papryka w occie - 3457 przepisów (strona:31/231)

Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 169

karkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie

Gotowanie jest łatwe
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 168

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej(...)jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron

Blog z Apetytem
Pomidorowe chutney 217

łyżeczki słodkiej papryki Pokroić drobno czerwoną cebulę. Dodać do niej drobno krojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojony imbir, krojoną paprykę chili, brązowy cukier, paprykę w proszku, kardamon oraz ocet balsamiczny. Wrzucić wszystko do garnka, wstawić na mały ogień. Gotować przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wszystkie składniki powinny być miękkie

mecooks
Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami 262

dań z kaszą, przepisy znajdziecie  tutaj Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek(...)aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy ocet balsamiczny, a gdy odpruje i powstanie gęsty sos doprawiamy do smaku i podajemy z kaszą gryczaną

Moja smaczna kuchnia
Tarta z burakami, cebulą i fetą 180

margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g białej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;Sól;Pieprz;100 g sera feta.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego(...)dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać tymianek, majeranek i ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez około 5 minut, aż cebula wchłodnie ocet.Następnie dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po upływie

Gospodyni Miejska
Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem 259

wodzie puszka rozdrobnionego kalafiora czerwona papryka 3 ogórki ok. 20 czarnych oliwek natka pietruszki liście bazylii (u mnie czerwona i zielona) sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Kalafior rozdzielić na różyczki. Paprykę i obrany ogórek pokroić w drobną kostkę. Oliwki można dodać w całości lub pokroić na połówki. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy (wzięłam tuńczyka w wodzie). Do sałatki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowa sałatka z cukinii 190

czerwonej papryki 500 g marchwi 250 g białej cebuli 1 duzy pęczek koperku 2,5 łyżki soli Zalewa 130 g cukru 60 ml oleju 60 ml octu Instructions Cukinie i paprykę dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy

Wędrówki po kuchni
Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu 8666

Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu   Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki(...)Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć z octem, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego! Dla osób lubiących duże ilości sosu – ilość składników można podwoić.   Cała sałatka ma ok. 704kcal. 1 porcja sałatki,czyli ok. 300g – ma ok. 176kcal.   Waga

Kulinarne Przeboje
KAPUSTA SALATKOWA 148

oraz cebulę. Polecam przepis na sałatkę z kapusty dla całej rodziny. SKŁADNIKI : na 3 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchwi 0,5 kg papryki czerwonej 400 g oleju roślinnego 3/4 szklanki octu 3% lub 9% 100 g cukru 30 g soli PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Marchew oraz cebulę obieramy, z kapusty usuwamy wierzchnie, zniszczone liście, paprykę myjemy, usuwamy(...)gniazda nasienne. Krok 2. Kapustę grubo szatkujemy, marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroimy w talarki, a paprykę w słomki - wszystkie warzywa układamy w dużym naczyniu. Krok 3. Ocet mieszamy z olejem, solą oraz cukrem - roztwór zagotowujemy i zalewamy nim warzywa . Krok 4. Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki

Moja Książka Kucharska
Ajwar 181

małych słoików: 6 czerwonych papryk 2 duże bakłażany (u mnie 3 mniejsze) 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Bakłażany umyć i przepołowić. Warzywa umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym(...)odstawić aż wystygną. Następnie obrać ze skórki. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć rdzenie i pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier i sól. Wymieszać. Dusić na małym ogniu aż nieco zgęstnieją. Pomidory, paprykę i bakłażany przełożyć do blendera i zmiksować. W razie konieczności doprawić. Gotowy ajwar przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować 15 minut

My simple kitchen
A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym 208

szkoły, czy jako dodatek do obiadu. Składniki: – 150g komosy ryżowej – 150g soczewicy czerwonej – 70g nerkowców – 2 czerwone papryki – 40g rodzynek – 40ml soku z cytryny – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka cebulki granulowanej – 2 ząbki czosnku *opcjonalnie: sos balsamiczny (1 łyżka octu balsamicznego+ 3 łyżki oliwy

Be Fit Be Strong
Marchewka po koreańsku 258

pieprz. 1 kg marchewki 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 1 kawałek długości 1 cm małej ostrej papryczki lub ¼ łyżeczki suszonej ostej papryki w płatkach 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka octu 50 ml oleju roślinnego ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 3 łyżeczki nasion sezamu 1 łyżeczka czarnego pieprzu opcjonalnie łyżka posiekanej świeżej kolendry Uwaga! Podana ilość czosnku, ostrej(...)dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności od regionu różni się proporcjami składników, czy ich rodzajem. W niektórych przepisach ocet 70-cio procentowy zastępowany jest octem winnym, czy jabłkowym. Ostra papryczka bywa zastępowana suszoną papryką w płatkach. Mimo niewielu składników surówkę tę można doprawić w taki sposób, żeby odpowiadała indywidualnym upodobaniom – może być bardziej słodka, bardziej wytrawna lub bardziej pikantna

Trzeci talerz
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 261

posiekanego koperku lub natki pietruszki nierafinowana sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka Pomidorki przekroić, przełożyć na jedną połowę naczynia do zapiekania, polać octem, posolić i posypać szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić się, że nie zawierają ości. Posolić, posypać ostrą i słodką papryką, ułożyć w naczyniu obok pomidorków. Wstawić do piekarnika

Even Better Food
Udka kurczaka słodko - kwaśne 199

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki(...)cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.   Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut. Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym

R'n'G Kitchen
Papryka z cebulą w sosie pomidorowym 282

Paseczki miękkiej, czerwonej papryki. Pióra ostrej, białej cebuli. Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym. Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonej papryki; 3 duże cebule; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%); 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki wody; 8 łyżeczek białego cukru; 10 ziaren ziela angielskiego; 5 liści laurowych; 1/2 łyżki soli; 5 łyżek oleju. Szklanka(...)cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana ziela angielskiego i sól.  Całość dusić, aż papryka stanie się miękka. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu

Gospodyni Miejska