papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie:Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części(...)wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy.Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy.Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę. Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu.Do robienia zalewy polecam przygotować własny
prawdziwe jedzeniekomentarzach. Składniki 1 kg piersi z indyka 1 duża cebula Marynata 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju 5 łyżek ketchupu łagodnego Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Polać mięso i odstawić w chłodne miejsce
O kuchni z uczuciempieczonymi warzywami i selerem naciowym. Składniki : 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego (oryginalnie to majonez) 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pół łyżeczki ostrej papryki lub chili w proszku odrobina słodkiej papryki Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos jest od razu gotowy do użycia. Jak napisałam wyżej, na wzmiankę
Weekendy w domu i ogrodziebardzo przyciąga głodomorków. Składniki : Mięso: 1,5 kg karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz Sos: 1 rozgnieciony ząbek czosnku 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki octu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli i pieprzu I dzień Karkówkę bez kości kroimy w plastry
Justa próbuje gotowaćszklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki octu 1. Dynie pokroić w kostkę, cebulę poszatkować, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 5 godzin. 2. Następnie odlać wodę, która zebrała się w misce
Jadło i czytadłooleju 0,5 szkl. wody łyżeczka vegety na zalewę: 3 szkl. wody 3/4 szkl oliwy mały słoik przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 10% 1 papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki
Swojskie jedzonkoSkładniki: Zalewa octowa: 2 cebule, 2 mniejsze marchwie, 1 świeża czerwona papryka, 3/4 szklanki octu, 1 l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej tortowej, ok. 200ml mleka, 1 jajko, sól, pieprz, kurkuma. Ponadto: 350g mniejszych pieczarek, olej. Przygotowanie
W kuchni u Monikitutaj Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi z indyka marynata 2 ząbki czosnku 1 cebula 7 łyżek oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie
O kuchni z uczuciemsłoiczki to: Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs. Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie
kruche babeczkiSmak super, ale wyglądowo, no niestety. Kurczak wyszedł pyszny. Dodał do niego trochę przetartych pomidorów i sałatkowy rarytas od Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet i przyprawy. Do mięs super :) Składniki: 2 filety z kurczaka cebula czerwona świeża kolendra 4 łyżki sosu pomidorowego (przetarte pomidory) 1/2 słoiczka sałatkowego rarytasu Eterno olej kokosowy
kruche babeczkiskusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona i żółta ) 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz Liść laurowy Ziela angielskie Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy(...)wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy w roladę. Całość delikatnie umieszczamy w siatce lub gazie, bądź zawiązujemy sznurkiem. Schab wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy niewielką ilość octu ( aby lekko zakwasić wywar, najlepiej sprawdzić smak ). Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, odstawiamy aby przestygło
Smaki Ewymnie 2 sztuki ( teraz promocja ) MARYNATA: 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso
Kuchenne zapiski EdytySKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE Krok 1 Przygotowujemy jajko w koszulce. Moje pierwsze jajka nie były idealne, ale pomału
Zdrowo i kolorowowszystko, dania pochodzące z każdej kuchni na świecie, a także dodawać do drinków. Sos zawiera trzy proste w pełni naturalne składniki: dojrzałą czerwoną paprykę tabasco, destylowany ocet wysokiej jakości i szczyptę soli. W Polsce dostępne są 4 rodzaje sosu: Green Sauce, Sauce, Garlic Sauce i Habanero Sauce. Waszym zadaniem konkursowym będzie
Kulinarne przygody Gatity