papryka w occie - 3457 przepisów (strona:24/231)

Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 148

średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko do gotowania kukurydzy Wykonanie Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut. Cebule i czosnek posiekać w drobną(...)oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać

Pyry na Gaz
Domowy Słodki Sos Chili 200

kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd.Słodki Sos Chili - Składniki:papryczka chili500 ml wody3 ząbki czosnku1/2 szklanki cukruszczypta soli3 łyżki octu ryżowegoszczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wodySłodki Sos Chili - Sposób przygotowania:Papryczkę i czosnek drobno kroimy.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, ocet, cukier

Słodka Strona
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 213

osób: 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki(...)soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki

kuchcikownia
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 226

ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki

kuchcikownia
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. 143

Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. Składniki : 4 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 2 łyżki białej gorczycy 1 łyżka pieprzu czarnego (całego) 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 150 ml oleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie(...)warzywa będą miękkie. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski następnie wsypujemy pod koniec gotowania do naszych pomidorów i gotujemy jeszcze parę minut tak aby papryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy

Przepisy i porady kulinarne
Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 292

soliBuraczki umyć i ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 3 kg już obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić

Monia miesza i gotuje
Gazpacho (pomidorowy chłodnik) 85

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.  Składniki:około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)cały ogórek zielony  (obrane ze skórki)Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez(...)praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracji Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki

Bon Appetit Małgorzaty
Tortilla z kurczakiem 350

cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość spore kawałki, co ważne nie mogą być one zbyt grube, aby mięso należycie się przepiekło(...)piersi na pół. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszałem, po czym dodałem do pokrojonych piersi

Wyprawy kulinarne
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 164

obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu. Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora!  i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona(...)kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki (z zalewą) sól, pieprz 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić. Natomiast papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Pomidory umyć, naciąć

Ugotować
Salsa meksykańska na zimę 175

papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie:Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części(...)wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy.Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Buraczki z papryką 142

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy.Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę.  Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu.Do robienia zalewy polecam przygotować własny

prawdziwe jedzenie
Indyk pieczony z ketchupem 261

komentarzach. Składniki 1 kg piersi z indyka 1 duża cebula Marynata 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju 5 łyżek ketchupu łagodnego Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Polać mięso i odstawić w chłodne miejsce

O kuchni z uczuciem
Lekki sos tysiąca wysp i "Dwanaście niedokończonych snów" 150

pieczonymi warzywami i selerem naciowym. Składniki : 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego (oryginalnie to majonez) 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pół łyżeczki ostrej papryki lub chili w proszku odrobina słodkiej papryki Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos jest od razu gotowy do użycia. Jak napisałam wyżej, na wzmiankę

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka w słodkim sosie 196

bardzo przyciąga głodomorków. Składniki : Mięso: 1,5 kg karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz Sos: 1 rozgnieciony ząbek czosnku 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki octu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli i pieprzu I dzień Karkówkę bez kości kroimy w plastry

Justa próbuje gotować
Fantastyczny ketchup z dyni 118

szklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki octu 1. Dynie  pokroić w kostkę, cebulę poszatkować, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 5 godzin.   2. Następnie odlać wodę, która zebrała się w misce

Jadło i czytadło