łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W dużym płytkim naczyniu umieścić marchewkę z dwoma łyżkami oleju, z połową soli i pieprzu. Połączyć kminek(...)folię aluminiową. Odstawić na 5 minut przed jego pocięciem w cienkie paski w poprzek włókien. Sos Chimichurri: W międzyczasie w malakserze wymieszać/rozdrobnić pietruszkę, cebulę, czosnek, ocet, sól, pieprz i płatki papryki z trzema łyżkami oliwy i dwoma łyżkami wody. Podawać ze stekiem i grillowaną marchewką. The post Grillowany stek i marchewka w stylu argentyńskim appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciewyśmienicie. Składniki: 2 kg cukinii ½ kg białej cebuli czerwona papryka 5 szt. 1 łyżka soli Przyprawy: 1 łyżeczka mielonego pieprzu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka curry ½ szklanki octu 40 dag cukru przecier pomidorowy 600 gram Wykonanie: Cukinię, paprykę, oczyścić z nasion, zaś cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Do warzyw wsypać sól, wymieszać i odstawić
Tradycyjna Kuchniabłyskawiczne. Więcej czasu zajmie Wam obranie ogórka ze skórki , niż zrobienie całości. Składniki kawior z bakłażana PROECO plastry Gouda bez laktozy ŁOWICZ ogórek świeży czerwona papryka glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny listki bazylii Rozłóż plastry sera na desce i rozsmaruj na nich kawior z bakłażana. Dodaj kawałek papryki i kawałek ogórka- te obydwa pokrój
Z Kuchni Do Kuchniczerwonej papryki 3 bakłażany 6 pomidorów 3 ostre papryczki 1,5 szklanki oleju (ja użyłam oleju słonecznikowego Zielony Nurt) 6-9 ząbków czosnku 3-6 łyżek octu pieprz i sól Papryki i bakłażany myjemy, kroimy na pół, z papryki wydłubujemy gniazda nasienne i pieczemy przez 20-30 min w 200st. Upieczone warzywa wsadzamy do foliowych torebeczek (dzięki temu warzywa się(...)drobno posiekany czosnek, również posiekane ostre papryczki, sól i pieprz. Gotujemy na mały ogniu, pamiętamy a ciągłym mieszaniu. Ja czekałam aż sos zgęstnieje przez ok. 2h. Po koniec dodajemy ocet (ja o nim zapomniałam). Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez
Brzuszki Łakomczuszkirazem sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka, z nuta tabasco i octu balsamicznego. Składniki: makaron, mix sałat, kurczak (np. mięso z udka kurczaka), czubryca zielona, papryka, pestki dyni, olej, pieprz, tabasco, ocet balsamiczny (crema lub normalny). Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty(...)przełożyć do miski, pokroić paprykę, przełożyć ostudzony makaron, wkroić chłodniejszego kurczaka, posypać pestkami słonecznika. Całość można polać dowolnym olejem może być też ten ze smażenia, doda to wtedy aromatu potrawie. Całość skropiłam kilkoma kroplami tabasco i odrobiną octu balsamicznego w wersji crema
Państwo Wojtczuk gotująwarzywny (klik) Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku 3 liście laurowe 2,5 łyżki soli 1,5 szkl. oleju 2 szklanki cukru 1,5 łyżki chili 1 szkl. octu 1 opakowanie bazylii suszonej pieprz do smaku Wykonanie(...)papryki usuwamy gniazda nasienne, następnie mielimy. Do garnka wrzucamy zmieloną paprykę, cukier, olej, sól listki laurowe i chili. Gotujemy 1 h. Po godzinie do gotującej się papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy 10 min. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry
IMPRESJA SMAKUlubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć
Tradycyjna Kuchniapierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron ryżowy natka pietruszki sól Wykonanie : W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy(...)zmiękną, Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy
Kuchnia MagdaLenyPolecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013:: Składniki: – 4 średniej wielkości obrane cukinie- 3 cebule- 1 szklanka cukru- 1/3 szklanki czerwonego octu winnego- 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne- 500 g passaty pomidorowej- 2 łyżki soli Przygotowanie:Umytą cukinię wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy(...)zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy.Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera.Dodajemy całe opakowanie passaty pomidorowej, ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami i gotujemy kolejne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek – papryka marynowana – sól – pieprz – cukier – ocet (opcjonalnie) Płaty obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (bok ok. 1 cm). Korniszony (plus ogórki z rolmopsów(...)kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać
Pociąg Do Kuchnisolą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Bakłażan kroję na plastry i posypuję solą. Zostawiam na 15 minut. Po tym czasie opłukuje, osuszam papierowym ręcznikiem i lekko smaruję oliwą a następnie griluję.Na talerzu układam pokrojone, ostudzone kawałki kurczaka na rukoli. Dodaję ostudzone plastry bakłażana, rozdrobniony ser i pomidory.Do tej sałatki użyłam mojego ulubionego zestawienia octu balsamicznego i oliwy
UgotujmyTo.plotrzymałam 3 słoiczki po ketchupie (Develey lub wersja "biedronkowa" ;)). Wychodzi naprawdę smaczny, a w dodatku ma piękny, głęboki kolor dzięki dodatkowi czerwonej papryki. Zachęcam do wypróbowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie :) Domowy ketchup z octem z czerwonego wina słodzony miodem 1 kg dojrzałych(...)pomidorów obranych ze skórki i oczyszczonych z gniazd nasiennych (ja odmierzyłam 2 kg pomidorów przed obraniem, których później nie ważyłam) 160 g słodkiej, czerwonej papryki 130 g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 80 g octu z czerwonego wina szczypta gałki muszkatołowej 10 nasion gorczycy 10 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1 łyżeczka soli
FitKotkokosowego 400 g świeżych pomidorów np. malinowych lub krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 100 g zielonej soczewicy z puszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki WYKONANIE Czerstwą bułkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut(...)olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na umiarkowanym ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy krojone pomidory lub pomidory z puszki, sos sojowy i Worcestershire oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy odsączoną soczewicę. Łyżką zgarniamy sos pomidorowy, robiąc w środku miejsce, na którym kładziemy usmażonego klopsa. Przykrywamy
cool and mintyborówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura(...)czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród
królestwo garówjeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze za Was warzywa to pracy będzie mniej. Składniki: 6 kg. buraków 7-8 szt. czerwonych papryk 7 szt. cebul 250 ml. 10% octu spirytusowego 2 łyżki soli 2 szklanki cukru Zacznijmy od ugotowania w łupinkach buraków. Czas gotowania to około 1,5-2 godziny. Sprawdzałam ich miękkość nakłuwając(...)obrałam. I również pokroiłam w kostkę. Wracajmy do buraczków. Starłam je w paseczki. Można użyć tarki o grubych oczkach lub malaksera. Do garnka wlałam ocet. Wsypała cukier i sól. Zagotowałam. Wsypałam do zalewy pokrojoną paprykę. Następnie pokrojoną cebulę. Wymieszałam i gotowałam 10 minut. Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem. Ostatni etap to zagotowanie sałatki. Słoiki
potrawyregionalne