Na końcu wystarczy pokroić stek na plastry i ułożyć na talerzu. Ja podałam stek z papryką z bazylią z octem i kromką pełnoziarnistego chleba własnoręcznie upieczonego. *aby uzyskać bardziej wysmażone mięso należy przedłużyć czas smażenia, im mniej mięso ugina się pod naciskiem tym jest bardziej wysmażone. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje
Sałatka z buraczków z papryką 209Nie macie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym
Kuchenne Wariacje
Udziec z indyka z marchewką 326kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić
https:KKuchniaMniam
Marynowany kurczak z grilla 157udka i skrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie
Gotowanie jest łatwe
Co warto grillować – kilka pomysłów 231stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć. Cebula dymka jest już sama w sobie bardzo aromatyczna ale dopiero grillowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować
naRuszcie
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KASZUBSKU 380Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku". Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny
Przepisy Aleksandry
Surówka z cukinii do słoików 200zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na 2h. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką. Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę
Moja Galeria Smaku
Kolorowa sałatka z cukinii i papryki 231zimę oto jedna z moich propozycji ze starej kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki
W królestwie smaków Beaty
Sos pomidorowy 186czosnku 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu kilka goździków 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka octu Wykonanie: Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę
Bea(u)ty kitchen
barszcz ukrainski postny 381cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej * Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? G dzie się podziała reszta? Otwórz wyjaśniam - tutaj
Kulinarnie z Polką na Kresach
Domowej roboty, zdrowy keczup / ketchup z cukinią 211słoiczków) 1,5kg cukinii 1kg pomidorów (ewentualnie 2 przeciery) 1 cebula (nie używam cebuli, ale zostałam przegłosowana :) garść soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szklanka octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków ok.0,5kg cukru WYKONANIE Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną cebulę i zasypujemy solą na 6 godzin. W tym czasie pomidory kroimy
Zofiana
Urodziny! 224śmietanowo - czekoladowy :masa śmietanowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.htmlmasa czekoladowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.htmlbiszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qgSałatka ziemniaczano - buraczana :6 ziemniaków 5 buraków średnich w occie 4 jajka 1 papryka 1 cebula majonezsol pieprz Ziemniaki gotujemy w całości. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo i również
Klaudynkowa kuchnia
matiasy w pieprzu cytrynowym... 203Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula posiekana matiasy dwa razy namaczam za każdym razem po 40 minut i wlewam nową zimną wodę po ostatnim płukaniu wylewam matiasy na sito, aby odciekły z wody pokroić matiasy na średnie kawałki na matiasy
W Mojej Kuchni Lubię
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 200dzieła;)Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZPo przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać
Anioły w kuchni
Domowy kebab z jagnięciny 215suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy sos czosnkowy: 200 ml śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku sól
Niezły Młynek
Zielona soczewica w pomidorach pelati 230zielonej soczewicy 2 marchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy
Moja smaczna kuchnia
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 210Dressing 1 ostro-słodki: Oliwa z pestek winogron Ocet winny Musztarda stołowa Bazylia Suszone pomidory (przyprawa) Cukier brązowy Ostra papryka Zaczynam od wlania oliwy, nastepnie dolewa trochę octu oraz dodaje 2 łyżeczki musztardy na pół szklanki mieszanki. Mieszam, dosypując zioła oraz cukier. Do smaku
Pause Gotowanie!
Sos paprykowy 178innych frykasów. Składniki: 2,5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki żółta i czerwona do uzyskania idealnego koloru 1 kg cebuli, czosnek 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Paprykę kroimy w małe kawałki. Czosnek i cebulę obieramy z łupinek następnie drobno siekamy. Do garnka wrzucamy obie papryki pomidory pokrojone w kostkę bez skóry, czosnek
Pychotkaaa
Sałatka z fetą i ananasem 268Sałatka z fetą i ananasem Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy słoik papryki marynowanej 4 ogórki kiszone 4 jajka ser feta majonez pieprz sól kilka kropel octu Przygotowanie: Ananasa kroimy na drobne kawałeczki, paprykę również. Ogórki obieramy i drobno kroimy, ugotowane na twardo jajka również drobno kroimy. Ser feta też kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Doprawiamy pieprzem
Lawendowe Niebo
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 239stanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 stopni(...)drobno kroimy. W naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych
sierotka maRysia w kuchni
Domowy sos barbecue 426grilla. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci wszystkich. Składniki: 4 łyżki łagodnego ketchupu 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki musztardy miodowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przygotowania: W małym rondelku rozgrzewamy olej(...)Cebulę obieramy i drobno siekamy i następnie wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego również posiekany czosnek. Wszystko smażymy, aż do zeszklenia. Przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem i ponownie całość mieszamy. Do rondelka dodajemy również ketchup, ocet balsamiczny, musztardę oraz miód. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos dalej pozostawiamy na ogniu i gotujemy przez ok. 45-50 minut. Musimy
CookMag
Jajka w galarecie - z niespodzianką 197jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka. Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną
Smaki Ewy
Sałatka warzywna z ciecierzycą 262papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ciecierzyca - 0,5 szkl sól i pieprz sałata -1 główka oliwa z oliwek ocet balsamiczny bazylia do dekoracji Przygotowanie Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w paski. Ciecierzycę wcześniej namoczoną, ugotować do miękkości, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać
Kuchnia Danusi
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 251kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków bazylii 150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 3 łyżki naturalnego octu jabłkowego 5 plasterków ostrej papryki (chilli, lub innej) sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na 2 dużych talerzach, dodajemy portulakę, lub roszponkę, połówki pomidorków koktajlowych i oliwki, posypujemy wszystko czarną(...)quinoą. aby uzyskać sos chimichurri siekamy drobno ostrą paprykę, kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i oregano. Mieszamy zieleninę z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Ośmiornicę rozbijamy delikatnie tłuczkiem, po czym zanurzamy trzy razy we wrzątku. Następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody
Quinoa Raz!
Sałatka z buraków i papryki 190Składniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a paprykę kroimy w małe paski. Następnie przesmażamy je na patelni dodając odrobinę oleju. Warzywa powinny się zeszklić. Buraki po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa
Qchnia po prostu
Łosoś teriyaki 241łyżki sosu teriaki (polecam Blue Dragon) – 100-150 g makaronu ryżowego lub chow mein – 1 zielona papryka – 1 czerwona papryka – 2 cebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony(...)instrukcją na opakowaniu. Łososia usmaż z z obu stron, około 4 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru i miodu. Makaron wymieszaj z papryką i większością posiekanej dymki, na makaronie połóż łososia i polej wszystko sosem. Całość wykończ resztką dymki i prażonymi ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło
nietylkopasta.pl
Papryka marynowana w soku pomidorowym 276papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy(...)swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy . Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem
Ogrodnik w podróży